Till startsidan

Äta ute i naturen

Att äta ute i naturen behöver inte vara varken krångligt eller jobbigt. Förbered hemma, anpassa matsäcken efter utflykten och ta inte med mer än du behöver.

Utflykter i naturen kan vi göra året runt och i de flesta väder. Och visst är det gott att även äta något under utflykten. På en stubbe, en filt eller i ett vindskydd.

– Anpassa din matsäck utifrån längden på din utflykt. Till en kortare utflykt på ett par timmar räcker det oftast med frukt, smörgås och något kallt eller varmt att dricka, säger Jannette Grahn Vera, dietist och folkhälsostrateg i Region Värmland.

Jannette påminner om att det är viktigt att ha med sig vatten om det är varmt ute.

– Det är den bästa törstsläckaren.

Och maten som man tar med sig behöver vara mat som kan hålla sig fräsch länge även om det är varmt. Kylklampar är naturligtvis bra att använda.

Utflyktsmat

Här ger Jannette tips på bra utflyktsmat.

Kall eller varm grönsakssoppa i termos

Ett uppfriskande tips i värmen är att göra i förväg en ”gazpacho”, en kall spansk grönsakssoppa som består av bland annat tomat och gurka (recept hittar du på nätet). Använd gärna tomat och gurka som odlas i växthus i Sverige under sommarsäsongen, bra ur miljöaspekt. Under höst och vinter kan du göra en varm soppa på säsongens rotfrukter. Ett grovt bröd till gazpachon ökar mättnaden.

Pannkakor med fruktblandning

Pannkakor passar bra som energipåfyllning på längre utflykter. De görs i förväg och äts kalla eller varma med en fyllning baserad på blandade hackade frukter efter egen smak. Om du gillar det kan du röra fruktblandning med lite naturell kvarg. En klick flytande honung blir pricken över i:et!

Wraps

Använd i första hand rester du har hemma kanske tonfisk, lite lax, kycklingrester som du kan blanda med lite grönsaker någon tomatsalsa eller en liten klick sås av något annat slag. Bönor och linser i tetrapack är också goda i wraps. Kokt ägg är både näringsriktigt och gott i en wraps men bör hållas kallt hela tiden så att det inte blir dåligt och du blir magsjuk.

Egengjord energibars

Efter en lång promenad blir en god egengjord energibars guldkanten på utflykten. Det finns många recept på energibars på nätet. Välj en som passar din smak och njut!

Fler tips

Vill du laga maten utomhus? Luftenarfri.se har flera tips på mat som är lätt att laga utomhus. Du kan också få mer information om vad du ska tänka på när du eldar ute, hur du allergisäkrar ditt äventyr och mycket mer.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?