Sommarskolan ger mersmak för Värmland
Ny klinik, samma koncept – Sommarskolan är tillbaka för tredje året och den här gången på Folktandvården Haga i Karlstad.
– Man vet att man har sommarpraktiserande ungdomar på plats när det äts kalaspuffar till lunch, skämtar handledare Fredrik Branting.
– Jag rekommenderar inte att man äter det varje dag, skrattar tandläkarstudenten Frida Grehag från Skara, som ibland äter yoghurt med kalaspuffar till lunch.
För andra sommaren i rad har hon valt Värmland och Sommarskolan för att utveckla sina färdigheter inom tandvård.
– Yrket sitter i fingrarna – jag vill därför få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt och det får man i Värmland, säger Frida, som har målet att bli specialist inom barn- och ungdomstandvård.
Studenter jobbar med varandra
Sommarskolan infördes i Folktandvården Värmland för tre år sedan och innebär att 8-10 tandläkarstudenter under fyra veckor arbetar i team med varandra, med handledare som stöd. Studenter som avslutat näst sista terminen av utbildningen jobbar på tillfällig legitimation och assisteras av studenter som inte kommit lika långt i utbildningen.
Omar Al-Bayati från Hagfors har nyligen gått sin sjätte termin på tandläkarprogrammet i Göteborg och gillar Sommarskolans upplägg.
– Det är lärorikt att assistera en annan student eftersom vi båda kan ta den tid vi behöver, istället för att jobba i ett högt tempo som oftast behövs med ordinarie personal, förklarar Omar.
Förutom patientarbete innehåller Sommarskolan falldiskussioner, klinikbesök och föreläsningar av folktandvårdens specialister, för att ge studenterna fördjupade kunskaper inom tandvård och verksamheten.
Funderar på framtida karriär
Elin Erixon från Köping är nöjd med början av sina fyra veckors sommarpraktik i Värmland.
– Jag hade hört så mycket gott om Sommarskolan av andra tandläkarstudenter och tyckte att det verkade passande för min sista sommarpraktik.
I höst läser Elin sista terminen i Göteborg och funderar på var hon därefter ska påbörja sin karriär som tandläkare. Värmland är definitivt med i matchen, säger hon.
Handledarens val var enkelt
För några år sedan skulle Sommarskolans ena handledare, Fredrik Branting, själv söka sitt första jobb. Men för stockholmaren var det ett enkelt val. Halvvägs in i tandläkarprogrammet insåg Fredrik att han inte vill jobba i en storstad.
– Jag började kika runt efter medelstora städer och fick upp ögonen för Karlstad, förklarar han. Efter ett besök och sedan en sommarpraktik i Värmland blev jag såld.
Det bästa med att jobba i Värmland som nyutbildad tandläkare är, enligt Fredrik, de trevliga människorna, det geografiska läget och inte minst folktandvårdens goda introduktionsprogram och utvecklingsmöjligheter.
Därför känner han sig stolt att nu föra vidare sina positiva erfarenheter till dagens tandläkarstudenter.
– Jag vill visa upp vad Värmland har att erbjuda både på och utanför jobbet, och att studenterna ska få känna på hur det är att jobba i den här organisationen, säger Fredrik. Förhoppningsvis kommer de tillbaka som färdiga tandläkare!