Vetenskapsrådet ger 5,6 miljoner till forskningsprojekt för att förbättra förlossningsvården
Karolinska Institutet driver ett forskningsprojekt om förbättringar i förlossningsvården där forskare från Region Värmland deltar. Projektet har nu fått 5,6 miljoner kronor av Vetenskapsrådet.
Vetenskapsrådet har beviljat Malin Edqvist, barnmorska och forskare vid Karolinska Institutet ett anslag på 5.6 miljoner för forskningsprojektet TeamFödsel en intervention för att stärka patientsäkerhet och personcentrerad vård inom förlossningsvården.
Medverkande forskare är också Monica Nyström, docent samt Olof Stephansson, professor, båda vid KI. Från Värmland deltar forskaren Karin Ängeby, barnmorska och klinisk lektor vid Region Värmland och Karlstads universitet.
Om studien
Trots stora insatser för att förbättra vårdens kvalitet så drabbas fortfarande vissa kvinnor och barn av komplikationer i samband med födseln. Detta medför ett lidande inte bara för individen och familjen, utan medför också stora kostnader för samhället. En majoritet av dessa oönskade händelser beräknas vara undvikbara och majoriteten kan härledas till brister i kommunikation och teamarbete.
Den personcentrerade vården anses vara en förutsättning för säker vård. Trots detta visar data från den nationella graviditetsenkäten att en hög andel kvinnorna under sin förlossning inte upplevt sig vara delaktiga i sin vård och beslut i den utsträckning de. Idag saknas strukturerade interventioner för att bidra till patientsäkerhet under förlossningen. TeamFödsel är en vårdprocess som utvecklats i USA för att förbättra teamets kommunikation och samarbete. TeamFödsel består av avstämningar tillsammans med den födande med partner inne på förlossningsrummet. Beslut och vårdplan dokumenteras på en Whiteboardtavla där rubrikerna önskemål, plan, och förlossningsprogress ingår.
– Karlstad deltar som en av förlossningsavdelningarna i studien. Det innebär att vi har infört TeamFödsel som arbetssätt på förlossningen. Personalen på förlossningen upplever att tavlan underlättar parets delaktighet och använder den gärna. Kvinnorna och deras partner uppskattar också tavlan, menar Karin Ängeby som är ansvarig för forskningen i Värmland. Samtidigt är det viktigt att utvärdera detta. Vad är utmaningarna och finns det grupper av kvinnor för vilka detta arbetssätt är extra viktigt?
I forskningsprojektet kommer personalen att besvara enkäter och kvinnor som föder barn tillfrågas om att delta och dela med sig av sina upplevelser. Att Vetenskapsrådet nu har beviljat över 5 miljoner till forskningen innebär att vi kan bidra med ny kunskap inom området. Interventioner för att öka delaktigheten för det födande paret, är rätt väg att gå.
Du kan läsa mer om projektet här: https://ki.se/personer/malin-edqvist#about-me