Region Värmland logga

Värmland tar plats på Litteraturkartan

Litteraturkartan.se är en digital plats för den som vill resa i den äldre litteraturens landskap. Som sjätte landskap i ordningen tar nu Värmland plats på Litteraturkartan. Det sker tack vare att Region Värmland ser detta som en värdefull satsning och stödjer Litteraturbanken som är en ideell förening.

– Värmland är ett starkt litterärt län och vi vill lyfta fram historien. Det är ett viktigt kulturarv. Vi har Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Erik Gustaf Geijer. De är kända men det finns andra författare som har verkat på olika platser i Värmland som litteraturkartan kommer att lyfta fram, säger litteraturutvecklare Ricky Andreis.

Han säger att det finns en förhoppning att Litteraturkartan kan vara till hjälp för exempelvis forskare på Karlstads universitet och även att besöksnäringen kan locka litteraturhistoriskt intresserade till Värmland.

Marit Kapla har varit skribent

Författaren Marit Kapla har varit skribent för Litteraturkartan Värmland och hon har gjort många upptäckter under arbetets gång.

– Vissa Värmlandsförfattare, som Selma Lagerlöf, hade jag redan läst mycket av medan jag till exempel bara hade läst någon enstaka novell av Tage Aurell. Numera är han en av mina favoritförfattare med sina ordknappa och exakta berättelser. Det blev en ny upplevelse i somras att åka runt i Mangskog med omnejd och känna hur landskapet där står i förbindelse med mycket av det han har skrivit. Poeten Ingrid Udenius som föddes i Gunnarskog är en annan författare jag hittat genom arbetet och som jag tycker skrev väldigt fina dikter.

– Med mina texter som förbinder platser i Värmland med den äldre värmländska litteraturen vill jag visa på sånt jag själv tycker är extra läsvärt, roligt, fascinerande och intressant. Förhoppningsvis kan de fungera som inspiration för läsaren att själv bege sig djupare in i litteraturen och kunskapen om dess platser, människor och historia.

Marit Kapla har haft stor nytta av Värmlands museums och Karlstads universitets två band tjocka ”En värmländsk litteraturhistoria” och Föreningen Värmlandslitteraturs sajt varmlandslitteratur.se.

– Det gömmer sig så mycket berättelser i ett landskap, så mycket litteratur, menar Litteraturbankens huvudredaktör Dick Claésson. Sägner och dikter, legender och romaner, allt går att läsa med landskapet som scen. Hur reste till exempel Carl von Linné genom Värmland, vad såg han? Och hur tog sig Värmland ut för Ida Bäckmann när hon åkte vägarna fram i sin Ford?

Upptäck hemma i fåtöljen eller på resan

Litteraturkartan fungerar både för den som vill upptäcka litteratur och platser hemma i fåtöljen och för den som är ute och reser i landskapet. Kartan fungerar på dator, surfplatta och smarta telefoner, och kan med hjälp av en platstjänst hitta var du befinner dig och tala om vad det finns att upptäcka och läsa om i närheten.

Litteraturkartan hittar du här. (litteraturbanken.se)

Ricky Andreis
Litteraturutvecklare, Region Värmland
010-833 10 52
ricky.andreis@regionvarmland.se

Dick Claésson
Litteraturbanken
0738–22 66 21
dick.claesson@litteraturbanken.se

Marit Kapla
Författare
070–761 38 06
maritkapla@gmail.com

Fakta: Öppet arrangemang

Litteraturkartan Värmlands lansering uppmärksammas med ett öppet arrangemang på Gunnerudsgården i Östra Ämtervik tisdag den 6:e februari klockan 18–20, med följande program:

18.00 Dick Claésson & Martin Joviken (bägge från LB.se) presenterar Litteraturbanken och Litteraturkartan.

18.20 Dick Claésson samtalar med Marit Kapla, ciceron för Litteraturkartan Värmland, om hennes arbete med kartan.

18.50 Paus med enklare förtäring till självkostnadspris.

19.15 Marit Kapla och författaren Lars Andersson samtalar om Tage Aurells författarskap – och om Aurells Värmland.

20.00 Kvällen avslutas.

Sidan uppdaterad