Kropp och själ hänger ihop

Att kropp och själ hänger ihop ser Anna Sundkvist Kräutner som självklart. Att man rör på sig mer kan minska psykisk ohälsa och risken för självmord.

Anna är Suicide Zeros regionansvariga i Värmland. Eftersom 100 trappsteg ån början är ett samarbete mellan Suicide Zero och projektet 08fri.Masters känner hon väl till den ursprungliga filmen.

– Så för ungefär ett halvår sen började jag gå mer i trappor. Det var i samma veva som coronapandemin startade, jag jobbade mer hemma och tränade inte så mycket på gym. Nu har jag hittat många trappor runtom i hela Karlstad.

Vardagsmotion

Anna vill gärna slå ett slag för vardagsmotionen.

– Många tränar mycket men glömmer bort vardagsmotionen. Om man tar beslutet att till exempel börja cykla till jobbet, då har man bra förutsättningar för att lyckas. Själv har jag fått ett behov av vardagsmotion, mår bra av det och tycker det är härligt med frisk luft, bland annat när jag är ute på min mountainbike.

Anna poängterar också att det är viktigt att föräldrar visar sina barn att det är bra att röra på sig – att de uppmuntrar till rörelseglädje. För vardagsmotion och träning ska vara roligt.

Påverkar den psykiska hälsan

Anna är aktiv i Suicide Zero och även medlem i Regionala samverkansgruppen för suicidprevention i Värmland. Hon har stor kunskap om att vardagsmotion och träning verkligen påverkar vår psykiska hälsa. De allra flesta mår bättre av att vara aktiva och mår man bättre minskar risken för självmord.

– Det är inte alltid så enkelt att komma igång med vardagsmotionen för den som mår dåligt. Men det kan hjälpa att röra på sig tillsammans med någon. Det är bra att få in en rutin för vardagsmotion också.

Fysisk aktivitet på recept

Anna tycker också att fysisk aktivitet på recept (FaR) borde användas mer.

– Fysisk aktivitet har stor betydelse för båden den fysiska och psykiska hälsan så i många fall borde det vara det första man tester innan men sätter in nån annan behandling, som till exempel läkemedel. Naturligtvis kan man också kombinera fysisk aktivitet med annan behandling.

Suicide Zero hör till de organisationer som arrangerar aktiviteter under kampanjen 100 trappsteg och Balansera mera. 13 september inbjuder de alla som vill att gå i trappor i Mariebergsskogen och 20 september blir det trappgående i Gropa i Ransäter.

regionvarmland.se/kampanjhost2020 kan du läsa mer om 100 trappsteg och Balansera mera.