Regional cykelplan för Värmland
Den regionala cykelplanen för Värmland är ett samlat dokument för utveckling av en ökad och säker cykling i länet. Syftet med cykelplanen är att utifrån visioner och mål få en samsyn bland berörda intressenter om vilka prioriteringar som är viktiga för att åstadkomma detta.
Bidrar till mål om 40 procent hållbara resor år 2040
Mål som den regionala cykelplanen för Värmland huvudsakligen förhåller sig till är mål som redan är beslutade för Värmland i regionfullmäktige. I Målbild för kollektivtrafiken i Värmland 2040 och Regionalt trafikförsörjningsprogram Värmland 2022–2026 är det beslutat att 40 procent av resorna i länet ska vara hållbara år 2040. Cykelplanen bidrar till att nå denna målbild genom föreslagna prioriteringar.
Strategiska områden visar vägen
Fem strategiska områden pekar ut en riktning för utvecklingen. Tillsammans skapar de en helhet som stärker cykelns betydelse i transportsystemet och gör cykeln till ett enklare val:
- Samhällsplanering/fysisk planering
- Ökad vardagscykling
- Hela resan-perspektivet
- Cykling för rekreation och turism
- Godscykeltransporter
Regionala cykelkopplingar på kort och lång sikt
I denna plan prioriteras regionala cykelkopplingar på kort, medellång och lång sikt genom en prioriteringslista och ett utpekat huvudcykelnät. Detta kommer innebära ökad tillgänglighet till jobb, skola och fritidsaktiviteter för länets invånare. Genom att erbjuda förutsättningar för sömlösa byten mellan kollektivtrafik och cykel, såsom bra cykelparkeringar och möjlighet att ta med cykeln på buss och tåg, kompletterar kollektivtrafiken cykelnätet.
Styrande och vägledande plan
Planen innehåller principer för hur länsplanemedel ska fördelas mellan olika cykelåtgärder. På så vis är planen styrande och kopplad till genomförandet av Länsplanen för regional transportinfrastruktur för Värmland. Cykelplanen är i övrigt vägledande och syftar till att sprida kunskap, inspiration samt råd om cykling.
För att realisera planen och driva på utveckling krävs samverkan och insatser från flera aktörer såsom Trafikverket, de värmländska kommunerna, Länsstyrelsen i Värmland och cykel- och turistorganisationer. Denna plan är tänkt att fungera som ett stöd både för Region Värmland och övriga aktörers arbete.
Koppling till Värmlandsstrategin
Den regionala cykelplanen för Värmland har koppling till Värmlandsstrategin som uttrycker hela länets ambitioner om livskvalitet för alla – oavsett var i länet man bor eller vilken bakgrund man har. I Värmlandsstrategin finns uppsatta mål kring utbildning, arbete, kommunikationer och vård och omsorg, men också kultur och idrott. Värmlandsstrategin är en så kallad paraplystrategi som pekar ut vad som ska göras i Värmland, men inte hur. Därför kopplas befintliga handlingsplaner och fördjupade strategier till Värmlandsstrategin inom en mängd områden.
Värmlandsstrategin 2040 är hela Värmlands gemensamma verktyg för att skapa det Värmland vi vill ha och behöver i många år framöver. Den ger en bild av länets styrkor och utmaningar och lyfter prioriterade områden att kraftsamla kring för en hållbar väg framåt. Det är styrkor, utmaningar och områden som också har betydelse för folkhälsan.
Här kan du läsa mer om Värmlandsstrategin 2021–2040 (regionvarmland.se).