Vårdval fysioterapi

Förfrågningsunderlag för vårdval fysioterapi, del 2

Rapportmall bild

Krav- och kvalitetsbok: Del 2 Fysioterapi

Innehållsförteckning

Vårdval Fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering är etablerat enligt lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV.

Syftet med vårdval är att stärka den enskilde invånarens ställning och inflytande över sin egen vård genom att fritt kunna välja vårdgivare inom vårdvalet.

Värdegrund fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Inom rehabilitering är utgångspunkten att patienten tillsammans med behandlaren bestämmer mål för sin träning och behandling. Denna utgångspunkt styr hur verksamheten agerar i förhållande till patienten. Det kräver att verksamheten bedrivs utifrån ett hälsofrämjande synsätt, där motivation och delaktighet är ledord.

Verksamheten ska utifrån patientens behov och uppsatta mål säkra att professionella resurser inom fysioterapi i primärvård finns tillgängliga samt ha upparbetade arbetssätt för att lotsa patienten vidare när insatser behövs utanför den egna verksamheten.

Dessa värderingar ska vara vägledande i det dagliga arbetet när det gäller bemötande av patienter, anhöriga och samarbetspartner samt i valet av metoder och förbättringsarbeten.

1 Inledning

Detta förfrågningsunderlag innehåller bestämmelser för att bedriva vård inom Vårdval fysioterapi.

Vårdvalets förfrågningsunderlag består av två delar med tillhörande bilagor:

  1. Krav- och kvalitetsbok: Del 1 Allmänna villkor, med bilaga "Avtalsmall" samt "Villkor IT" (detta dokument)
  2. Krav- och kvalitetsbok: Del 2 Fysioterapi, med bilaga "Definition av begrepp och termer" samt "Ersättningssystem"

1.1 Generellt om basuppdraget

Primärvårdsrehabilitering är förstahandsvalet när befolkningen behöver rehabilitering och definieras med rehabilitering som inte kräver sjukhusets särskilda rehabiliteringsresurser. Uppdraget är brett och vården ges utan avgränsning när det gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper. Verksamheten omfattar planerade rehabiliteringsinsatser i primärvård.

En trygg och förtroendeingivande verksamhet ska bedrivas för personer i behov av fysioterapi.

Fysioterapi tillhandahålls i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen och i enlighet med vad som gäller inom specialiteten avseende bland annat kvalitetskrav och medicinsk praxis.

Verksamheten ska bedrivas med god medicinsk kvalitet, hög tillgänglighet och en helhetssyn på patientens livssituation, hälsotillstånd och rehabiliteringsbehov.

1.1.1 Patientens behov i centrum

Syftet med fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering ska vara att erbjuda hälsofrämjande rehabilitering i god samverkan med interna och externa aktörer för individer i alla åldrar. Detta genom att utifrån patientens behov bedöma, behandla och förebygga tillstånd som ligger till grund för olika former av aktivitets- och funktionsnedsättningar.

Behandlingsinsatserna ska utgå från en individuell bedömning av legitimerad personal.

Utgångspunkten ska vara att utifrån individens delaktighet och inflytande över den egna vården uppnå bästa möjliga hälsa där dennes mål och egna resurser tas tillvara.

Vårdgivarna inom vårdvalet ska verka för en god och jämlik hälsoutveckling hos befolkningen genom ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande förhållningssätt integrerat i all vård och behandling.

2 Basuppdrag

2.1 Definition av basuppdrag

Fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering omfattar utredning och behandlingsinsatser som är evidensbaserade och bygger på nationella och regiongemensamma kunskapsstöd.

Uppdraget inom vårdval fysioterapi är brett och vården ska ges utan avgränsning när det gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper. Fysioterapimottagningen ska erbjuda medicinsk bedömning och behandling, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver särskilda medicinska eller tekniska resurser eller annan särskild kompetens eller som täcks av annan huvudmans ansvar. För patienter som behöver samordnad rehabilitering ska vårdgivaren verka för att rehabiliteringsprocessen sker samordnat med patientens övriga behandling.

Med fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering menas i detta dokument sådan fysioterapi som utförs i Region Värmland på primärvårdsnivå.

Vårdgivaren ska ge insatser till de patienter som söker till mottagningen i enlighet med prioriteringsordning utifrån förstärkt vårdgaranti.

I de fall patienten är i behov av kompetens som vårdgivaren antingen inte har tillgång till eller som inte ingår i det i förfrågningsunderlaget beskrivna uppdraget ska denne lotsa patienten vidare till rätt vårdnivå.

2.2 Vårdgivarens insatser

Målsättningen för vårdgivaren ska vara att utifrån patientens behov:

