Regionala utvecklingsnämnden i korthet 10 december 2024

Regionala utvecklingsnämnden beslutade under tisdagen att bevilja projektmedel till flera initiativ som ska främja utveckling och innovation i Värmland. Totalt har över 15 miljoner kronor fördelats till olika projekt som kommer att pågå mellan 2024 och 2029. Detta är projekt som bedöms att långsiktigt bidra till att främja utvecklingen i regionen.

Följande projekt beviljades medel av regionala utvecklings­nämnden:

Visit Värmland – M.A.T: Måltidsupplevelser, Autenticitet och Tradition

Visit Värmland har beviljats 2 201 269 kronor för projektet M.A.T, som kommer att pågå från 2025 till 2027. Projektet fokuserar på att utveckla attraktiva platser med människan i centrum, inklusive gränsöverskridande arbete med Norge och investeringar som stärker landsbygderna.

Karlstads universitet – AS3D Akademin för Smart specialisering 3D print

Karlstads universitet har fått 2 163 776 kronor för projektet AS3D, som sträcker sig från 2025 till 2029. Projektet syftar till att stärka innovationssystemet genom att utveckla testbädden Circlab och höja kompetensen inom 3D-printning med biobaserade råvaror.

Torsby kommun – Hexagon

Torsby kommun har beviljats 3 485 000 kronor för projektet Hexagon, som kommer att pågå från 2025 till 2027. Projektet fokuserar på att öka cirkulärt arbete och minska miljömässiga avtryck, vilket ger ekonomiska fördelar och skapar intäkter för företagen.

Arvika kommun – CircleBIM

Arvika kommun har fått 1 314 541 kronor för projektet CircleBIM, som sträcker sig från 2025 till 2028. Projektet syftar till att digitalisera cirkulära offentliga planerings- och byggprocesser genom att integrera cirkulär design och BIM.

Glava Energy Center – GränsENERGI och Interregional Circularity in Central Scandinavia

Glava Energy Center har beviljats totalt 5 971 037 kronor för två projekt: GränsENERGI (3 001 037 kronor) och Interregional Circularity in Central Scandinavia (2 970 000 kronor). Projekten syftar till att skapa hållbara energisystem och stärka forsknings- och innovationskapaciteten inom cirkulära industriella värdekedjor.

Verksamhetsbidrag till The Great Journey, Sting Bio Economy och Vänersamarbetet

The Great Journey (TGJ) har beviljats 700 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2024, medan Sting Bio Economy får ett extra verksamhetsbidrag på 1 200 000 kronor för samma år. Dessa bidrag syftar till att stödja deras fortsatta utveckling och internationella satsningar.

För närvarande genomför Region Värmland en utvärdering av samarbetsavtal och finansieringstyper för alla aktörer inom innovations- och företagsstödsystemet som får detta stöd. TGJ och Sting Bio Economy ingår i denna utvärdering med målet att undersöka möjligheterna för framtida grundfinansiering.

Vänersamarbetet beviljades 625 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2025. Bidraget ska hjälpa föreningen att bygga en mer permanent organisation och utveckla en tydlig utvecklingsplan i samarbete med berörda aktörer.

Så finansieras projektansökningar

Regionerna i Sverige har ett regionalt utvecklingsuppdrag som delvis finansieras av statliga medel, så kallade 1:1-medel. Dessa medel fördelas till alla regioner, och omfattningen varierar beroende på de specifika regionala förutsättningarna. Region Värmland erhåller 72 miljoner kronor från Tillväxtverket, vilka ska fördelas på olika projekt och företagsstöd inom länet.

Läs mer om hur det regionala utvecklingsuppdraget finansieras.

Beslutade projekt hos Regionalfonden och Socialfonden

Strukturfondspartnerskapet Norra Mellansveriges sammanträde i Karlstad den 3–4 december. Då beslutades att 10 miljoner från EU:s strukturfonder, Europeiska regionala utvecklingsfonden (Regionalfonden) och Europeiska Socialfonden+ (ESF+), fördelas på tre projekt Värmland.

Läs mer om de beslutade projekten.

Erik Evestam (C)
Ordförande regionala utvecklingsnämnden
076-527 38 44
erik.evestam@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad