Det finns en rad riktlinjer du som förskrivare behöver ta hänsyn till.
Region Värmland ansvarar för förskrivning till personer som själva eller tillsammans med ledsagare kan ta sig till närmaste distriktsköterskemottagning/vårdcentral eller specialistklinik eller tillhör LSS och bor i ordinärt boende. LSS = stöd och service till vissa funktionshindrade i form av personlig assistent. Detta gäller oberoende om personen har privat personlig assistans eller inte.
Enheten för Asyl och flyktingsfrågor på Region Värmland administrerar kostnaderna för asylsökande i Värmland. Före förskrivning av hjälpmedel ska betalningsansvaret vara klarlagt, läs mer på sidan Rätt att få inkontinenshjälpmedel.
Det finns i Värmland ett team med olika yrkesgrupper som arbetar med frågor och omhändertagande av MMC-patienter som går från barn till vuxen. Om du förskriver inkontinensartiklar till MMC -patienter, kontrollera att patienten har en kontakt med uroterapeut.
Kommunerna ansvarar för förskrivning till vårdtagare i särskilt boende, olika former av avlastning- och korttidsboende, personer som tillhör LSS och stadigvarande bor i olika gruppboende och till personen i ordinärt boende inskrivna i hemsjukvården.
Sjukvårdshuvudmannen ansvarar för vem eller vilka av den behöriga hälso- och sjukvårdspersonalen som får förskrivningsrätt. Detta regleras i författningarna och ska ske i enlighet med socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.
Syftet med riktlinjerna är att bidra till ökad kunskap bland användare och vårdpersonal för att kunna bedöma den enskildes behov av hjälpmedel samt att ge stöd vid utprovning av rätt hjälpmedel.
Patienten har rätt till en behovsbedömning för att kunna erbjudas rätt hjälpmedel samt kartlägga patientens förmåga till toalettbesök, vilket är viktigt vid förskrivning.
Dessa hjälpmedel ska ses som ett komplement till toalettbesök under hela dygnet.
De främsta vinsterna för patienten är ökad trygghet vid hjälpmedelsanvändandet, ökad självständighet, rätt hantering vid hjälpmedelsanvändning samt ökad integritet.
Riktlinjerna är indelade i ett avsnitt för varje typ av hjälpmedel, se innehållsförteckningen.
Barnet ska utredas och erhålla behandling. Toaletträning ska uppmuntras och ingår som en viktig del i behandlingen. Förskrivning kan ske:
Till barn sex år och äldre med enures ses hygienunderlägg som ett komplement till adekvata behandlingsåtgärder, exempelvis enureslarm. Blöjor rekommenderas inte under enuresbehandling.
Dispensansökan krävs för produkter som
Om dispensansökan blir godkänd läggs den in i Onemed/Guide, dispensen gäller under ett år. Finns det fortfarande behov av produkten när dispensåret är slut måste ny dispensansökan göras.
Då dispensprodukt ska förskrivas får alltid det billigaste alternativet prövas först.
Allt i ett-byxa är inte förstahandsval och ersätter inte behovet av egna underkläder.
Allt i ett-byxa förskrivs till uppegående patient där skydd för fixering i underbyxa inte bedöms vara lämpligt, exempelvis personer med demenssjukdom. Patienten kan självständigt eller med hjälp gå på toaletten.
Förskrivs inte till sängliggande eller rullstolsbunden patient.
Förskriv aldrig något mindre skydd för att lägga i allt i ett byxa, då effekten förstörs och det kan istället bli mer läckage.
Allt i ett-byxa med uppsugningsförmåga mellan 500-700 ml är dispensprodukt och kräver läckagemätning under 2 dygn. Då dispensansökan ska förskrivas får alltid det billigaste alternativet prövas. Allt i ett byxa med uppsugningsförmåga över 700 ml finns ej med i det upphandlade avtalet.
Förbrukningsartiklar vid urininkontinens, urinretention eller tarminkontinens.
Förskrivs inte på dispens, får köpas/ordnas av den enskilde individen själv.
Om möjligt är det att föredra kateterventil dagtid, i de fall man kan säkerställa att det fungerar med att öppna den regelbundet med 3-4 timmars intervall. Urinvolymen bör aldrig överstiga 400 ml vid tömning, då behövs tätare tömningar. Byts 1 gång/vecka. Lång urinpåse kan kopplas till natten.
Om hygienuderlägg behövs, ska flergångshygienunderlägg förskrivas.
Utredning behöver även göras varför det förekommer läckage från förskrivet skydd utifrån passform, storlek och uppsugningsförmåga.
Patenten kan få 3-9 stycken flergångshygienunderlägg förskrivet, dessa är tvättbara 450 tvättar, observera att beställningen gäller tills att flergångsunderlägget är urtvättat.
Flergångshygienunderlägg förskrivs från 6 års ålder vid natt enures.
Om engångsunderlägg önskas förskrivas, ska dispensansökan göras efter individuell bedömning och läckagemätning ska utföras under 1-3 dygn