  • Undersöka, bedöma, diagnostisera, behandla, följa upp och utvärdera insatser.
  • Upprätta en individuell behandlingsplan i samråd med patienten och vid behov närstående, som dokumenteras i journalen och ska vara tillgänglig för patienten. Innehåller bedömning, mål, åtgärder och uppföljning.
  • Vid behov av samordning upprättas en rehabiliteringsplan med patienten och andra berörda vårdaktörer. I de fall patienten är i behov av en mer specialiserad teambaserad rehabiliteringsinsats remitteras patienten vidare till lämpligt team.
  • Tillhandahålla förebyggande insatser utifrån patientens individuella behov. Primär- och sekundärprevention ska bedrivas genom att hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete integreras i vård- och behandling vilket innebär att informera, stödja och motivera personer att ta eget ansvar för sin hälsa.
  • Behandlingen ska pågå längst till dess att rehabiliteringsmålet är uppnått, eller till dess att vårdgivaren bedömer att patienten kan tillgodose sin fortsatta rehabilitering på egen hand.
  • Vid behov bistå med bedömning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning som underlag för medicinska utlåtanden och intyg.
  • Vid behov förskriva hjälpmedel i enlighet med hjälpmedelsnämndens riktlinjer. Vårdgivaren ska tillhandahålla och förskriva enligt Region Värmlands rutin enklare hjälpmedel så som kryckkäppar, pep-pipor och TENS.
  • Ha följsamhet till nationella riktlinjer, vårdprogram (i enlighet med vad som anges i Del 2.1 Allmänna villkor för vårdval i Värmland) samt nationella satsningsområden och utföra insatser som kan vara kopplade till dessa. Att ha följsamhet till de nationella kunskapsstöden som fastställs och implementeras inom kunskapsstyrningen, är en del i detta.

En del av uppdraget kan utföras av underleverantör eller i samverkan med annan vårdgivare. Vårdgivaren ansvarar för att eventuella underleverantörer lever upp till kraven i detta förfrågningsunderlag i enlighet med vad som stadgas i Del 1 Allmänna villkor för vårdval i Värmland.

2.3 Målgrupp

Som vårdgivare aktiv i Region Värmland ska målgruppen ges tillgång till god och jämlik vård oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Målgruppen omfattas av:

  • Personer folkbokförda och kvarskrivna i Värmlands län.
  • Personer som har rätt till vårdförmåner i Sverige vid sjukdom enligt vad som följer av Europaparlamentets och Europarådets förordningar.
  • Personer som omfattas av konventioner eller överenskommelser om sjukvårdsförmåner som Sverige ingått med andra länder.
  • Asylsökande under 18 år.
  • Asylsökande över 18 år eller personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd med behov av vård som ej kan anstå.
  • Personer från andra regioner.

2.4 Prioritering

Vårdgivaren ska följa riksdagens riktlinjer för prioritering.

Vårdgivare inom vårdval ska följa gällande vårdgaranti för primärvården som har två tidsgränser, noll och tre dagar. En patient som hör av sig har rätt att få kontakt med primärvården samma dag. Patienter som kontaktar primärvården för ett nytt eller försämrat hälsoproblem har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar. Bedömningen ska göras av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårds­personal inom primärvården. Utifrån den bedömningen och en bedömning av patientens behov ska sedan prioritering av åtgärder göras (typ av åtgärd, mängd, tidsåtgång samt när i tid).

2.5 Samverkan

Vårdgivaren ska verka för samverkan för att bidra till patientens bästa väg genom vården, exempelvis med kommun, vårdcentral och sjukhusens rehabilitering.

Vårdgivaren ska aktivt bidra till samverkan för patienter som har behov av vård och omsorg från andra vårdgivare och huvudmän. Dokumenterade rutiner ska upprättas för samverkan med andra vårdgivare och huvudmän i den omfattning som krävs för uppdragets utförande.

Vårdgivaren ska känna till och följa beslut och riktlinjer i samverkans­överens­kommelser som finns mellan Region Värmland och andra huvudmän och som berör vårdgivarens uppdrag. Vårdgivaren ska delta i arbetet med att anpassa och utveckla dessa till lokal nivå.

För patienter med sammansatta behov krävs ofta en samordning av rehabiliterings­åtgärder. Samverkan och samarbete kan då behöva ske med andra professioner, verksamheter eller huvudmän. Vårdgivaren ska vid förfrågan från vårdcentral delta i vårdcentralens medicinska bedömningsteam (MBT). Vårdgivaren ska även delta i andra former av vårdplanering eller framtagande av samordnad rehabiliteringsplan.

Samordnad individuell plan (SIP) ska upprättas tillsammans med patient om insatser från både kommun inklusive socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. Vårdgivaren ska vid förfrågan delta vid SIP samt kalla till detta om behov identifieras.

I de fall patienten är i behov av en mer specialiserad teambaserad rehabiliteringsinsats behöver patienten remitteras vidare.

2.6 Tillgänglighet

Vårdgivaren ska vara tillgänglig på fysioterapimottagningen för planerade besök och insatser. Vårdgivarens adress ska anges i kontraktet och merparten av mottagningsbesöken ska utföras där. Region Värmland kan bevilja vårdgivaren att utföra en viss andel av mottagningsbesöken på annan adress. Ansökan om att utföra insatser på annan adress ska vara skriftlig och skickas till vårdvalsenheten för godkännande.

Lokalerna där vårdgivaren ska utföra uppdraget ska vara tillgängliga i enlighet med vad som anges i Del 1 Allmänna villkor. Vårdgivaren ska ha den utrustning som krävs för att utifrån patienternas behov genomföra uppdraget.

Patienter kan söka till vårdgivaren via egen/privat vårdbegäran eller remitteras via professionell vårdbegäran/remiss. Den vård som bedöms falla under primärvårdsuppdraget ska hanteras utifrån vårdgarantin för primärvården (se 2.4 Prioritering).

Fysioterapimottagningen ska normalt vara öppen vardagar minst 40 timmar per vecka och mottagningen ska då vara bemannad med legitimerad fysioterapeut. Under öppettiden vara tillgänglig för besök och telefonsamtal.

  • Fysioterapimottagning med två eller flera fysioterapeuter ska hållas öppen alla vardagar, året runt.
  • Fysioterapimottagning med endast en fysioterapeut ska hållas öppen minst 220 arbetsdagar, fördelat över hela året, minst 44 veckor (220 dagar och 44 veckor är vedertagen årsarbetstid där semester, sjukfrånvaro, VAB och utbildning är borträknat).

När telefonen inte är bemannad ska en telefonsvarare ge information om öppettider samt hänvisa till Sjukvårdsrådgivningen 1177. Röstmeddelande ska kunna lämnas och patient samt vårdgrannar ska ringas upp samma dag.

Då mottagningen är stängd får flödet för inkommande remiss inte stängas i cosmic och remissbedömningar måste göras enligt Regionens riktlinje, detsamma gäller hanterandet av e-tjänster på 1177.

Då mottagningen är stängd ska det också finnas en klar överenskommelse med annan fysioterapeutmottagning, gällande hänvisning och omhändertagandet av patienter med akuta behov av fysioterapeut. Informationen till patienterna om detta, ska också vara tydlig.

Alla mottagningar har möjlighet att tillfälligt under en kort begränsad tid stänga för planerings- och utbildningsdag samt någon enstaka dag för semester.

Vid sjukskrivning ska vårdgivaren rapportera förändring av tjänstgöringsgrad om sjukskrivningen överstiger två veckor. Vid föräldraledighet ska vårdgivaren rapportera förändring av tjänstgöringsgrad om ledigheten överskrider två veckor. Vårdgivaren rapportera in förändring av tjänstgöringsgrad till vårdvalsenheten i enlighet med rutin på vårdgivarwebben. Ersättningen till vårdgivaren kommer justeras därefter.

Vårdgivaren ska tillhandahålla e-tjänster genom att införa digitala lösningar baserade på behov. Digitaliseringens möjligheter ska alltid beaktas genom principen digitalt när det går, fysiskt när det behövs. E-tjänster ska ge värdefulla effekter såsom ökad tillgänglighet och effektivisering av vårdsystemet. De ska ge patienter delaktighet, större inflytande över sin vård, upplevd ökad service, underlätta förebyggande hälsoarbete och stödja egenvård.

2.7.1 Bemanning och kompetens

Vårdgivaren ska ha personal i den omfattning som krävs för att utföra uppdraget i enlighet med kraven för vårdvalet, dock minst en tjänstgöringsgrad på 75%. De personalresurser som vårdgivaren ämnar gå in med i vårdvalet ska anges i ansökan. Med personalresurser menas i detta sammanhang antal tjänster och vilken tjänstgöringsgrad de beräknas arbeta.

Förändringar gällande personalresursen ska rapporteras till vårdvalsenheten i enlighet med rutin som finns på vårdgivarwebben.

Vårdgivaren ska tillse att det i verksamheten finns en verksamhetschef med ansvar för verksamheten i enlighet med Socialstyrelsen definition.

Vårdgivaren ska tillse att personalen har för uppdraget adekvat utbildning och kompetens och får den kompetensutveckling som erfordras i enlighet med kraven för vårdvalet och avtalet. Det ska finnas en kompetensplan som uppdateras årligen. Det ska vara en långsiktig planering både på verksamhets- och individnivå. Kompetensplanens syfte är att påvisa hur man arbetar med kvalitet och kompetensutveckling kopplat till uppdraget samt hur man planerar att stimulera forskning och utveckling inom primärvårdsnivån.

Medverkan ska ske i de nätverk som arrangeras för fysioterapeuter i Vårdval fysioterapi av representanter från vårdvalsenheten. Det är även obligatorisk närvaro för verksamhetschefer i Vårdval fysioterapi på vårdvalsråd samt samverkans- och informationsmöten som vårdvalsenheten kallar till.

Personal med patientkontakt ska tala och förstå samt kunna läsa och skriva svenska, på minst nivå C1.

Uppdraget ska utföras av legitimerad fysioterapeut på kandidatnivå och legitimationen ska vara utfärdad av Socialstyrelsen. Sjukgymnaster med äldre legitimation utan kandidatexamen men med erfarenhet överstigande minst 5 år bedöms också kunna vara aktuella att utföra uppdraget.

För vårdgivaren gäller att minst 50 % av den totala tjänstgöringsgraden av de som utför uppdraget ska ha klinisk erfarenhet från öppenvårdsverksamhet som är adekvat för uppdraget inom Vårdval fysioterapi motsvarande minst tre år med tjänstgöringsgrad på minst 50 % under de senaste fem åren.

2.7.2 Specialistkompetens enligt specialistordning

Verksamhet som bemannar med fysioterapeut som har specialistkompetens*, har möjlighet att ansöka om höjd ersättning och utökat uppdrag i enlighet med information på vårdgivarwebben. Förutsättningarna är att prestationskravet för heltidstjänst bibehålls, samtidigt som specialistfysioterapeuterna handleder, utbildar och erbjuder mentorskap till kollegor under specialistutbildning i första hand till aktiva inom vårdval fysioterapi. Specialistfysioterapeut ska dessutom vara ett kompetensstöd till intressenter inom vårdvalet samt ha ett fördjupat ansvar att initiera och delta i utvecklingsarbeten inom yrket.

För att få till ovan arbetssätt krävs samarbete med specialistfysioterapeuter, utvecklingsledare inom Vårdval fysioterapi och chefer. En löpande uppföljning av tid och innehåll gällande uppdraget inom handledning, utbildning och utvecklingsarbete både kopplat till fysioterapeuter under specialistutbildning samt ett kompetensstöd inom fysioterapi i Region Värmland görs under året.

*Gäller alla specialistinriktningar inom fysioterapi med undantag från veterinärmedicin

2.8 Utbildningsuppdrag

Verksamheten bör tillhandahålla kliniska utbildningsplatser för fysioterapeutstuderande.

Verksamheten ska ansvara för att de kliniska utbildningsplatserna håller den kvalitet och inriktning som följer av examinationskraven och krav på handledning. Region Värmland har avtal med Uppsala Universitet och Mälardalens universitet. Det finns handledarutbildning vid Karlstads Universitet och vid de universitetsutbildningar som Region Värmland samarbetar med, som det är önskvärt att handledarna går. Detta är dock inget krav för att ta emot student. Verksamheten får ersättning från studentens lärosäte och när studentens journalanteckning vidimeras av legitimerad fysioterapeut räknas besöket med i mottagningens besöksstatistik kopplat till prestationskrav.

3 Uppföljning

3.1 Syfte

Uppföljningen ska bidra till utvecklingen av primärvården i Region Värmland. Den ska visa om vårdgivaren uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget och graden av måluppfyllelse. Indikatorer används vid återkoppling till vårdgivaren som stöd till förbättringsarbete och som underlag för avtalsuppföljning och vägledning för patientens val.

3.2 Region Värmlands uppföljning

Uppföljningens innehåll utvecklas i takt med att evidens och verktyg tillkommer som stödjer införande av nya indikatorer. Region Värmland har rätt att komplettera eller ändra indikatorerna under avtalets gång.

Region Värmland har enligt 6 kap. § 6 kommunallagen ansvar för att verksamheten bedrivs i överensstämmelse med politiskt fastställda mål och riktlinjer samt föreskrifter som gäller för verksamheten. I enlighet med 10 kap. § 8 och § 9 kommunallagen ska Region Värmland kontrollera och följa upp verksamheten samt tillförsäkra allmänheten information om hur uppdraget utförs. Leverantören ska därför vid uppmaning från Region Värmland snarast lämna de uppgifter som efterfrågas.

Region Värmland följer löpande upp att vårdgivare uppfyller sitt åtagande och håller den kvalitet som följer av förfrågningsunderlaget. Utöver indikatorerna kommer de krav och förutsättningar som gäller för uppdraget att följas upp.

3.3 Metoder och indikatorer

I högst möjliga mån kommer det användas nationella metoder och indikatorer för möjlighet till nationella jämförelser. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) modell för Primärvårdsuppföljning, är ett metodstöd för dialogbaserad verksamhetsuppföljning och det är utgångspunkten för uppföljningen inom vårdvalet. Vårdgivaren ska gemensamt med Region Värmland aktivt medverka och delta i uppföljningsarbetet.

Vårdgivaren ska vara ansluten till PrimärvårdsKvalitet, som är ett nationellt system för kvalitetsdata i primärvården som ger möjlighet till nationell jämförelse och ska användas av vårdgivare i vårdval fysioterapi. Systemet ska främja enheternas kvalitetsdrivna verksamhetsutveckling genom att ge stöd att följa upp och förbättra enhetens arbete på en detaljerad nivå.

Patientenkäter är utformade för att fånga patienternas upplevelser av vården och syftar till att ge ett bra underlag till förbättringsarbete på fysioterapimottagningarna. Enheterna ska samverka med Region Värmland vid genomförandet av patientenkäter. Region Värmland har rätt att anvisa metod, frågeställningar och tidpunkt för gemensamma patientenkäter. Region Värmland har rätt att ta del av allt grundmaterial från patientenkäterna.

Region Värmland utvecklar löpande datafångst och datapresentation. Samtliga vårdgivare ska lämna data. Uppföljningsdata kommer att ses över och utvecklas i takt med att evidens och teknik finns som stödjer införande av nya indikatorer. Kvalitetsindikatorer och nyckeltal kommer att revideras löpande.

3.4 Verksamhetsuppföljning

Verksamhetsuppföljning innebär att vårdgivarna granskas enligt God vård. Region Värmland har rätt att genomföra verksamhetsuppföljningar. Sådana uppföljningar kan till exempel ha som syfte att:

  • säkerställa att vårdgivarna fullföljer sitt åtagande enligt förfrågningsunderlag och att patienterna får bästa möjliga vård
  • göra jämförande studier mellan vårdgivare
  • studera vårdsamband mellan olika vårdnivåer
  • genomföra de kontroller som behövs för att bedöma om vårdgivarnas ersättning sker på ett korrekt sätt

Uppföljning kan ske såväl genom planerade som genom oaviserade besök hos vårdgivaren.

Vårdgivaren ska lojalt och aktivt medverka vid verksamhetsuppföljning. Vårdgivaren ska kostnadsfritt och utan dröjsmål ställa material och dokumentation som efterfrågas till förfogande på det sätt som Region Värmland begär.

Granskarna eller revisorerna får vidta sådana åtgärder som de bedömer är nödvändiga för att fullgöra uppföljningen. Exempel på sådana åtgärder är granskning av rutinbeskrivningar, kvalitetssystem eller intervjuer med personal och andra som är verksamma hos leverantören. Vårdgivaren ska tillse att personalen utan inskränkningar kan besvara granskarnas eller revisorernas frågor. Vid granskning av patientjournaler väljer Region Värmland tillvägagångssätt.

Region Värmland svarar för ersättning till externa personer om sådana anlitas i detta avseende. Samtliga deltagare i en verksamhetsuppföljning ska följa gällande bestämmelser om sekretess och tystnadsplikt.

