Region Värmland mot ekonomi i balans

När vi väger ihop alla delar - omställning, inflation, intäkter, statliga bidrag och alla ansträngningar som gjorts i organisationen, gör vi bedömningen att vi kommer att ha en ekonomi i balans 2025. Framöver är det viktigt att vi fortsätter vara noga med att inte dra på oss kostnader som vi inte har täckning för.

Det ekonomiska läget för Region Värmland har varit mycket allvarligt. Hög inflation, ökade pensionskostnader, stora prisökningar på varor och stigande räntekostnader har bidragit till att vi och andra regioner har haft stora ekonomiska underskott under 2023 och 2024.

Regionledningen har haft uppdraget att reducera personalstyrkan med motsvarande 500 tjänster, ett arbete som var slutfört vid årsskiftet 2024/2025. För att inte riskera hamna i en ny omställningsprocess behöver vi fortsätta vara kostnadsmedvetna.

Förutom denna omställning, har en rad beslut tagits på övergripande nivå för att nå en ekonomi i balans. Dessa beslut ligger kvar tills vidare men förhoppningen är att vi kan börja släppa på några av dem under 2025.

Arbetat med flera åtgärder

Region Värmland har arbetat med flera åtgärder för en ekonomi i balans. Varje åtgärd har analyserats för att sätta ekonomisk effekt i relation till konsekvens för invånare och verksamhet. Detta har sedan utgjort beslutsunderlag för politiska prioriteringar om vad som ska genomföras.

Alla verksamheter ska söka och genomföra kostnadsbesparingar. Vi har stopp för interna möten i externa lokaler och arbetar långsiktigt för ett mer effektivt utnyttjande av lokaler. Värmlandstrafiks höjning av vissa biljettpriser är ett annat exempel på åtgärd.

Förstärker digitaliseringsarbetet

Samtidigt förstärker vi digitaliseringsarbetet. Det handlar om verksamhetsutveckling med hjälp av digitala lösningar som används för automatisering eller innovation. Vi behöver hitta nya sätt att bedriva vår verksamhet på för att klara av utmaningarna framåt.

Anställningsstopp för all personal

Den 1 december 2023 infördes anställningsstopp för all personal, vilket ersätter tidigare åtgärder om anställningsstopp för administrativ personal och att övriga anställningar ska prövas innan de genomförs. Vakanser som uppstår när medarbetare slutar eller går i pension återbesätts inte. De vakanssatta tjänsterna avslutas, samtidigt som organisationen arbetar med omplaceringar.

Genomförd omställningsprocess

För att få en budget i balans inför 2025 behövde Region Värmland minska antalet anställda. I januari 2024 gav regionstyrelsen därför regiondirektören i uppdrag att inleda en omställningsprocess för att minska personalkostnaderna med motsvarande 750 tjänster och en besparing på cirka 500 miljoner kronor. Minskningen av 750 tjänster motsvarar ökningen av antalet tillsvidareanställda under perioden november 2020 till och med november 2023, vilket fick fungera som referenspunkt.

Efter att extra statliga medel tillkommit för 2024 sänktes kravet på att reducera 750 tjänster till 500.

Region Värmland lade i maj 2024 ett generellt varsel på 100 tjänster till Arbetsförmedlingen. Det var en uppskattning i händelse av att Region Värmland inte kunde lösa personalreduktionen med naturlig omsättning. I de fall där övertaligheten inte lösts har en arbetsbristsituation uppstått. Hittills har cirka 15 medarbetare varslats om uppsägning.

Regiondirektören har 26 november 2024 informerat regionstyrelsen att uppdraget att reducera 500 tjänster är genomfört.

Fortsätta att vara kostnadsmedvetna

Åtgärderna för en ekonomi i balans ligger kvar tills vidare tillsammans med uppmaningen att vi måste fortsätta att vara kostnadsmedvetna för att få en budget i balans under 2025.

Sidan uppdaterad