Till startsidan
Till startsidan
Start / Samverkan, avtal och vårdval / Psykisk hälsa / Regional koordinering psykisk hälsa (RKPH) / Om regional koordinering psykisk hälsa i Värmland (RKPH)

Årsberättelse 2022

Årets insatser för samordningsgruppen RKPH har fokuserats på en gemensam satsning på uppföljningen av Plan för god psykisk hälsa och samverkan. Gruppen har bland annat genomfört en länskonferens och en fokusvecka med aktiviteter kopplat till samverkan mellan kommun och region. Inflytande och delaktighet från brukar- och anhörigföreningar har funnits med på olika sätt.

Aktiviteter och redovisning 2022

Nedan finns genomförda aktiviteter under 2022 samlade.

Året började med att sammanställa och skicka in återredovisning till Socialstyrelsen av de länsgemensamma stimulansmedel som länet fått för 2021 års utvecklingsarbete inom ramen för ungdomsmottagningarnas främjande arbete med unga, samverkan för personer med samsjuklighet, suicidprevention och systematisk brukarmedverkan.

Under året har arbete pågått för att stärka samverkan i samordningsgruppen och livsperspektiven i Nya perspektiv. Koordinatorerna deltog bland annat på Nya perspektivs seminariet i maj.

Den årliga länskonferensen för psykisk hälsa genomfördes digitalt den 11 februari. Målgruppen är kommunala kontaktpersoner och nyckelpersoner inom regionens verksamheter samt brukar- och anhörigrepresentanter. Punkter ur programmet:

  • SKR informerade om ny nationell överenskommelse.
  • Exempel på utvecklingssatsningar lokalt och regionalt, bland annat deltog Personligt ombud med en film kopplat till deras årliga erfarenhetsrapport.
  • Årjängs kommun berättade om sitt lokala arbete kring Plan för god psykisk hälsa och hur de försöker synka statsbidrag för olika områden som t.ex våld i nära relation, suicidprevention med mera

Efter sommaren fortsatte arbetet med att planera för aktiviteter under fokusveckan och aktiviteter kopplat till uppföljning av Plan för god psykisk hälsa: Hur/om vi närmar oss målbilderna, har vi rätt verktyg för att mäta med mera. Stort fokus har legat på uppföljning av insatser. Bland annat har gruppen använt verktyget "Värde för vem" som tagits fram tillsammans med Hälsolabb och provats för att följa upp målbilder i planen. Genom att lägga in redovisningar av stimulansmedlen för 2021 i en rapport har resultatet analyserats för att se om detta är en möjlig väg att följa upp planens aktiviteter.

Fokusveckan för psykisk hälsa med tema samverkan inleddes 10 oktober, världsdagen för psykisk hälsa. Ur programmet:

  • Digitala och fysiska träffar inom olika områden.
  • Fyra halvdagar för medarbetare som möter barn och unga inom socialtjänst, elevhälsa, första linjen och BUP i syfte att samverka och förstå varandras uppdrag bättre.
  • Föreläsningar till allmänheten genomfördes i Karlstad, Säffle och Hagfors.

Under året har behovet av att samordna utvecklingsinsatser och arbete kopplat till psykisk hälsa och suicidprevention tydliggjorts. Ett resultat av det blev en aktivitet genomfördes i oktober med kommunala kontaktpersoner från nätverken för suicidprevention och psykisk hälsa. Aktiviteten synliggjorde vikten av att känna till och samordna arbetet regionalt men även lokalt i kommunerna då det som görs suicidpreventivt också är främjande för psykisk hälsa på många sätt.

Det länsgemensamma arbetet har flera år fokuserat på att skapa förutsättningar för ett suicidpreventivt arbete genom att få några nyckelfaktorer på plats inom både hälso- och sjukvården och inom kommunerna verksamheter. De nyckelfaktorer som fokuserat på är:

  • mandat att arbete med frågan,
  • en person som har en samordningsfunktion,
  • struktur för samverkan,
  • utrymme för att delta i samverkansforum och
  • en plan för arbetet.

Arbetet följs upp med en årlig enkätmed frågor om nyckelfaktorerna och om en förbättring ses över tid.

En uppdaterad och utvecklad webbplats finns för området psykisk hälsa och suicidprevention. Den visar organisering, styrdokument, samverkan och aktuella insatser och aktiviteter. Ett årshjul och en kommunikationsplan finns kring olika kommunikationsinsatser. Ett gemensamt nyhetsflöde har skapats för att nå en bredare målgrupp.

Det främjande arbetet med psykisk hälsa inom ungdomsmottagningarna har under året inneburit:

  • Förstärkning av personalkostnader
  • Trans-samordnare barn och unga
  • Tema-helg transungdomar och närstående
  • Utåtriktade aktiviteter (ex)
  • Dans för hälsa
  • Kartläggning av sexit
  • Utbildningar
  • Nätverksträffar

Den årliga suicidpreventiva konferensen i september fokuserade i år på samsjuklighet. Fokus låg på samsjuklighetsutredningen och det arbete som görs i Värmland. Till konferensen togs en film fram som beskriver visionen för länets arbete.

Arbetet kring samsjuklighetsutredningen styrs gemensamt i en struktur för beroendevården i Värmland. För detta finns en politisk styrgrupp, en central ledningsgrupp och lokala grupper som har representation av länets kommuner och Region Värmland. Processerna kring att starta beroendemottagningar pågår och har kommit olika långt när det gäller barn och unga samt vuxna.

HVB-hemmet Riddarnäset är ett integrerat akut-, utrednings- och behandlingshem i Värmland som öppnades första kvartalet 2022. Riddarnäset har ett delat huvudmannaskap mellan Värmlands läns vårdförbund och Region Värmland. Syftet med verksamheten är att erbjuda ungdomar med särskilda behov samordnade insatser från barn- och ungdomspsykiatrin och respektive kommuns socialtjänst. Riddarnäset ska i form av hem för vård eller boende (HVB) bedriva verksamhet som riktar till målgruppen ungdomar 13–20 år med risk- och missbruksproblematik, samsjuklighet eller psykosociala besvär. Länsgemensamma stimulansmedel har använts till uppstartskostnader inklusive lokalanpassning samt utbildning av personal.

Samverkan med NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) i Värmland och utveckling med och mellan föreningarna i NSPH Värmland har utvecklats. Det kontinuerliga arbetet med NSPH i Värmland har medfört ökad förståelse och representanter från föreningar finns med i fler sammanhang och utvecklingsområden. Ett exempel på en insats är Patientforum enligt NSPH Skånes modell som testats på rättspsykiatrins och allmänpsykiatriska slutenvårdspsykiatrins alla avdelningar. Modellen är tänkt att kunna användas såväl i kommunens som regionens verksamheter. I testet av modellen har personer rekryterats med egen erfarenhet av psykiatrisk slutenvård och har sen fått en samtalsledarutbildning för att leda samtalsledarutbildningar.

Några resultat av insatser som gjorts är att egenmakten hos egenerfarna samtalsledare har stärkts. Behovet av ett mer frekvent patientinflytande på olika nivåer har tydliggjorts. Det har också lett till en efterfrågan av mer samverkan med föreningarna, användande av egenerfarna på nya arenor och planering av nya inflytandeform såsom brukarråd och etikcaféer i samverkan med patienter.

Gemensamma utbildningsinsatser för länets kommuner och Region Värmland har genomförts. Det sker också en fortsatt planering utifrån ett gemensamt kartläggningsarbete som pågår kring vilka behov som finns av utbildning och fortbildning på länsnivå utifrån området skadligt bruk och beroendeproblematik. De insatser som genomförts gemensamt har bidragit till ökad samverkan och delvis samsyn kring vissa gemensamma frågor.

En person har projektanställts inom regionens hälso- och sjukvård under hösten för att arbeta med området barn som anhörig. Olika grupperingar och nätverk ses över. En hållbar struktur med gruppverksamhet för barn i sorg håller på att byggas upp med ambition att bli länsövergripande. I detta arbete har en uppdragsutbildning för samtalsledare köpts in till länet. Tanken är att kunna genomföra samtalsgrupper på flera ställen i länet och med ett gemensamt ansvar för kommuner och region.

Programområde psykisk hälsa arbetar med kunskapsstöd i form av nationella vård- och insatsprogram (VIP) och personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp. Kunskapsstöden riktar sig till såväl specialistpsykiatri som primärvård, men även till socialtjänst och skola.

Inom programområde psykisk hälsa har det under 2022 arbetats med bland annat vårdförlopp schizofreni.

Under hösten planerades och genomfördes GAP-analys för flertalet verksamheter och områden i kommunerna och regionen inför webbinarie kopplat till nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism. Detta arbete kommer fortgå under 2023 utifrån hur lokala programområdet, LPO psykisk hälsa, kan stödja verksamheter i regionen och kommunerna, i implementering av riktlinjerna.

Fortsatt dialog och samverkan kring kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård men också kunskapsstyrning inom socialtjänst pågår inom ramen för Nya perspektiv.

I januari startade ett regionalt utvecklingsarbete stigma kopplat till suicidprevention och psykisk hälsa. Samverkansavtal mellan regionen och Folkhälsomyndigheten skrevs för 2022-2024 tillsammans med fyra andra regioner i landet. Fokusområdet för Värmland är höja kunskap om stigma inom psykisk ohälsa och främst till vård och omsorgspersonal. Samt till män, med fokus på yngre och äldre målgrupp. Bland annat på grund av att vi vet att män söker vård och/eller stöd i mindre utsträckning för psykisk ohälsa.

Under året har tid avsatts för planering som bland annat inneburit, att arbeta fram en tydlig struktur och organisation för arbetet med styrgrupp, arbetsgrupp och andra viktiga resurser. Hur arbetet ska kommuniceras samt uppstart av några aktiviteter under hösten med mera samverkan med de andra länen som deltar i projektet samt Folkhälsomyndigheten har haft nätverksträffar vid fyra tillfällen under året.

De insatser och aktiviteter som sker inom ramen för detta utvecklingsarbete är en viktig del för att förstärka och komplettera det pågående arbete som sker inom området psykisk hälsa och suicidprevention.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats