Regional utveckling har tagit fram en populärrapport med bland annat berättelser om hur livet kan te sig i Värmland om 20 år. Näringslivsstrateg Maria Frisk presenterade den på konferensen Värmland 2040 förra veckan.

Hallå där näringslivsstrateg Maria Frisk

Förra veckan på konferensen Värmland 2040 presenterade du rapporten Värmländska möjligheter i den gröna omställningen. Den innehåller bland annat framtidsberättelser om hur livet i ett omställt Värmland kan te sig om 20 år.

Vad vill ni med denna populärrapport?

– Syftet är att lyfta viktiga områden för att Värmland ska stå starkt i omställningsarbetet. Bakgrunden är ett politiskt initiativ från 2022 om att ta reda på vad vi behöver jobba med för att just gå starka genom den gröna omställningen. I rapporten beskriver vi ett nuläge och ett önskat läge inom fem strategiska områden. På en tidsaxel finns gott om exempel som kan ses som målbilder som för utvecklingen framåt. För att skapa en känsla av hopp och framtidstro bjuder vi också på fiktiva berättelser om hur det kan vara att leva i Värmland om 20 år. Rapporten har sin grund i Värmlandsstrategin.

Hur ska ”Värmländska möjligheter…” användas?

– Framförallt är det ett inspirations- och diskussionsunderlag som kan användas för att ta fram konkreta handlingsplaner. Region Värmland kommer under hösten att gå vidare och ta fram en insatsplan. En konkretiserad bild vad behöver vi göra de närmaste fem åren.

Vad vill du skicka med till regionens samarbetspartner?

– Börja med att läsa rapporten och låt den vara inspiration för det ni själva ska göra i omställningen. Och sist men inte minst, förverkliga görandet! Allt kommer inte att lyckas – men vi behöver vara modiga och prova oss fram.

Om rapporten "Värmländska möjligheter i den gröna omställningen"

Kontakta Maria Frisk eller Dag Hallén om du vill diskutera innehållet och eller ha en tryckt folder.

 

Illustration hämtad från rapporten Värmländska möjligheter...: Johannes Tovatt

Sidan uppdaterad