Region Värmland äger den rapport som blir resultatet av verksamhetsuppföljningen och ansvarar för att överlämna och kommunicera den vid tidpunkt som bedöms lämplig. Region Värmland har rätt att publicera resultatet av uppföljningen.

3.5 Återkoppling till vårdgivaren

Återkoppling till vårdgivaren sker via utdatarapporter från regionens datalager, upprättade uppföljningsrapporter och granskningar samt från PrimärvårdsKvalitet och eventuella patientenkäter.

3.6 Återkoppling till medborgarna

Uppgifter om vårdgivarna samt utvalda uppföljningsparametrar ska av Region Värmland göras tillgängliga för medborgarna via Region Värmlands hemsida. Uppgifter ska finnas för alla vårdgivare inom Vårdval fysioterapi och det ska vara möjligt att göra jämförelser mellan fysioterapeuter i hela länet. Information på Region Värmlands hemsida ska uppdateras löpande så snart nya data finns tillgängliga. Därutöver presenteras öppen nationell statistik exempelvis via väntetider i vården och vården i siffror, där uppföljningsparametrar för fysioterapimottagningarna inom Vårdval fysioterapi kan utläsas. Region Värmland ska också kunna ge muntlig information samt i övrigt bistå medborgarna med information.

4 Regler för val av vårdgivare

Invånarnas fria val av fysioterapeut sker genom att invånarna väljer den fysioterapeut de vill gå till. Fysioterapeuten har inte rätt att neka någon invånare.

5 Övergångsregler för fysioterapeut med avtal enligt nationella taxan

För fysioterapeuter som har ett befintligt avtal med Region Värmland enligt Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi (LOF) gäller att man har möjlighet att låta sitt avtal enligt LOF vara vilande under en period av 1 år från avtalsskrivning. Möjligheten att ha avtalet vilande under angiven tidsperiod gäller endast under förutsättning att parterna slutit avtal enligt Vårdval fysioterapi i primärvårdsrehabilitering. Avtalet enligt LOF tillåts endast vara vilande på heltid.

Om vårdgivaren ämnar återuppta sitt avtal enligt LOF ska en skriftlig underrättelse skickas till Region Värmland senast 3 månader innan avtalet återupptas. Om en utförare väljer att återuppta sitt avtal enligt LOF upphör avtal upprättat enligt vårdvalet för fysioterapi i primärvårdsrehabilitering att gälla.

Möjligheten att ha sitt avtal enligt LOF vilande under en 1-årsperiod ges endast en gång.

Bilagor

Bilaga 2:1 Definition av begrepp och termer i Vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definitioner av begrepp och termer som gäller för Vårdval fysioterapi inom primärvårds­rehabilitering.

I detta dokument fastställs betydelsen av de begrepp som används i förfrågnings­underlaget för vårdvalet. Dessa begrepp utgår ifrån den begreppsterminologi som används i Region Värmland idag.

Egenvård

WHO definierar egenvård som förmågan hos individer, familjer och samhällen att:

  • främja hälsa och förebygga sjukdom.
  • bibehålla hälsa, hantera sjukdom och funktionsnedsättning.

Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete för klinisk verksamhet utgår från WHO definition.

Fysioterapi, profession och vetenskap

Fysioterapi är en profession och ett vetenskapsområde vilka är integrerade i varandra. Fysioterapi syftar till att främja hälsa, minska lidande och till att behålla eller återvinna optimal rörelseförmåga och rörelsebeteende. Detta gäller särskilt när en människas funktion, aktivitet och delaktighet begränsas eller hotar att begränsas av sjukdom och skada, ålder eller fysiska och psykosociala omgivningsfaktor. Professionen baseras på akademisk utbildning, specifik kompetens och autonomi i yrkesutövningen.

Fysioterapi sker i en personcentrerad klinisk resonerande process som innefattar utredning, diagnos, intervention och utvärdering i samklang med patienten och andra involverade. Interventioner kan vara såväl hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande som terapeutiska och habiliterande eller rehabiliterande.

Källa: fysioterapeuterna.se

Fysioterapeut och sjukgymnast

Fysioterapeut avser legitimerad fysioterapeut eller legitimerad sjukgymnast, med legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

Hälso- och sjukvård

Åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador

Källa: Socialstyrelsens termbank

Kvarskrivna

Kvarskrivning är ett adresskydd för individen när denne flyttat till annan, hemlig adress. I praktiken innebär det att den nya, verkliga bostadsorten inte framgår av folkbokföringsregistret och därmed inte heller sprids till andra myndigheter.

Primärvård

Hälso- och sjukvårdsverksamhet som utan avgränsning vad gäller sjukdomar, ålder eller patientgrupper. Primärvården svarar för behovet av sådana åtgärder i form av medicinsk bedömning och behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering som inte kräver särskilda medicinska eller tekniska resurser eller någon annan särskild kompetens.

Källa: Socialstyrelsens termbank

Hälso- och sjukvårdslagen, 13 a kap. Primärvårdens grunduppdrag:

Regioner och kommuner ska inom ramen för verksamhet som utgör primärvård särskilt

  1. tillhandahålla de hälso- och sjukvårdstjänster som krävs för att tillgodose vanligt förekommande vårdbehov,
  2. se till att vården är lätt tillgänglig,
  3. tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patientens individuella behov och förutsättningar,
  4. tillhandahålla rehabiliterande insatser utifrån patientens individuella behov och förutsättningar,
  5. samordna olika insatser för patienten i de fall det är mest ändamålsenligt att samordningen sker inom primärvården, och
  6. möjliggöra medverkan vid genomförande av forskningsarbete.

