Till startsidan
Start /Kulturaktiviteter /Skärvor av poesi

Skärvor av poesi

Skärvor av poesi har poesi, översättning och installationer och collage som konstnärliga ingångar till läsande och skrivande av poesi och poetiska texter.

Beskrivning

Genom att undersöka byggstenarna i poesin – språk, ord och erfarenheter, men också sinnesintryck och konkreta objekt – bygger deltagarna en egen poetik som representerar dem själva och ger dem ingångar i förståelse och förändring av omvärlden och andra texter.

Workshop som tillhör aktiviteten

Workshop 1: ”Lek inte med språket”: Vad är poesi?

Under detta tillfälle pratar vi om poesins kännetecken utifrån begreppen avsikt, intensitet och uppmärksamhet. Eleverna får sedan bygga ihop sina egna dikter med hjälp av lappar med ord, utifrån temat ”Plats”.

Workshop 2: ”Tänk om Tranströmer skulle skrivit sin dikt med riktiga vägskyltar” - Ord som bild, bild som ord

Utifrån exempel från samtida poesi pratar vi om bildspråk och om att använda bilder som språk. Vad är skillnaden mellan poesi och bildkonst? Går det att läsa ett föremål? Behöver man skriva poesi när verkligheten redan finns? Med collageteknik, bilder, ord och upphittade objekt bygger vi egna dikter kring ett givet tema.

Workshop 3: ”Att föra tillbaka skönheten till gatan” – översättning som läsning

Under tredje tillfället arbetar vi i grupp med översättning av poesi från olika främmande språk genom cut-ups av den svenska översättningen.

Översättningen och återskapandet som metod blir en väg in i diktens struktur, språkets mönster och poesins inneboende mening. Vi pratar också om poesi som livsviktig aktivitet och sätter den internationella poesin i en kontext. Denna workshop kan också byggas ut till att arbeta med egna poesiöversättningar från kända språk, och till att använda flerspråkiga elevers kompetens som vägar in i förståelsen av poesin.

Varje workshop är cirka 50 minuter. Sara vill gärna planera sitt besök tillsammans med undervisande lärare och anpassa antal lektioner och längden samt nivån på dessa efter den aktuella elevgruppen. Dessa workshops kan ges vid tre olika tillfällen som en serie, eller byggas ihop till en längre workshop under till exempel en förmiddag. Vart och ett av tillfällena kan också byggas ut till en längre workshop.

Inriktning

Bild, form och fri konst, Litteratur.

Målgrupp

Bibliotek, Skola.

Åldersgrupp

Gymnasium (16-19 år), Årskurs 7-9 (13-15 år).

Språk

Svenska, Arabiska, Engelska, Danska, Franska, Spanska, Norska.

Kostnad (inkl. moms)

Cirka 5 000 kronor per workshop beroende på upplägg

Maximalt publikantal

20

Kommun

Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Säffle, Storfors, Sunne, Torsby, Årjäng.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?