Material och filmer Förundran - Bokstart i Värmland
Här hittas material och filmer framtagna av Förundran - Bokstart i Värmland. Materialet är fritt att använda och inspireras av om källhänvisning till Förundran - Bokstart i Värmland finns med.
Introduktionsfilm
I den här filmen berättar vi om Förundran - Bokstart i Värmland och hur biblioteken, förskolan och barnhälsovården tillsammans stärker de yngsta barnens språkutveckling (0-5 år) i Värmland.
Affisch för utskrift
I Förundran har vi också tagit fram en affisch som visar den röda tråden i vår samverkan. Skriv gärna ut den och sätt upp.
Språkpåsar för utlån
2018 köpte Region Värmland in språkpåsar till alla bibliotek i regionen. Det innebär att alla huvudbibliotek har minst tio olika språkpåsar för utlån och att även närbibliotek, filialer och bokbussar har påsar att låna ut.
Påsarna är fyllda med olika saker såsom böcker, spel och figurer, vars syfte är att ge vårdnadshavare konkreta tips kring hur de kan leka och arbeta med språket tillsammans med sitt barn. Påsarna har olika inriktningar och kommer med en handledning full med lekförslag och språkutvecklande tips. Påsarna kan lånas av alla och är lika spännande och utvecklande, oavsett om du behöver lite extra språkträning eller inte.
Se film om Språkpåsar:
Små barns språkutveckling (youtube.com)
Kontakta biblioteket för mer information eller läs mer på bibliotekets webbsida:
Språkpåsar för barn (bibliotekvarmland.se).
Här hittar du information om innehållet i våra språkpåsar:
Språkpåsar - beskrivning av innehåll (pdf) Pdf, 1 MB.
Filmer om språkinlärning
Region Värmland har producerat tre filmer som lyfter vikten av tidig språkträning. Filmerna används av bibliotekspersonal, pedagoger och barnhälsovården som träffar barnen och deras vårdnadshavare. Filmerna visas även i sociala medier och på länsbussarna. Filmerna hittar du längst ner på sidan.
Föräldragruppsmaterial
Här finns ett föräldragruppsmaterial som vi tagit fram i samarbete med Region Blekinge och Region Kronoberg.
Materialet lyfter vikten av högläsning och tidig språkstimulans. Det kan med fördel användas när bibliotek och öppna förskolor har föräldraträffar. Målet är att utbilda vårdnadshavare och andra viktiga vuxna i barnets närhet och medvetandegöra hur viktiga de är för sitt barns språkutveckling.
Materialet sätts i en så kallad flip over-pärm för att kunna visas i grupp. Alla bibliotek och alla öppna förskolor på familjecentralerna har fått materialet och tillhörande pärm. Det finns också en powerpoint-version att använda för digitala visningar.
- Föräldragruppsmaterial för flip over-pärm (pdf) Pdf, 5 MB.
- Föräldragruppsmaterial för digital visning (Powerpoint). Powerpoint, 11 MB.
Lästipsfolder
I samarbete med Bibliotek Värmlands barnbibliotekarier tar kulturavdelningen på Region Värmland fram en ny lästipsfolder med bilderbokstips varje år. Foldern är tänkt att inspirera vårdnadshavare att låna böcker och hitta läslust tillsammans med sina barn.
Lästipslista 2024 för barn 0-5 år: Läsa tillsammans (pdf) Pdf, 5 MB.
Dokument
- Projektplan Förundran (pdf) Pdf, 245 kB.
- Språktågets boklista (pdf) Pdf, 951 kB.
- Lästipslista 2024 för barn 0-5 år: Läsa tillsammans (pdf) Pdf, 5 MB.
- Textlösa böcker instruktioner på arabiska och svenska (pdf) Pdf, 515 kB.
- Textlösa böcker instruktioner på engelska och svenska (pdf) Pdf, 302 kB.
- Textlösa böcker instruktioner på somaliska och svenska (pdf) Pdf, 393 kB.
- Textlösa böcker instruktioner på tigrinja och svenska (pdf) Pdf, 498 kB.
Filmer