Lag (2023:37)

Rehabilitering

Insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhällslivet.

Källa: Socialstyrelsens termbank

Rehabiliteringsplan

Rehabiliteringsplanen utformas tillsammans med den enskilde och/eller dennas anhörig/närstående och tas i regel fram med den enskildes samtycke. Det ska finnas mål för planerade insatser/åtgärder utifrån den enskildes behov. Rehabiliteringsplanen används i samband med pågående insatser/åtgärder samt vid uppföljning och utvärdering. Planeringen av rehabilitering ska samordnas när behov finns, men rehabiliteringsplanen kan också vara ett resultat av planering i den egna verksamheten.

Källa: Socialstyrelsens termbank

Rehabiliteringsplanen kan även innehålla patientens planering för återgång i arbete.

Källa: Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkringsmedicinskt arbete för klinisk verksamhet

Samordnad individuell plan (SIP)

Vård- och omsorgsplan som beskriver insatser/åtgärder som den enskilde har behov av från både hälso- och sjukvård och socialtjänst och som tagits fram genom samordnad vård- och omsorgsplanering.

Källa: Socialstyrelsens termbank

Anmärkning: Den samordnade individuella planen utformas tillsammans med den enskilde och/eller dennas anhörig eller närstående och förutsätter samtycke från den enskilde. Även aktiviteter som planeras av andra än huvudmän inom vård och omsorg dokumenteras. Det ska finnas mål för planerade insatser eller åtgärder utifrån den enskildes behov. Den samordnade individuella planen används i samband med pågående insatser eller åtgärder samt vid uppföljning och utvärdering.” En rehabiliteringsplan ingår oftast som en del i en samordnad individuell plan men den kan också utgöra en fristående plan.

Källa: Generisk modell för rehabilitering och delar av försäkrings-medicinskt arbete för klinisk verksamhet

Verksamhetschef

För bestämmelser om verksamhetschef i hälso- och sjukvården, se hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

Vårdgivare

Statlig myndighet, region, kommun, annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet.

En vårdgivare kan ha anställd hälso- och sjukvårdspersonal. Ibland kan rollerna sammanfalla, till exempel för enskild näringsidkare.

Källa: Socialstyrelsens termbank

Vårdkontakter

I öppenvården används ett flertal olika vårdkontakter för att beskriva hur hälso- och sjukvårdspersonal möter patienten/patienter.

För definiering av vårdkontakter, se Vida RUT-09733 ”Regelverk för registrering av vårdkontakter”.

Bilaga 2:2 Ersättningssystem

Definition av begrepp och nivåer i ersättningsystemet

Ersättnings­modellens delar

Beräknings­underlag

Ersättnings­nivå per helår

Fast ersättning

Antal heltids­resurser per helår

685 000 kronor
per heltids­resurs per helår

Prestations­krav för fast ersättning besök

Bas­uppdrag

Antal besök: 1 200 stycken

Prestations­kravet avser per heltids­resurs per helår.

Möjlighet att ansöka om 20% sänkt prestations­krav, för nyutbildad fysioterapeut.

Avdrag vid ej uppfyllt prestations­krav besök

Avdrag ej uppfyllt prestations­krav besök

Antal besök: 1 200 stycken

Avdrag ej uppfyllt prestations­krav besök

Avdrag 570 kronor för besök

Prestations­krav för fast ersättning unika patienter

Basuppdrag

Antal unika patienter: 280

Prestations­kravet avser per heltids­resurs per helår

Möjlighet att ansöka om 20% sänkt prestations­krav, för ny­utbildad fysio­terapeut

Avdrag vid ej uppfyllt prestationskrav unika patienter

2025: inga avdrag vid ej uppfyllt prestationskrav unika patienter, men krav på åtgärdsplan.

2025: inga avdrag ej uppfyllt prestationskrav unika patienter


2026: avdrag ej uppfyllt prestations­krav unika patienter.

Antal unika patienter: 280 stycken

2026: avdrag ej uppfyllt prestations­krav unika patienter.

Avdrag x kr för unika patienter

Service-, administrations och lokal­tillägg (SAL-tillägg) till privata vårdgivare

Antal heltids­tjänster

200 000 kronor
per år per heltidstjänst

Ersättning för ej avdragsgill mervärdes­skatt

Ersättningen beräknas på utförarens brutto­ersättning minus kostnader för sanktioner.

Påslaget är för närvarande 6%. Om staten beslutar om en annan % -sats kommer regionen utan fördröjning att ändra påslaget till den ändrade %- satsen.

Höjd ersättning för fysio­terapeut med specialist­kompetens och utökad uppdrag

 

77 000 kronor per år per heltids­tjänst

1 Ersättning och kostnadsansvar

I Vårdval fysioterapi och sjukgymnastik i primärvårdsrehabilitering tillämpas samma regelverk för samtliga utförare, oavsett driftsform. Samma ersättningsprinciper eftersträvas för samtliga utförare.

Nedanstående förutsättningar avseende ekonomi gäller för år 2025. Uppdragsgivaren äger rätt att, genom politiska beslut, ändra villkoren i förfrågningsunderlaget, krav- och kvalitetsboken samt de ekonomiska förutsättningarna. Sådan ändring sker i regel en gång per år.

