Jämlik barnhälsas aktiviteter

Jämlik barnhälsas arbete ska leda till nya insikter, förståelse och lärande. På längre sikt ska insatser påverka barns livsvillkor och förutsättningar i Värmland. Här ser du en del av det som vi arbetat och arbetar med.

Under 2020 arbetade vi med vår organisering och uppdrag.

Därefter påbörjade vi en kartläggning av de föreslagna aktiviteterna i "Länsstrategin för att främja bra matvanor och ökad fysisk aktivitet bland barn och unga i Värmland". Vi hade fokus på de tre kommuner som deltar i samverkan Jämlik barnhälsa. Kartläggningen gjordes digitalt och kompletterades med intervjuer. Efter kartläggningen gick vi vidare med en systemanalys.

Systemanalys handlar om att undersöka vilken uppsättning faktorer, interaktioner och relationer som bidrar till, eller kan bidra till, ett möjligt resultat eller utfall.

Systemanalys lämpar sig för komplexa områden. Folkhälsa och dess utmaningar är ett sånt område, inte minst utvecklingen av obesitas bland barn. Vår systemanalys utgick från folkhälsovetenskapens grunder och hälsans bestämningsfaktorer.

Hävstänger

I systemanalysen framkom flera områden som vi tolkar som hävstänger, det vill säga områden som kan leda till förbättring. Några av dessa områden har vi utforskat vidare. Områdena är:

  • Livsmiljöer – matmiljön (inklusive den digitala) och fysiska miljöer.
  • Data (datakontext, datapraktik och datakultur).
  • Beslut som främjar hälsan.

Längre ner på denna sida kan du läsa mer om arbetet med hävstänger.

För att sprida insikter och lärande av systemanalysen och arbetet med att synliggöra bakomliggande orsaker till barn och ungas förekomst av övervikt och obesitas genomförde Jämlik barnhälsa en fokus vecka i slutet av 2021.

Här kan du ta del av föredragen som filmades.

Under hösten 2022 blev Jämlik barnhälsa ett av fyra pilotprojekt i landet som deltog i satsningen Nu börjar vi med barnen. Satsningen var ett av fokusområdena för den nationella samordnaren för Agenda 2030. Det var ett utforskande arbete för att testa fram bättre förutsättningar för att främja barn och ungas välmående genom att satsa på främjande.

Nu börjar vi med barnen (agenda2030samordnaren.se)

Jämlik barnhälsas bidrag var att baserat på datasprinterns resultat fortsätta arbeta med barn och ungas livsmiljöer och deras delaktighet och inflyttande i samhället. Delaktighet och inflyttande är två starka friskfaktorer som kan påverka såväl den psykiska som fysiska hälsan hos barn och unga.

Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030, lämnade 2024 över rapporterna till regeringen.

I rapport 2 Ett främjandesystem för barns och ungas välbefinnande kan du läsa reflektioner och rekommendationer till ett fortsatt utvecklingsarbete för att etablera ett främjandesystem.

Nu börjar vi med barnen, rapporter (kau.se)

Sidan uppdaterad