Till startsidan

Fråga 28: Skyddsutrustning

Skyddsutrustning - Vad gäller allmänt om skyddsutrustning?

• Skyddshandskar ska användas om händerna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor.
  • Handskar som används i vård ska vara för engångsbruk och ska bytas mellan varje vårdmoment.
  • Om arbetskläderna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material under ett vårdmoment, ska plastförkläde, eller motsvarande skyddskläder användas utanpå arbetskläderna.
  • Om skyddskläder används vid vård av flera personer efter varandra, ska de bytas mellan varje person.
  • Munskydd ska inte användas rutinmässigt.
  • Ett skydd för ansiktet kan ibland vara aktuellt om det finns risk för stänk mot ansiktet.
    - Vid användning av munskydd kan till och med risken för smitta öka då man ofta behöver rätta till munskyddet manuellt. Man riskerar då att peta in smittämnen i mun, ögon eller näsa via fingrar och munskydd.
    - I första hand ska man använda visir.
  • Se rutin Andningsskydd, visir och munskydd Pdf, 143 kB.

.

Sidan uppdaterad