Drömsommarjobbet 2024
Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa branscher. Årets utlysning stängde den 3 mars, 100 ungdomar har sökt de annonserade jobben.
Drömsommarjobbet 2024 pågick 14 juni till 12 juli.
Årets inriktningar är följande:
- Film animation
- Dans
- Klassisk musik
- Träslöjd
- Skrivande fantasy
Nedan kan du läsa mer om dessa inriktningar och om handledarna.
Handledare
Ida Cai har genomgått studier på Molkoms folkhögskola med inriktning på animation. För närvarande fortsätter hon sin utbildning i Futuregames med inriktningen Game Artist. Hon arbetar inom 3D och 2D animation, men specialiserar inom 3D. Som student har Ida och hennes team även deltagit i Värmlands kortfilmsfestival och vunnit Filmörnen två år i rad.
Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: Molkoms Folkhögskola
Dans
Här ges du möjligheten att under fyra spännande och lärorika veckor handledas av en professionell koreograf. Du kommer ingå i ett danskompani som genom process, fördjupning, träning och dialog tillsammans skapar ett dansverk utifrån koreografens idéer och visioner. Målet är en professionell föreställning som visas i slutet av arbetsperioden.
Handledare
Koreografen och regissören Carl Olof Berg är årets handledare för Dans. Han har nyligen skapat dansverk för GöteborgsOperans Danskompani och turnerar med sitt hemlånsprojekt Hemma hos dig med Carl Olof.
Carl Olof har en mångårig erfarenhet av att skapa scenkonst inom dans, teater, opera och fri konst där han undersöker frågor om maktstrukturer, kropp och identitet. 2022 erhöll han Region Värmlands Frödingstipendium för sitt konstnärliga arbete.
Han har en master i koreografi från Stockholms Konstnärliga Högskola och gick ut koreografutbildningen på Danshögskolan redan 1998. Året efter, 1999, var han med och startade Drömsommarjobbet i Karlstad och har sedan dess lett praktiken ett tiotal år, senast 2019.
Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.
Klassisk musik
Inom området klassisk musik kommer ni att arbeta enskilt och i grupp mot ett gemensamt mål - en samling inspirerande konserter runtom i Karlstad. Dagarna kommer att vara kryddade med övning, musikteori och eget skapande. Du får tips och berättelser om hur det är att arbeta som musiker och allt detta i en härlig sammanhörighetsanda där du och ditt instrument kan utvecklas och motiveras tillsammans med andra.
Handledare
Freja Apelkvist är musiker med huvudinstrument cello och piano. Freja och hennes familj flyttade till Rumänien när hon var tre år och där började hon med musik fem år senare. Freja har framför allt sysslat med klassisk musik. Sedan hon flyttade tillbaka till Sverige 2019, denna gång till Arvika, har hon även börjat experimentera inom andra genrer, som musikal, progressiv rock, rock och även pop. Hon gillar också musikproduktion.
Antal deltagare: 6 ungdomar
Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad
Träslöjd
Välkommen att lära känna materialet trä på djupet – från trädet i skogen till färdigt slöjdföremål. Under de fyra veckorna kommer du tillverka föremål som på olika sätt utmanar dig att arbeta med träets egenskaper. Den folkliga slöjdens dekorerade bruksföremål vägleder dig i arbetet, och du övar på att hitta ditt personliga uttryck med täljkniven och yxan som främsta verktyg. Du lär dig också att blanda linoljefärg och måla föremålen du tillverkat. Arbetet avslutas med en utställning.
Handledare
Frej Lonnfors är professionell slöjdare och brinner för folklig slöjd och äldre hantverkstekniker. Han har lång erfarenhet av pedagogiskt arbete som träslöjdslärare både i grundskolan och som en av huvudlärarna på Sätergläntans träutbildning i Dalarna. Frej är flitigt anlitad som kortkursledare, ställer ut slöjd och tillverkar föremål på beställning till både privatpersoner och butiker.
Antal deltagare: 8 ungdomar
Placering: Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.
Skrivande - Fantasy/Fantastik
Vill du lära dig konsten att tänja på gränser, låta dig inspireras av det övernaturliga och fantisera fram en ny eller förhöjd verklighet? Då har du hittat ditt drömsommarjobb! Här ges du möjligheten att utveckla ditt berättande & skrivande genom gemensam djupdykning inom populärkulturen, praktiska övningar, spännande gästföreläsare och kreativt skapande. Genom fantasygenrens olika delar kommer du få utforska world building, magisystem samt karaktärsskapande. Du kommer också individuellt få jobba med skrivuppgifter, ge respons på kamrater och arbeta fram en egen fantasy-berättelse som ska presenteras i slutet av perioden.
Handledare
Samuel Nilsson är grundaren, producenten och den konstnärliga ledaren för film- och spelföretaget Skildra Storytelling Studios. Marcus Andersson är lärarstudent vid Karlstad universitet inom ämnena historia och religionsvetenskap men har även kompetens inom teater och skådespeleri. Inom Skildra är Marcus regissör, författare och forskare (särskilt inom historia samt religionshistoria). I ett halv decennium har de båda vigt sina liv åt att leta efter och skildra värmländsk fantastik, sagor och sägner genom en mängd olika format; alltid med berättandet i fokus. På fritiden så ägnar de otaliga timmar åt sina favoritintressen inom nörd- och spelkultur.
Obligatorisk uppgift för Skrivande - Fantasy/Fantastik
För dig som valt Skrivande – Fantasy/Fantastik är den obligatoriska uppgiften att skriva en text med tema Fantasy. Texten kan vara antingen en novell, en dikt eller ett kapitel ur en längre skrift. Viktigt är att texten utspelar sig inom genren fantasy, men om du väljer att placera den i en medeltida värld eller med inslag av sci-fi är helt upp till dig. Låt din fantasi flöda!
Formalia
1000–4000 tecken (inklusive blanksteg), Times New Roman, 12 punkter, 1,5 radavstånd. Filen ska vara i antingen Word eller PDF-format. Döp filen med ditt för- och efternamn ex. anna-andersson.pdf.
Antal deltagare: 10 ungdomar
Placering: Skeppet, Lagergrens gata 2, Karlstad
Fakta Drömsommarjobbet
Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.
Drömsommarjobbet arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Karlstads kommun och Kulturrådet.
Kontaktpersoner
Film animation: dahyu.hashimi@regionvarmland.se
Dans: linda.lofgren@regionvarmland.se
Klassisk musik: mattias.pettersson@wermlandopera.com
Träslöjd: susanne.johansson2@regionvarmland.se
Skrivande fantasy: ricky.andreis@regionvarmland.se
Nedladdningsbart material