Vårdval fysioterapi och sjukgymnastik i primärvårdsrehabilitering ersättningsmodell består av nedanstående ersättningar:

  • Fast ersättning med prestationskrav.
  • SAL-tillägg.
  • Ersättning för ej avdragsgill mervärdesskatt.
1.1 Ersättningens omfattning

Den samlade ersättningen som utbetalas till en privat utförare avser ersättning för de kostnader som är förknippade med uppdraget. Det inkluderar även kostnader för förskrivna hjälpmedel.

För regiondrivna utförare gäller att den samlade ersättningen som redovisas avser samtliga kostnader förutom kostnader för service, administration och lokaler. Dessa kostnader redovisas istället i respektive serviceverksamhet.

Ersättning för besök gjorda av personer som inte är folkbokförda i Värmlands län utgår enligt punkt 1.4

Särskilda riktade statsbidrag kan tillkomma, då regeringsbeslut om riktade statsbidrag tidsmässigt kan komma sent under årsplaneringen. Kommer i första hand premiera digital utveckling.

Någon möjlighet att lyfta ytterligare ersättning för det avsedda uppdraget utöver vad som beskrivs i föreliggande dokument finns inte.

1.1.1 Fast ersättning med prestationskrav

Ersättning utgår till varje utförare för varje godkänd heltidsresurs under året. Även Ersättning utgår till varje utförare för varje godkänd heltidsresurs under året. Även deltidsresurser ersätts men då minskar den fasta ersättningen relativt.

Den fasta ersättningen betalas ut till de utförare som utför uppdraget enligt avtalet. Kopplat till den fasta ersättningen finns det prestationskrav för antal besök per kalenderår. Prestationskravet utgör ett minimikrav av produktion av besök för att få utbetalt hela den fasta ersättningen.

Möjlighet finns att ansöka om 20% sänkt prestationskrav, för nyutbildad fysioterapeut det första anställningsåret efter examensdatumet.

Om utföraren inte uppnår prestationskravet för antal besök för kalenderår sker ett avdrag per besök under prestationskrav.

Ersättning, prestationskrav och avdrag vid ej uppfyllande av prestationskrav redovisas i denna bilaga.

2025 införs ett prestationskrav på antal unika patienter per kalenderår. Under det första året sker inget avdrag per unik patient under prestationskravet, krav på åtgärdsplan kommer ställas utifrån tidigare utfall. Under 2026 införs ett avdrag per unik patient under prestationskravet.

1.1.2 Specialistersättning

Det är möjligt för varje utförare som har en specialistkompetens enligt fysioterapeuternas specialistordning att ansöka om höjd ersättning. Detta innebär även ett utökat uppdrag.

1.1.3 SAL-tillägg

Ett service- administrations- och lokaltillägg utgår till de privata utförarna. Detta tillägg avser kostnader för:

  • Allmän service, städ, transport, tele, kundtjänst.
  • Administrativ service, ekonomiadministration, personaladministration, information, bevakning.
  • IT.
  • Företagshälsovård.
  • Lokalhyra.

Service- administrations- och lokaltillägg beräknas månadsvis utifrån antalet heltidstjänster.

1.1.4 Ersättning för ej avdragsgill mervärdesskatt

Som kompensation för de privata vårdgivarnas uteblivna möjlighet att göra avdrag för ingående moms lämnas en särskild ersättning. Ersättningen beräknas på utförarens bruttoersättning minus kostnader för sanktioner.

Storleken på särskild momskompensation utgår enligt tabellen ovan.

1.1.5 Avstämningstidpunkt

Avstämning av gjorda besök samt heltidstjänster sker månadsvis månaden efter verksamhetsmånaden. Samtliga registrerade besök samt antal heltidstjänster ligger till grund för avstämning.

Avstämning av unika patienter per heltidstjänst görs varje halvår.

1.1.6 Ersättning och eventuella avdrag under året

Fast ersättning betalas ut varje månad månaden efter verksamhetsmånaden.

Vårdgivare har skyldighet att rapportera in förändringar av personalresurs vid nyanställningar samt avslut. Vid nyanställningar krävs det att vårdgivaren skickar en ny ansökan för den nyanställde. Ingen ersättning kommer utgå till vårdgivaren för den nyanställde till dess att individens kompetens är godkänd. Vårdgivare ska rapportera in förändring av personalresurs av annan orsak än vad som beskrivs ovan, till exempel längre ledighet eller sjukdom, omgående till vårdvalsenheten. Alla förändringar gällande personalresurs sker vid månadsskifte. Ansökningsblankett finns på vårdgivarwebben.

Avstämning mot prestationskrav görs månatligen. Eventuella avdrag på den fasta ersättningen görs tertialsvis, det vill säga efter utgången av april, augusti och december. Eventuella avdrag beräknas på ackumulerade värden. Prestationskraven vid avdragsperioderna april och augusti är reducerade med en månad för att ta hänsyn till semesterperioderna såsom sportlov, påsk och sommar. Prestationskraven är reducerade till 3/4 respektive 7/8 av ackumulerade prestationskravet.

Vårdgivaren ansvarar för att den data som ligger till grund för utbetalning av ersättning är journalförd och signerad enligt gällande lagar och riktlinjer innan avstämningstidpunkten för verksamhets-månaden. Data som inte är journalförd och signerad vid avstämningstidpunkten kommer ej att ligga till grund för utbetalning av ersättning. Det åligger vårdgivaren att kvalitetssäkra sin verksamhetsstatistik och omgående meddela vårdvalsenheten vid misstanke om fel. Rättelser som är gjorda efter avstämningstidpunkten i samband med kalenderårets slut kommer inte att tillgodoräknas i prestationskravet. Ingen omberäkning av ersättning och eventuella avdrag kommer göras för besök som journalförts och signerats efter avstämningstidpunkten.

