Till startsidan

Så kan skolor arbeta för ökad jämställdhet och minskat stigma vid psykisk ohälsa

Region Värmland erbjuder alla högstadie- och gymnasieskolor i Värmland information om ett verktyg för att arbeta för minskat stigma och ökad jämställdhet. Skolorna erbjuds också att delta i utveckling av verktyget för elever.

Fler kvinnor än män söker vård för psykisk ohälsa, men fler män än kvinnor tar sitt liv. Fler killar än tjejer struntar i att plugga vidare efter gymnasiet. I nästan nio av tio misshandelsfall är det killar och män som slår och 20 procent av alla svenska män dricker så mycket alkohol att det kan riskera deras liv.

Vad beror det på? Kan skolan göra något för att förändra normer om manlighet, öka jämställdheten och få killar att prata om hur de mår?

Samtalslådan ”Vad är en riktig man?” kan hjälpa dig som arbetar med unga att få i gång diskussioner om mansnormer. Några verksamheter runt om i Värmland har redan använt materialet. Nu vill vi utveckla det för skolor.

Erbjudande att delta i utveckling av samtalslådan

Region Värmland erbjuder högstadie- och gymnasieskolor i Värmland information om samtalslådan. Skolor som vill vara med och utveckla lådan för elever erbjuds också inspiration och processtöd. Processtödet kan bestå av dokumentation, utvärdering och lärande av utvecklingsprocessen.

Planering för utvecklingen görs gemensamt av Region Värmland och deltagande skolor. Skolorna utser en kontaktperson och eventuellt fler personer som deltar i utvecklingen. I deltagandet ingår att genomföra testerna med elever på respektive skola, enligt gemensam framtagen processgång.

Hör gärna av dig så berättar vi mer.

Målgrupp

Erbjudandet vänder sig till anställda inom högstadie- och gymnasieskolor i Värmland.

Vi tar inte ut någon avgift för deltagandet.

Anmälan

Kontakta någon av personerna nedan för att få mer information och anmäla skolans intresse för att delta i utveckling av samtalslådan ”Vad är en riktig man”.

Arrangör

Erbjudandet ges genom Region Värmlands ”En riktig man” och ”Regionalt utvecklingsarbete Stigma”.

En riktig man (enriktigman.se)
Regionalt utvecklingsarbete Stigma (regionvarmland.se/stigma)
Aktivt jämställdhetsarbete i skolan (skolverket.se)

Sophia Alm