Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Workshop runt Anna

Workshop runt Anna

Vad händer med Anna när hon hamnar i psykisk ohälsa och hur upplever hon sin rehabilitering? Det var Anna det var fokus på i onsdags.

Det workshoppades intensivt i Försäkringskassans lokaler i Karlstad under onsdagen. Här jobbade folk från personalavdelning, allmänmedicin och psykiatrin inom Landstinget i Värmland tillsammans med folk från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommuner och företagshälsovården. Alla har de gemensamt att de träffar ”Anna” under hennes resa genom systemet när hon hamnar i psykisk ohälsa.

Anna

Vem är då Anna? Hon är en ”persona” som tagits fram genom 14 djupintervjuer. Genom att utgå från denna persona fick de involverade aktörerna en samsyn om vem hon är och kan bättre förstå behov, drivkrafter och beteenden.

Workshopen är en del i av ett projekt där Försäkringskassan, Landstinget i Värmland och kommuner samarbetar för att öka kunskap om, förhindra och förkorta sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Experio Lab stöttar projektet med designkompetens och metoder.

Vände på perspektivet

Elin Wirén som är HR-konsult på Landstinget var en av deltagarna. Vad tar du med dig från dagen?
– Det var ett väldigt bra upplägg och det gav mycket. Det är så bra när alla inblandade träffas med ett gemensamt ämne, alla var aktiva och tog del av varandras idéer. Jag gillar särskilt att vi har vänt på perspektivet här, från att utgå från vad vi gör och vad vi tror gör skillnad till att ta reda på hur ”Anna” faktiskt upplever sin rehabilitering.

Carl Hast håller med. Han är samverkansansvarig på Försäkringskassan.
– Det blir verkligt och inte så diffust när vi utgår från Anna och hennes upplevelser. I det här arbetet får vi fokus på rätt saker, vi gör saker tillsammans och delar samma metoder i en väldigt viktig fråga nämligen människors psykiska hälsa, säger Carl.

.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?