Föreläsare på en scen. Några personer sitter i fåtöljer på scenen.

Energikonferensen 2024 bjöd på föreläsningar, panelsamtal och workshop.

Stort engagemang under konferens om energiförsörjning

Hur ställer vi om? Det var frågan som diskuterades under Regional energikonferens 2024, som genomfördes i fredags. Deltagarna fick lyssna till flera föreläsare men också nätverka med andra och utforska sina egna möjligheter i omställningen till fossilfri energi.

Drygt 200 personer var på plats på konferensen. Samtidigt var 100 personer med digitalt under förmiddagens föreläsningar. I föreläsningssalen fanns representanter för både offentlig sektor, politiken och näringslivet, inklusive nätbolag, energibolag och elproducenter.

Föreläsarna gav information om bland annat vad forskningen säger om global uppvärmning, om Svenska kraftnäts arbete med förstärkning av stamnätet och om regeringens förslag på åtgärder för utbyggnad av vindkraft.

Hållbar energi är en konkurrensfördel för näringslivet

Flera gånger nämndes hållbar energi som en konkurrensfördel för näringslivet.

– Omställningen skapar förutsättningar för hållbarhet och våra kunder tittar på just det, sa Marie Morin, platschef vid Stora Enso Skoghalls Bruk.

– Energifrågan är viktig för alla invånare. Om inte näringslivet finns, finns inte jobben, sa Ola Mossberg, kommundirektör i Kils kommun.

– Tekniken finns. Nu behövs långsiktiga spelregler och tydliga politiska budskap om att vi klarar det här, sa George Andrén, Värmlands landshövding.

Under summeringen av dagen sa Erik Evestam, regionråd i Region Värmland:

– I dag har vi pratat om allt från vätgas till teknik, produktion och kommunikation. Nu vet vi vad vi har framför oss och får jobba vidare med huret.

Konferensen var startskottet för projektet Elkraft Värmland

Konferensen arrangerades av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland tillsammans. Arrangörerna fick mycket positiv respons från deltagarna båda vad gäller föreläsningar, panelsamtal och eftermiddagens workshop.

– Det var ett stort engagemang hela dagen och i pauserna fördes många diskussioner om hur vi ska arbeta vidare med omställningen, säger Daniel Ekström som leder Region Värmlands projekt Elkraft Värmland.

En man i kostym står mellan två rollupper.

Daniel Ekström, projektledare för Elkraft Värmland, var med och arrangerade konferensen.

Projektet Elkraft Värmland delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden som också var med och finansierade konferensen. Det, och att projektet fanns med bland konferensens utställare, gör konferensen till ett startskott för Elkraft Värmland.

Projektet söker nu deltagare till fem arbetsgrupper som ska studera, analysera och utvärdera inom flera områden som rör energibehov, elnät och energilagring.

– Vi räknar med att starta arbetsgrupperna under våren. Redan nu kan personer med intresse för energiområdet anmäla sitt intresse via projektets webbsidor, berättar Daniel Ekström.

Samarbetsforum hade debattartikel i Dagens industri

Projektet har samma namn som samarbetsforumet Elkraft Värmland. Dagen innan konferensen hade samarbetsforumet Elkraft Värmland en debattartikel i Dagens industri.

I debattartikeln uttryckte de behovet av kortade ledtider och effektivare tillståndsprocesser för att nya ledningar och nyproduktion ska komma på plats så snart som möjligt. De poängterade vikten av att hjälpas år för att skynda på energieffektiviseringen inom industrin. Och de efterfrågade förutsägbarhet och långsiktighet inom energipolitiken.

Debattartikeln avslutades med orden Här behövs en gemensam kraftsamling, lokalt, regionalt och nationellt. En del i den regionala kraftsamlingen var Regional energikonferens 2024.

Sidan uppdaterad