Till startsidan

Julia K. Persson bor och verkar i Oslo. Hon har en masterexamen i materialbaserad konst från Kunsthøgskolen i Oslo, och en kandidatexamen i arkitektur från Lunds arkitektskola. Julia har ställt ut på Höganäs konstmuseum, samt på flera grupputställningar, med bland annat galleriet Pyton på London Craft Week och Kunstnerforbundet i Oslo. Under 2022 deltog Julia i AiR Värmland – Kyrkerud, där hon arbetade och undervisade på folkhögskolan.

A seed that wrestles in the ground som är en platsspecifik utställning i och omkring Christian Erikssons sommarateljé.

"Formerna, som kan vara både arkitektur och kropp – infrastruktur, kanaler, rör, radiatorer, tarmar och ådror – blir metaforer för system och kontroll, medan vatten, som ofta spelar en central roll i mitt arbete, är det som ständigt flödar, svårt att kontrollera och styra. I installationen utomhus försöker vattnet krampaktigt hålla leran blöt; så länge leran är blöt är den formbar och levande i processen. Tyngdkraften påverkar den flytande leran i textilformen; det verkar som att den längtar tillbaka till jorden. Den är drypande tung." säger Julia K. Persson.

I utställningen möter besökaren abstrakta konstruktioner som på olika sätt förhåller sig till gravitationen. En textilform fylld med flytande lera, som under utställningens gång väts och torkar om vartannat i takt med vädrets omslag. En konstruktion som har kollapsat, och en som verkar ha stannat i en stund av nedåtgående längtan. Leran verkar, precis som våra kroppar, vara på väg tillbaka mot jorden. Lerans olika stadier, från våt och flytande till torr eller bränd, fungerar som metaforer för olika tillstånd: att vara på bristningsgränsen, drypande sorg, att krampaktigt hålla ihop, men också för det stabila, lugnet före stormen, det tysta och det stilla.

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan konstnären, Region Värmland, Kyrkeruds Folkhögskola och Rackstadmuseet.

A Seed that Wrestles in the Ground har vernissage 16 juni kl 15.00 Christian Erikssons sommarateljé på Rackstadmuseet.