Värmländska möjligheter i den gröna omställningen
Hur kan Värmland förbereda sig och komma ut väl från den omställning som måste ske i övergången till det fossilfria samhället? Skriften Värmländska möjligheter... är ett diskussionsunderlag som ska leda fram till en insatsplan för den gröna omställningen. Den innehåller – förutom nuläge och önskat läge – berättelser om vad ett omställt samhälle kan innebära.
De fem insatsområdena, med koppling till Värmlandsstrategin, är omställningsförmåga, kompetens, forskning och innovation, energi och miljö samt arbete och näringsliv.
Politiskt initiativ
Bakgrunden till uppdraget är ett politiskt initiativ som lades fram i mars 2022. Syftet med uppdraget var att utreda hur Värmland kan förbereda sig och komma ut väl från den stora omställningen som måste ske i övergången till det fossilfria samhället.
Värmlandsstrategin har givit Värmland en tydlig riktning i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Den tar fasta på de möjligheter som Värmland har i att gå före med "värmländska kunskaper, innovationer och klimatsmarta produkter" och att bidra till att stärka den värmländska exportindustrin och på så sätt göra skillnad långt utanför Sveriges gränser.
Några frågor som initiativet sätter fokus på
- Hur rustat är Värmland när priserna på energi och råvaror stiger kraftigt? Vad kan göras för att minska sårbarheten?
- Var finns möjligheten för innovationer för att bli omställningens vinnare? Hur kan Region Värmland och andra aktörer underlätta för det värmländska näringslivet och offentlig sektor i att förbereda sig på denna omfattande omställning?
- Sårbarheten inom vissa sektorer av samhället kommer att bli tydlig, men även möjligheter för värmländsk konkurrenskraft. Inom vilka branscher kommer det att bli brist på kompetens?
- Är det finansiella systemet redo för investeringar i nya innovativa cirkulära branscher med nya typer av affärsmodeller?
Berättelsen som metod
I Värmlandsstrategins uppföljande analyser och i klimatpolitiska rådets rapport för 2023 lyfts behovet av berättelsen som metod för att få en idé om vad ett omställt samhälle kan innebära. I Värmlandsstrategin såväl som i Johan Rockströms bok "Earth for all" finns liknande inslag med syfte att framtiden ska vara något att längta till. Med det som bakgrund har det känts viktigt att ge en bild av livet i Värmland 2040. Det är bakgrunden för att vi i skriften Värmländska möjligheter i den gröna omställningen får ta del av fem olika berättelser där vi följer personer i Värmland till tiden efter 2040 och hur de ser på sina upplevelser genom livet.
Några axplock från möjligheternas tidsaxel
Omställningsförmåga
- 2040. De nya stamnäten för utökad kapacitet i kraftnäten i Värmland står klara vilket innebär en dramatisk förbättring för ett helt elektrifierat näringsliv.
Kompetens
- 2038-2039. "Spiro Education" får i uppdrag av regeringen att prioritera utbildningsprogram som kan forcera eller radikalt underlätta fossilfrihet inom de näringar där utvecklingen gått för långsamt.
Forskning och innovation
- 2042. Det 20-åriga forskningssamarbetet mellan Chalmers, Karlstads universitet, Brasilien och Paper Province bär nu frukt. Upptäckten som gjordes 2023 där man skapat ett biobaserat cellulosapulver med extremt goda reningsegenskaper har utvecklats till att en produktionsanläggning startas i anslutning till Rottneros bruk i Sunne. Anläggningen invigs högtidligt av Sveriges drottning.
Energi och miljö
- 2042-2043. Genom ett aktivt samarbete mellan de olika branscherna inom bioekonomin skapas helt nya produkter. Nu finns det äntliglen flera biobaserade ersättningar till den gamla fossila plasten.
Arbete och näringsliv
- 2040-2043. ABB:s spårbundna innovation, Y-330, trafikerar för första gången sträckan mellan Stockholm och Oslo. Restiden har kortats ytterligare och en betydande del av de nya tågen visar sig vara tillverkade av återvunna komponenter från 1960-talet och framåt.
Här läser du Värmländska möjligheter i den gröna omställningen i sin helhet (pdf). Pdf, 4 MB.
Den finns också i ett antal tryckta exemplar. Hör av dig till någon av kontaktpersonerna nedan om du vill veta mer.