Till startsidan
Start / Vård och behandling / Hjälpmedel, habilitering och rehabilitering / Hjälpmedelsservice / Riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel vuxna

12 36 15 Stationära lyftar monterade på eller i andra produkter

Nivå:

Förskrivare:

Leg.arbetsterapeut
Leg. fysioterapeut/ Leg. sjukgymnast

Målgrupp:

Personer med svår funktionsnedsättning som medför svårigheter att ta sig i och ur badkar och medicinska skäl finns för att bada.

Kriterier:

Aktivitetsbegränsning som medför stora svårigheter att självständigt ta sig i och ur badkar och medicinska skäl finns för behov av att bada. Detta skall vara styrkt av leg. läkare.

Mål med hjälpmedlet:

Möjliggöra självständig förflyttning i och ur badkar och att bada.

Förskrivning av flera:

Övrigt:

_________________________________________________________________________________________

Råd i förskrivningsprocessen

Bedömning

Förskrivare gör en bedömning av brukarens situation med tyngdpunkt på brukarens möjlighet till självständighet vid förflyttning i/ur badkar. Förskrivning förutsätter att behovet inte kan tillgodoses med enklare bad- och duschhjälpmedel.

Bedömning görs också om badkaret är lämpligt att användas tillsammans med badlyft. Eftersom badlyften bygger 6 cm i höjd kommer man oftast inte ner så djupt i vattnet att axlarna hamnar under vattenytan. Tänk på att om badkaret även skall användas av andra personer kan det vara tungt att förflytta badlyften då den väger 10,8 kg.

Utprovning

Sortiment: Badkarslyft Aquatec Orca Blå
Badlyften skall vara i jämnhöjd med badkarskanten vid förflyttning i/ur. Badlyften har en lyfthöjd på 36 cm. Nivåadaptrar kan monteras och dessa finns i höjderna 2, 4 och 6 cm

Högsta tillåtna brukarvikt är 135 kg.

Batteriet kan lätt tas bort för laddning. Vid batteridrift får laddning aldrig ske i våtutrymme. Om batteriet är svagt lyser batteriindikatorn rött på handkontrollen. Lyftens nedsänkningsfunktion spärras. Det går dock alltid att köra upp lyften.

Förskrivare ansvarar för att de skötsel- och bruksanvisningar som medföljer badlyften lämnas ut och gås igenom.

Uppföljning

Enligt förskrivningsprocessen

Klädseln är avtagbar och kan maskintvättas i 60 grader.
Handkontrollen är vattentät och flyter på vattnet.

Rengör badkar och sugproppar före användning för att badlyften inte skall ändra läge.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?