Viktigt besked om ny utbildning till biomedicinsk analytiker

Karlstads universitet börjar utbilda till biomedicinsk analytiker igen. Ett efterlängtat besked för Region Värmland.
– Många har jobbat länge för det här. Vi är jätteglada att det blir verklighet, säger Ann-Charlotte Ransjö, områdeschef för medicinsk diagnostik och service i Region Värmland.

Under flera år har Region Värmland haft svårt att rekrytera biomedicinska analytiker. Utbildningen på Karlstads universitet kommer därför att bli betydelsefull.

– Det är ett bristyrke i dag. Eftersom vi inte haft någon utbildning i Värmland på flera år har det varit svårt för oss att rekrytera legitimerade biomedicinska analytiker. Det här är ett mycket glädjande besked, säger Ann-Charlotte Ransjö.

Ett sätt att hantera bristen har varit att arbeta med arbetsväxling där andra yrkesgrupper tagit över arbetsuppgifter från biomedicinska analytiker.

Utbildningen återkommer

Utbildningen har funnits på Karlstads universitet tidigare men för omkring tio år sedan togs beslut att avveckla den. Nu är det beslutat att den startar igen från hösten 2025.

– Det här är suveränt både för värmlänningarna som får möjlighet att utbilda sig inom ett bristyrke och för oss i Region Värmland som arbetsgivare. Dessutom höjer det kvaliteten i vården när vi får rätt kompetens, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Med en lokal förankring av utbildningen till biomedicinsk analytiker hoppas vi att vi lättare kan rekrytera många nya medarbetare som kan fortsätta utveckla laboratoriemedicin och bidra till en högkvalitativ vård för värmlänningarna, säger Charlotta Gestblom, överläkare inom laboratoriemedicin.

Yrke med bredd

I Region Värmland finns i dag omkring 200 biomedicinska analytiker. De jobbar både patientnära och/eller med prover och olika analyser. Yrkesgruppen finns inom transfusionsmedicin, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi och klinisk fysiologi.

Yrket har en otrolig bredd – man arbetar med allt från att analysera ett blodvärde till diagnostik av malaria och cancer, akutarbete vid trauma och analyser och utredningar som tar dagar. Man hanterar avancerade högteknologiska instrument men får samtidigt arbeta med pipett och mikroskop, Charlotta Gestblom.

De kommande åren kommer rekryteringsbehovet att vara stort. I dag är cirka var fjärde biomedicinsk analytiker i Region Värmland 60 år eller äldre.

Sidan uppdaterad