Finnskogskulturen har bidragit till en värdefull slöjdtradition. Under sex dagar har åtta slöjdare vistats på Mattila finngård för att utvecklas i sitt slöjdande och lära mer om ekologi, skog och hållbarhet. Här är sju av dem tillsammans med Region Värmlands hemslöjdsutvecklare Kajsa Stinnerbom, Sara Olsson samt Pernilla Ekenståhl, verksamhetsutvecklare Hemslöjd Gävleborg och Susann Levál, länshemslöjdskonsulent Västmanlands hemslöjdsförbund (bakre raden från vänster). I bakre raden är också deltagarna Daniel Evaeus och Henning Lemcke, Främre raden Ulrika Jäger, Ellinor Siljeström, Joakim Nilsson, Johan Huuva och Birgitta Ryberg. River Karlsson saknas på bilden.

Att slöjda är ett sätt att leva

Sommarens residensvistelse i Mattila hade fokus på hållbarhet. Kan kunskaper i slöjd och om skogens material vara en väg mot hållbarhet i samhället? Slöjden behöver skogen men behöver skogen slöjden?

Här kommer några glimtar från slöjdarnas vistelse i Mattila i månadsskiftet juni-juli. I videoklippet nedan träffar du de två värmländska deltagarna Ulrika Jäger och Johan Huuva. Du möter också Olov Henriksson, som tillfälligt fått titeln skogsbibliotekarie och Helena Hansson, professor på HDK Valand, Göteborgs universitet. Hör dem berätta om vad slöjdandet betyder för dem och deras tankar om slöjd och skog och vägen till ett hållbart samhälle och liv.

Slöjd är så mycket mer än smörkniven som vi gjorde i skolan. Har man jobbat med slöjd så vet man att när vi pratar hållbarhet så handlar det om ett förhållningssätt till livet. Det säger Helena Hansson som är forskare och lärare i design på konsthögskolan Valand, Göteborg universitet.

Ulrika Jäger, en av de värmländska deltagarna på residenset, gräver lera som efter att vatten har förångats och växtdelar har brunnit upp blir till pigmentfärgen rödockra. Se nedan.

Leran bränns över öppen eld och blir så småningom pigmentfärgen rödockra

Deltagarna slöjdar bland annat i asp under residenset. En asp valdes ut och fälldes med hjälp av Olov Henriksson som tillfälligt fått titeln skogsbibliotekarie. Denna roll innebär att vara en länk mellan slöjden och skogen med kunskap om ekologi och samspelet i naturen.

Sidan uppdaterad