Etikrond

En etikrond innebär att vårdgivare, patient och eventuella anhöriga tillsammans försöker hitta en väg framåt när ett etiskt dilemma uppstår.

Etikrondens syfte är att försöka ”låsa upp” det etiska dilemmat och minska de spänningar som annars kan uppstå mellan patient, anhöriga och vårdpersonal.

Tillvägagångssätt

En etikrond leds och stöttas av Etikkommittén.

Ronden innebär att avsätta tid (cirka 45 min rekommenderas) för att på ett systematiskt sätt analysera ett etiskt dilemma som uppstått. Oftast handlar det om att olika etiska värden kommit i konflikt med varandra och att det är svårt bestämma vilken väg framåt som är den rätta.

Under ronden försöker deltagare på ett demokratiskt sätt lyssna på samtliga inblandade och skapa en helhetsförståelse för situationen. Inte sällan kan deltagarna gemensamt hitta nya möjligheter i stället för hinder.

Kan bidra till minskad etisk stress

Etikronder upplevs ofta som värdefulla och skapar en trygghet i teamet som vårdar patienten samt ökar ofta förmågan till praktisk handling. Etisk stress (känslor av makt- och hjälplöshet) reduceras och det blir enklare att dokumentera och motivera behandlingsbeslut.

Sidan uppdaterad