Många människor sitter runt småbord i ett stort rum.

Dialog om nära vård, hälsa och omsorg och länets gemensamma plan för primärvård för grupperingen i södra Värmland: Grums, Kil, Forshaga, Hammarö och Karlstad

Nyhetsbrev november 2024 - samma värden viktiga för värmlänningen nu som tidigare

Uppskattad inspirationsmånad i november, arbete med länets gemensamma plan för primärvård och värmländska inslag i Nära vård-podden. Det och mycket mer i november månads nyhetsbrev.

Inspirationsmånad i november

Under november har olika seminarier genomförts under en inspirationsmånad för att inspirera och erbjuda kunskap om arbetet med nära vård i Värmland. Syftet har även varit att mötas kring gemensamma utmaningar och att skapa förståelse för omställningen. I snitt har 20 personer per seminarium deltagit och responsen varit positiv, både bland deltagare och föreläsare.

– Månaden ersatte den inspirationskonferens som arrangerats de två senaste åren, säger Kristin Törnquist, samordnade för nära vård i regionen. De flesta seminarierna var digitala för att underlätta för fler att delta och det har fungerat bra. Det finns dock ett mervärde i att träffas fysiskt och dela erfarenheter. Vi hoppas att vi kan ha en fysisk konferens igen nästa år.

Arbetsmöten om länets gemensam plan för primärvård

Under november och december hålls fyra arbetsmöten i Värmlands fyra olika länsdelar (noder) för att ta fram en gemensam plan för primärvård. Målet är att stärka den gemensamma primärvården och vidareutveckla ledningsstrukturerna i samverkan. Den gemensamma planen blir ett av flera verktyg i arbetet mot nära vård och den kommer att innehålla både överenskomna förhållnings- och arbetssätt och exempel på hur samverkan konkret ska se ut. ​Vid arbetsmötena deltar verksamhets- och enhetschefer och verksamhetsutvecklare i Region Värmland och Värmlands kommuner samt privata aktörer.

Dialog om nära vård, hälsa och omsorg och länets gemensamma plan för primärvård för grupperingen i södra Värmland: Grums, Kil, Forshaga, Hammarö och Karlstad.

Exempel från arbetsmöte i södra noden

Fredag den 29 november hade södra noden (Grums, Kil, Forshaga, Hammarö och Karlstad) sitt arbetsmöte med dialog om nära vård och arbetet framåt i en gemensam plan för primärvård. Goda exempel blandades med dialoger om hur noden kan ta gemensamma kliv framåt.
– Nära vård för mig är när vi samverkar utan gränser för den vi är till för och slutar prata om resurser, säger Peter Nylander, vård- och omsorgschef i Karlstads kommun, när han inledde dagen.

Linnea Grankvist, utvecklingsledare Nya Perspektiv.
– Vi behöver stärka den gemensamma primärvården och vi behöver också utveckla den nya samverkansstrukturen och stärka relationerna mellan oss. Under mötet tog vi steg fram för att forma vår gemensamma plan och kom också en bit på vägen kring hur vi ska strukturera vårt arbete framåt.

Samma värden viktiga för värmlänningen nu som tidigare

Under vecka 46 ställde vi frågan: “Vad är viktigt för dig i mötet med vården och omsorgen?” på regionens instagram. De drygt 50 svar stämmer väl överens med de värden som tydligt finns i Värmlands målbild för framtidens vård.

– Det är ett kvitto på att Värmlands målbilden har rätt fokus och att vi måste jobba mer med det som är viktig och skapar värde för invånarna, säger Linnea Granvist. Vi vet vad värmlänningarna önskar av vård, hälsa och omsorg och måste leverera det tydligare.

