Region Värmland logga

Stort intresse för konferens om hur skolan kan förebygga psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är ett växande problem hos barn och unga. Nu samverkar Region Värmland och länets kommuner i en konferens där skolpersonal ska lära mer om hur skolan kan främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa.

Idén till konferensen "Hälsa för lärande – lärande för hälsa" kom från Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland. En planeringsgrupp med representanter för flera kommuner bildades och 15 november är det dags att genomföra konferensen.

– Vi är jätteglada över det stora intresset och att vi fått anmälningar från alla kommuner i Värmland. Det är viktigt att vi alla hjälps åt i arbetet med att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa, säger Karen O´quin, regional samordnare för suicidprevention i Värmland.

Generellt sett har barn och unga ett gott psykiskt välbefinnande. Samtidigt är det vanligt med olika typer av psykiska besvär.

– Barn och ungas utveckling påverkas av hur de har det i skolan. Forskning visar ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Därför är det naturligtvis viktigt att skolpersonal uppmärksammar hur eleverna mår, och arbetar för att både lära sig och må bra, säger berättar Anna Carlsson, avdelningschef inom barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstad kommun.

Verktyg för bättre psykisk hälsa

Det finns flera verktyg och metoder som kan bidra till bättre psykisk hälsa hos barn och unga. Några av de metoder och goda exempel som ska presenteras under konferensen är Suicide Zeros Livsviktiga snack i skolan, Goddaghälsa som är framtaget och testat i Munkfors kommun och forskningsprojektet Hand in hand som genomförts på tre skolor i Karlstad.

– Det är mycket positivt att skolorna i Värmland fått möjlighet att delta i den här konferensen. Här kan vi i samverkan bygga vidare på arbetet för att våra barn och unga ska få ett gott liv. Skolpersonalens stora kunskap kombineras med utforskande av nya metoder och verktyg, vilket sedan kan utvecklas tillsammans med våra barn och elever, säger Lina Larhult, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Karlstads kommun.

Även Sofia Magnusson, ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Region Värmland, ser positivt på konferensen och samarbetet som ledde fram till den.

– Att arbeta för god och jämlik hälsa är nödvändigt och vi behöver satsa på barnen för att de ska utvecklas till trygga och välmående vuxna. Vi vet att det finns samband mellan ofullständiga studier och risker för psykisk ohälsa. En fullgjord grundskola och gymnasieexamen är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för en god psykisk hälsa, säger Sofia Magnusson.

Information om konferensen Hälsa för lärande – lärande för hälsa

Karen O´quin
Folkhälsostrateg och samordnare för suicidprevention i Värmland
Region Värmland
Telefon: 010-831 82 36
E-post: karen.oquin@regionvarmland.se

Anna Carlsson
Avdelningschef
Karlstads kommun
Telefon: 054-540 36 91
E-post: anna.carlsson@karlstad.se

Lina Larhult
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Karlstads kommun
Telefon: 070-020 83 86
E-post: lina.larhult@karlstad.se

Sofia Magnusson
Ordförande i kultur- och bildningsnämnden
Region Värmland
Telefon: 076-527 37 40
E-post: sofia.magnusson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad