Byggnad med skylt texten NextGenEU

Bild: Europeiska kommissionen (2021). EU:s stora återhämtningpaket går under namnet NextGenerationEU. Den största delen av NextGenerationEU är Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF).

Sverige har skickat in sin ansökan till EU:s återhämtningsfond

Sverige har skickat in en ansökan om stöd från EU:s återhämtningsfond, även kallad Coronafonden. Sverige har ansökt om 3,45 miljarder euro i bidrag, vilket motsvarar ungefär 39 miljarder svenska kronor.

Syftet med fonden är att hjälpa medlemsländernas ekonomier efter coronapandemins negativa effekter.

EU:s stora återhämtningpaket går under namnet NextGenerationEU. Den största delen av NextGenerationEU är Faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). RRF, som inrättades år 2021, tillhandahåller totalt cirka 750 miljarder euro i lån och bidrag till medlemsländerna. Pengarna är villkorade och ska användas till sådant som står i linje med EU:s övriga arbete och prioriteringar. Det är bland annat grön omställning, digitalisering, hållbar utveckling, sammanhållning, resiliens och insatser för kommande generationer.

Regeringsbyte har försenat ansökan

För att få tillgång till medlen i återhämtningsfonden ska medlemsländerna lämna in en nationell plan till EU-kommissionen. Föregående regering lämnade in en plan som godkändes år 2022. I och med att nuvarande regering sänkte reduktionsplikten, som innebär inblandning av biobränslen i fossila drivmedel, kunde Sverige inte nå upp till de klimatmål som ställts. Om ett land inte kan leva upp till det som står i planen får landet inga medel.

Sveriges nuvarande position

För att nå upp till kriterierna som krävs för att få ta del av pengarna har regeringen tagit fram en ny plan med andra åtgärder. Den nya planen lämnades in 19 september i år. Nästa steg är att skicka in en ansökan om en delutbetalning av pengarna, vilket beräknas ske innan årets slut. Medlen ska sedan kompensera för de investeringar som redan är genomförda.

Planens inflytande på regioner

För regionernas del innehåller Sveriges plan bland annat fokus på:

  • Regionala och lokala klimatinvesteringar för minskad användning av fossila bränslen.
  • Kompetensutveckling genom exempelvis utökade yrkesutbildningar samt satsningar på lärare och rektorer.
  • Ökad tillgång till höghastighetsinternet i landsbygd.

Dessa åtgärder är alla exempel på insatser som gynnar EU i stort, men också svenska medborgare på regional nivå.

Sidan uppdaterad