Kontakter som tillgodoräknas som besök i prestationskravet beskrivs i bilaga 1 del 2 Definitioner.

1.2 Patientavgift

Samtliga debiterade patientavgifter för uppdrag nämnda i detta dokument tillfaller Region Värmland.

Region Värmland ska numera vara en kontantlös Region vilket innebär att patientavgiften antingen ska betalas via faktura eller med betalkort. I de fall kontanter eller kort tas emot för besök inom uppdraget så regleras detta genom att avdrag i samband med den månatliga ekonomiska regleringen.

Vid fakturering av patienten för patientavgifter inom ramen för grunduppdraget, vilket sker direkt i Cosmic, tillfaller intäkten Region Värmland direkt, då Region Värmland står som betalningsmottagare för dessa fakturor oavsett om det är en offentlig eller privat vårdcentral. Vid debitering av annan betalare, som inte kan ske via Cosmic, ska faktureringen ombesörjas av Region Värmland.

Utbetalning av eventuell reseersättning ska ej ske på fysioterapimottagningen utan patienten får hänvisas till sjukreseenheten.

Avgifter för tjänster utanför uppdrag nämnda i detta dokument berörs ej av detta avdrag, utan tillfaller vårdgivaren.

1.3 Ekonomiska sanktioner

Ekonomiska sanktioner tillämpas för att undvika en oacceptabel lägstanivå hos utföraren. Om utföraren inte uppfyller avtalade villkor äger Region Värmland rätt till ekonomisk sanktion.

Vid konstaterat avtalsbrott kan en skriftlig uppmaning (varning) om rättelse meddelas. Om utföraren inte åtgärdar avtalsbrottet inom den i uppmaningen angivna tiden äger Region Värmland rätt till ekonomisk sanktion. Vid konstaterat avtalsbrott som bedöms som allvarligt kan Region Värmland begära ekonomisk sanktion av utföraren oavsett om avtalsbrott åtgärdas vid senare tillfälle eller inte.

Exempel på avtalsbrott som ger rätt till ekonomisk sanktion enligt ovan är:

  • Utföraren utför verksamheten i strid med avtalet på så sätt som innebär risk för patientsäkerheten.
  • Utföraren följer inte beslutade nationella och region- och landstingsgemensamma riktlinjer, vårdprogram, samverkansrutiner, rutiner och metoder.
  • Utföraren har i sin rapportering lämnat uppgifter som har lett till att felaktig utbetalning av ersättning har skett.
  • Utföraren utför inte verksamheten i avtalad omfattning.
  • Utföraren saknar nödvändig utrustning för avtalets utförande.
  • Utföraren uppfyller inte kraven på bemanning och kompetens.
  • Utföraren följer inte tillämpliga lagar och föreskrifter.
  • Utföraren medverkar inte till verksamhetsrevision enligt uppföljningsplanen.
  • Utföraren följer inte intentionerna i kapitel 2.25, Del 1 Allmänna villkor: Information och marknadsföring.
  • Lokalerna där verksamheten bedrivs uppfyller inte Krav- och kvalitetsbokens krav på lokaler för verksamheten.

Region Värmland fastställer beloppet på sanktionen. Beloppet ska vara skäligt med hänsyn taget till avtalad kontraktssumma, avtalsbrottets art och vikt med hänsyn till bland annat patientsäkerheten och avtalsbrottets varaktighet. Nivån ska ställas i proportion till avtalsbrottets betydelse för verksamheten.

Utöver sanktionerna har Region Värmland rätt att säga upp avtalet i förtid enligt vad som stadgas i Del 1 Allmänna villkor samt i kontraktet.

1.4 Ersättning enligt särskilda regelverk

Utöver de delar som ersätts genom Vårdval fysioterapi så erhålls även ersättning för nedanstående uppdrag enligt särskilda regelverk.

1.4.1 Utomlänsersättning

Ersättning ges för hälso- och sjukvård av utomlänspatienter. Ersättningsnivån är enligt gällande riksavtal, samt regionala avtal. Region Värmland fakturerar berörd hemregion. När hemregionen betalt fakturan betalar Region Värmland ut ersättning till vårdgivaren.

1.4.2 Utomlandsersättning inom EU/EES

Ersättning ges för hälso- och sjukvård av utomlandspatienter inom Norden och EU/EES enligt rutin som finns på Region Värmlands vårdgivarwebb.

1.4.3 Asylersättning

Ersättning för hälso- och sjukvård för asylsökande ersätts enligt rutin som finns på Region Värmlands vårdgivarwebb.

1.5 Kostnadsansvar servicetjänster

1.5.1. Transport

Fysioterapimottagningen har fullt kostnadsansvar. I de fall en privat fysioterapimottagning väljer att ingå ett serviceavtal med Region Värmland gällande transporttjänster så sker debitering via avdrag vid den månatliga vårdvalsersättningen. För mottagningar drivna av Region Värmland så redovisas dessa kostnader direkt i respektive serviceenhet.

1.5.2 Städ

Fysioterapimottagningen har fullt kostnadsansvar. I de fall en privat fysioterapimottagning väljer att ingå ett serviceavtal med Region Värmland gällande städtjänster så sker debitering via avdrag vid den månatliga vårdvalsersättningen. För mottagningar drivna av Region Värmland så redovisas dessa kostnader direkt i respektive serviceenhet.