Om konferensen
En nationell konferens om suicidprevention arrangeras vartannat år sedan 1997. Konferensen genomförs för att öka kunskapen om suicidprevention och suicidpreventiva insatser på nationell, regional och lokal nivå – och för att skapa möjlighet till nätverkande mellan aktörer.
Varje år tar cirka 1 200 människor sitt liv i Sverige. Siffran gäller antalet säkra självmord, det vill säga fall där man med säkerhet kan säga att självmord var avsikten. Om vi även lägger till antalet osäkra självmord är det runt 1 500 personer per år som tar sitt liv – och så har det varit under flera år.
Nu förändrar vi berättelsen om suicid
Temat för konferensen är Nu förändrar vi berättelsen om suicid.
Vi kan ändra berättelsen genom att gå från en kultur av tystnad och stigma till öppenhet, förståelse och stöd. Förändring av berättelsen kräver bland annat forskning, systemförändring och samverkan. Det kan hjälpa oss att bygga ett mer stöttande och medmänskligt samhälle där vi kan förebygga suicid och där alla känner sig värdefulla och förstådda. Det kan bidra till en framtid där berättelsen handlar om minskat antal suicid.
Om du känner igen temat Nu förändrar vi berättelsen om suicid kanske du har sett att temat för internationella suicidpreventiva dagen, år 2024–2026 är Changing the Narrative on Suicide.
Changing the Narrative on Suicide - IASP
Konferensens innehåll
Under konferensen hoppas vi att du får inspiration, ny kunskap och nya kontakter. Du erbjuds bland annat föreläsning om forskning, självupplevda berättelser och konkreta exempel på evidensbaserat suicidpreventivt arbete.
För alla som kan bidra i suicidprevention
Konferensen är till för alla som på något sätt arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention. Här ingår chefer, medarbetare, politiker, medlemmar och volontärer i alla organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder och förebygga suicid. Välkomna är också företagsledare, privata arbetsgivare och andra med intresse för suicidprevention.
Hållbar konferens
Region Värmland strävar alltid efter att följa våra riktlinjer för miljö och hållbarhet, vid både interna och externa konferenser.
För denna konferens innebär det bland annat:
- Tryckt material som konferensen lämnar ut är tryckt på miljömärkt papper.
- Gåvor till föreläsare består av donationer till ett välgörenhetsprojekt.
- Gåvor till deltagare är tillverkade med liten miljöpåverkan och ges till dem som tror sig ha användning av dem.
- Konferensanläggningen är Svanenmärkt.
- Vi väljer att servera lakto-ovo-vegetarisk lunch (kan innehålla mjölk och ägg).
Vi uppmanar dig som deltagare och utställare att resa till och från konferensen på ett hållbart sätt, exempelvis med kollektivtrafik eller ta initiativ till att samåka med andra deltagare från din region.
Under planeringen av konferensens program beaktas både jämställdhet och jämlikhet bland föreläsare och i de områden och målgrupper som presenteras i programpunkterna.
Middag med underhållning
Onsdagskvällens middag har vi på Karlstad Congress Culture Center, där också konferensen hålles. Middagsrätterna och underhållningen säger vi inget om än, men vi hoppas att du vill dela kvällen med oss.
Arrangör
Suicidprevention 2025 arrangeras av Region Värmland i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP).
Projektledare är Marika Andersson, folkhälsostrateg i Region Värmland
Kontaktinformation
Frågor om anmälan
Åsa Henriksen
Konferenskoordinator, Region Värmland
E-post: asa.henriksen@regionvarmland.se
Frågor om konferensen
Marika Andersson
Projektledare, Region Värmland
E-post: marika.andersson@regionvarmland.se
Frågor om konferensanläggningen
Caroline Zreloff
Projektledare, Karlstad CCC
E-post: caroline.zreloff@karlstadccc.se