Till startsidan
Start / Vård och behandling / Etik i vården / 2019 / 04 / Arkiv / [2019-04-30] Sverige bör delta i det internationella samarbetet mot handel med mänskliga organ

Sverige bör delta i det internationella samarbetet mot handel med mänskliga organ

Det föreslås i den donationsutredning som lämnades till socialminister Annika Strandhäll (S) i januari i år. För att möjliggöra ett svenskt deltagande i Santiagokonventionen – Europarådets konvention mot handel med mänskliga organ krävs vissa lagändringar anser Sten Heckscher, särskild utredare och före detta justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

För att Sverige ska leva upp till Santiagokonventionens krav föreslås i utredningen att det straffbara området bör utökas. Det ska till exempel vara straffbart att använda ett mänskligt organ om man insett att organet tagits till vara utan samtycke samt att bestämmelsen som straffbelägger handel mot organ även ska omfatta försök till brott.

Den internationella handeln med mänskliga organ är omfattande. Det finns bred enighet om att den innebär stora risker för exploatering av sårbara personer i desperat behov av pengar.

Etikkommittén, genom Rolf Ahlzén

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats

Till toppen