Ohälsosamma matvanor

Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för att människor i Sverige ska bli sjuka och dö i förtid. Därför behöver vi arbeta för att förbättra matvanorna hos befolkningen.

Samhället behöver utformas så att det skapar förutsättningar för att alla ska kunna äta bättre. Det är ett långsiktigt arbete som involverar många olika verksamheter – både det offentliga, till exempel skolan och vården, och näringslivet. Nationellt är det Livsmedelverket som har uppdraget att verka för bra matvanor.

Nationellt nätverk för bra matvanor

Livsmedelsverket leder ett Nationellt nätverk för bra matvanor med representanter för regioner, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Konsumentverket, Skolverket och Socialstyrelsen.

Syftet med det nationella nätverket är att inspirera, utbyta kunskaper och erfarenheter samt utgöra en kanal för att snabbt sprida nyheter och information.

Det nationella nätverket arbetar för att:

  • öka förståelsen för bredden i arbetet med bra matvanor
  • särskilt uppmärksamma hälsoaspekter för matvanorna
  • identifiera strategier för att på sikt öka genomslaget för arbetet med bra matvanor

Nätverket vill sprida kunskapen om att matvanor påverkar både hälsa, miljö och jämlikhet.

Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion

Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har haft i uppdrag från regeringen att ta fram förslag till nationella mål med indikatorer samt insatsområden för att ge en tydlig inriktning för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion i Sverige.

Myndigheterna har i slutrapporten bland annat föreslagit att livsmedelskonsumtionen fram till år 2035 ska ha bidragit till en bättre och mer jämlik hälsa.­

I rapporten lyfts vår matmiljö, det vill säga den sociala och fysiska miljö som vi lever i, påverkar våra attityder och preferenser.

Arbete med matmiljöerna är ett av områden i samverkan Jämlik barnhälsa.

Region Värmland har också upprättat riktlinjen Hållbara och hälsosamma matval (riktlinje i Vida, internt nätverk).

Till riktlinjen finns det instruktioner som stöd för alla medarbetare i regionen.

Instruktion för beställning av måltider vid intern och extern representation (instruktion i Vida, internt nätverk).

Inom hälso-och sjukvården berörs ohälsosamma matvanor av arbetet som bedrivs inom kunskapsstyrningen och programområde levnadsvanor.

Sidan uppdaterad