Nyheter Smittskydd

Bedömning pågår efter utlåtande från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA)

Blodproppar med låg nivå av blodplättar klassas nu som en mycket sällsynt men allvarlig biverkning kopplat till Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Nyttan överväger fortfarande riskerna konstaterar EMA. Nu bedömer Folkhälsomyndigheten hur den nya informationen påverkar rekommendationerna för användandet i Sverige.

Nytt nummer av WermlandsSmittan

Årets första nummer av WermlandsSmittan, nr 1/2021, innehåller bl.a. statistik och kommentarer kring anmälningspliktiga sjukdomar i Värmland 2020.

Information från Smittskydd Värmland inför påskhelg och påsklov

Smittläget i Värmland är i ett kritiskt skede och vi är inne i en tredje våg. Vi har alla ett personligt ansvar att nu förhindra ytterligare smittspridning. Just nu ökar andelen muterade virusvarianter som sprids ännu lättare än tidigare. Detta skärper vikten av att minska sina närkontakter och att följa gällande rekommendationer. Den som är vaccinerad mot covid-19 ska också följa gällande rekommendationer.

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin kan fortsätta för personer som är 65 år och äldre

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 åter börjar användas i Sverige för att skydda personer som är 65 år och äldre mot sjukdomen. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus.

Information till dig som nyligen vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 avbryts tillfälligt som en försiktighetsåtgärd, på grund av rapporter om misstänkta biverkningar. Användningen av vaccinet pausas tills den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning är klar. Folkhälsomyndigheten har fattat beslutet i samverkan med Läkemedelsverket. I nuläget är det inte fastställt om de rapporterade symtomen har orsakats av vaccinet.

Astra Zenecas vaccin pausas som en försiktighetsåtgärd i väntan på EMA:s utredning

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Information från Läkemedelsverket; det finns idag inget fastställt samband mellan vaccination och förekomst av blodpropp

I nuläget bedömer Läkemedelsverket inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccinationen med AstraZenecas vaccin. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inte heller funnit skäl för indragning eller att avbryta vaccinationen. Bedömningen är att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna, myndigheterna fortsätter bevaka frågan.

Viktig information från Smittskydd Värmland som bland annat berör sportlovet

Antalet bekräftade fall av covid-19 har de senaste veckorna ökat gradvis i Värmland. Det är i detta läge av yttersta vikt att alla fortsätter följa nationella föreskrifter och allmänna rekommendationer.

Välkommen att ansöka till Hygienpriset 2021

Nu är det dags att ansöka till hygienpriset 2021 för verksamheter inom hälso- och sjukvård och tandvård i Region Värmland samt verksamheter anslutna via vårdval.

Rekommendationer till personer som reser in i Sverige från utlandet

Regeringen har beslutat att personer som är utländska medborgare och vill resa in i Sverige måste ha testat negativt för covid-19.

Smittskydd Värmlands rekommendationer till skolor

Vaccination mot säsongsinfluensa i vårdcentralernas regi avslutas

Tisdag den 1 december var sista dagen för vaccinering på länets vaccinationsmottagningar i vårdcentralernas regi. Värmland är nu inne på den sista leveransen av vaccin mot säsongsinfluensa till Region Värmland. Över 60 000 har vaccinerat sig, vilket är klart fler än förra säsongen.

Tillgången på Des +45 är fortfarande begränsad

Des +45 är det ytdesinfektionsmedel som är godkänt för medicintekniska apparater. Använd i nuläget enbart Des +45 till medicinteknisk apparatur på grund av begränsad tillgång.

Coronavirus – covid-19

Sedan början av 2020 pågår ett utbrott av ett nytt coronavirus, SARS-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19.

Internationella antibiotikaveckan - Skydda antibiotikan!

Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett allvarligt och växande hot mot både människors och djurs hälsa. Frågan uppmärksammas nu både i Sverige och i andra länder under den internationella antibiotikaveckan.

Ökning av harpest

Antalet rapporterade fall av harpest (tularemi) hos människa har ökat under slutet på juli och början på augusti. Insektsstick är en vanlig smittväg. Heltäckande klädsel och myggmedel skyddar.

Årets första TBE-fall konstaterade

Årets säsong av den fästingburna sjukdomen TBE är igång och två fall har nu rapporterats in i Värmland. Sjukdomen orsakas av ett virus som kan drabba hjärnan och hjärnhinnorna och vaccination rekommenderas till de som bor eller vistas i riskområden.

Viktigt att tvätta händerna vid kosläpp

I stora delar av landet är det dags att släppa ut korna på bete. God handhygien skyddar den som klappar kor och kalvar mot smittsamma sjukdomar.

Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård

Nu lanseras en uppdatering av ”Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård”, även kallad regnbågsbroschyren. Broschyren har tagits fram av Folkhälsomyndigheten, Nationell arbetsgrupp Strama och Läkemedelsverket.

Mässling i franska Alperna

Nyligen har flera fall av mässling rapporterats i franska Alperna, det har även varit fall av mässling bland turister från Norden.

Svåra streptokockinfektioner ökar

Betahemolyserande streptokocker grupp A (GAS) är den vanligaste bakteriella orsaken till halsfluss (tonsillit), men infektionen kan orsaka ett flertal andra sjukdomstillstånd av varierande svårighetsgrad från självläkande till livshotande infektioner.

Tillbaka till Smittskydd Värmland