Samverkan och hälsofrämjande arbete i fokus för Familjecentralerna i Värmland
Värmlands familjecentraler är en viktig mötesplats för länets blivande familjer och barnfamiljer och också en arena där kommuner och region jobbar tillsammans med värmlänningen i fokus. Vid en länsövergripande samverkansdag under förra veckan stod dialog och gemensamt förebyggande arbete i fokus.
Familjecentralerna erbjuder mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och förebyggande socialtjänst samlat på ett och samma ställe. Syftet är att minska risken för att barn hamnar mellan samhällets trygghetssystem genom att stötta den psykiska, sociala och fysiska hälsan.
– Personalen som jobbar på familjecentralerna möter i stort sett alla blivande föräldrar, föräldrar och barn upp till sex år. Det innebär att de tidigt kan fånga upp och ge stöd till barnfamiljer anpassat efter deras livssituation och behov. På så sätt kan också risken för ohälsa längre fram i livet minskas, säger länssamordnare Lisa H. Hvittensten.
Dialog i fokus under familjecentralsdag
Två av föreläsarna var Rikard Tordön och Mia Johansson, utredare på Barnafrid. Deras uppdrag är att samla och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn samt stödja utvecklingen av kunskap om och i familjecentralernas verksamhet.
– Familjecentralerna är en av de viktigaste arenorna vi har för att förebygga och upptäcka våld mot barn. Barnafrid är väldigt glada över möjligheten att samla och sprida kunskap till familjecentralerna i Värmland, säger Richard och Johanna.
– Det här är en så viktig dag för att belysa vår viktiga gemensamma verksamhet, det är både trevligt och angeläget att personal och chefer hör och för dialog om samma sak, säger Therese Uddenstig, enhetschef barn-unga och familjehälsa och Charlotte Stålhandske, rektor Hammarö kommun.
Länets arbete för framtidens nära vård
Familjecentralerna är en samverkan mellan länets kommuner och Region Värmland. Verksamheten har på så vis en nyckelfunktion i länets arbete för framtidens nära vård. Genom att tidigt erbjuda stöd till barnfamiljer kan risken för hälsoproblem senare i livet minskas, liksom behov av mer omfattande insatser kan undvikas.
I Värmland pågår omställningen till nära vård, hälsa och omsorg på flera sätt, bland annat genom projektet Backa barnet i Säffle. Där arbetar regionen, kommunen och polisen tillsammans för att tidigt säkerställa barns rättigheter, uppmärksamma deras behov och ge ett samordnat stöd.