Gonorré
Gonorré är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig, anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande: Ge patienten information om gonorré, inklusive hur det smittar och behandlas - se smittskyddsblad för läkare. Patienter med gonorré ska handläggas på STI-mottagning (remittera), som erbjuder adekvat behandling (ibland efter kompletterande provtagning).
- Förhållningsregler: Ges muntligt och skriftligt, se smittskyddsblad till patienter.
- Smittspårning: Görs på STI-mottagning. Innebär att vårdgivaren informerar och får bekräftat att gonorréprov tas på de personer patienten haft sex med de senaste 12 månaderna. Se nedan.
- Anmälan: Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i Sminet av mottagningen som provtagit/initialt handlagt patienten. Anmäls med ett patient-ID av typen "Rikskod" eller ett så kallat "Annat nummer".
- Kostnadsfrihet: Mottagningsbesök, provtagning och medicin för gonorré ska vara kostnadsfria för patienten.
Smittskyddsblad
- Smittskyddsblad (Smittskyddsläkarföreningen)
Välj sjukdom och öppna läkarinformation eller patientinformation. - Översättningar av smittskyddsblad (Smittskyddsläkarföreningen)
Klinisk anmälan
Elektronisk anmälan i Sminet, informationssida och inloggning
Direktlänkar för inloggning i Sminet:
Lokala riktlinjer
Patient med gonorré ska handläggas av STI-mottagningen, Centralsjukhuset Karlstad (1177.se)
Vid positivt gonorréprov på patient - ta skyndsamt (samma dag) kontakt med läkare på STI-mottagningen alternativt hudmottagningens jourtelefon via växeln, 010-831 50 00.
Blanketter och remisser
- Anmälan om byte av behandlande läkare (pdf) Pdf, 268 kB.
Anmälan om byte av behandlande läkare, meddelande om provtagning hos en annan läkare än den som uppmanat till provtagning vid smittspårning och när smittskyddsläkaren överlämnar smittspårningsansvaret till någon annan läkare eller hälso- och sjukvårdspersonal. - Anmälan till smittskyddsläkaren enligt smittskyddslagen (2004:168)
Anmälan till smittskyddsläkaren avseende person som inte inställt sig för undersökning, inte kunnat identifieras eller kontaktas, inte följt eller inte kommer att följa sina förhållningsregler eller inte följer erbjuden medicinsk behandling och detta innebär en smittrisk med mera.
Se även rubriken ovan "Direktlänkar för inloggning i Sminet".
Har du inget SITHS-kort kan pappersanmälningar skrivas ut och fyllas i.
Paragrafanmälan via blanketter i pdf-format