Tabell som visar värden ur målbilden samt svar på instagramfråga.
Värden som är viktiga för värmlänningen i Värmlands målbildSvar på instagramfrågan
  • Jag är en viktig och delaktig medskapare
  • Jag får rätt hjälp och stöd i rätt tid
  • Vi bemöter varandra med respekt
  • Vård och stöd utgår och samordnas från mina behov och resurser
  • Jag har ett kontinuerligt, personligt och tillitsfullt stöd
  • Att bli trodd och tagen på allvar
  • Empati och respektfullt bemötande
  • Helhetsperspektiv på människan och individanpassning
  • Tydlig kommunikation, uppföljning och kontinuitet
  • Tillgänglighet och snabb hjälp

Årsberättelse nära vård

Torsdag 28 november presenterade SKR årsberättelsen för nära vård 2023/24. Den beskriver insikter om hur nära vård utvecklas i landet, framgångsfaktorer och utmaningar och baseras till stor del på en analys av tre underlag: kommuners och regioners rapportering till Socialstyrelsen enligt överenskommelsen om God och nära vård 2023, enkätsvar från strateger i varje län samt fokusgrupper och intervjuer med patient- och brukarrepresentanter, vårdprofession, strateger och experter.

Resultatet

Årsberättelsen visar att omställningen fortsätter att utvecklas positivt och är i en fas där nya arbetssätt införs och sprids. Den lyfter fram såväl framgångsfaktorer som utmaningar framåt och visar bland annat:

  • att regioner och kommuner leder omställningen tillsammans,
  • att nya arbetssätt utvecklas och sprids men fortsatt fokus på breddat införande krävs,
  • ett stärkt fokus på personcentrering och delaktighet,
  • att arbetet med fast vårdkontakt fortsätter att utvecklas, och att
  • det behövs nya metoder för uppföljning som utgår från invånaren.

Hela årsberättelsen på skr.se (skr.se)

Nära vård-podden X 2: Hammarö kommun och analys av årsberättelsen

Socialtjänst och nära vård

Nästa år beräknas en ny reviderad socialtjänstlag träda i kraft. Vad innebär det för kommunerna och hur kopplar det till omställningen till nära vård? Ulrika Vitalis, socialchef Hammarö kommun och Niklas Eriksson, handläggare på SKR, berättar om hur de arbetar för att använda lagen som hävstång för utveckling framåt.

Välfärdsomställning - socialtjänst och Nära vård (nära vård podden)

Analys av årsberättelse

Ett fördjupat samtal med Anders Printz och Kajsa Westling som gjort analyserna i årsberättelsen om nära vård.

Var står vi? Uppföljning Nära vård - rapport 2023-2024

Forskningsfrukost 6 december – fokus på träning och fallprevention

Fredag 6 december kl 07.30 – 08.30 berättar Marina Arkkukanga om sin forskning som fokuserar på tidiga förebyggande insatser för äldre med ett särskilt fokus på träning och fallprevention.

Läs mer och anmäl dig (skr.se)

Platser kvar på utbildning för samtalsledare i "Stepping On"

Vill du eller en kollega bli samtalsledare i det fallförebyggande programmet "Stepping On"? Det finns platser kvar till kurstillfället den 10 december. Platsen är Regionens Hus, Rosenborgsgatan 50, lokal Sirius, kl 09.00-15.00.

Läs mer och anmäl dig (vårdgivarwebben)

Föreläsning om tvångssyndrom (OCD)

OCD-förbundet erbjuder en föreläsning om hur man kan upptäcka, bemöta och behandla människor med OCD.

– Vår erfarenhet är att det finns en okunskap om diagnosen trots att det uppskattningsvis är cirka 6 000 personer i Region Värmland som är drabbade, säger Lena Nilsson, ordförande i OCD-föreningen Värmland. Jag får ofta frågor om vart man kan vända sig och det är primärvården som ska vara förstahandsvalet.

Föreläsningen är ett försök att nå primärvården och vänder sig till alla kategorier personal. Föreläsningarna hålls redan 2, 4 och 5 december.

Mer information och anmälan (ocdförbundet.se)

Sidan uppdaterad