Start - Folktandvården / Nyhetsarkiv / Sommarskolan ger studenter en äkta miljö att utvecklas i
Abbas i behandlingsrum

Abbas hade en rolig och lärorik sommar i Folktandvården Värmland.

Sommarskolan ger studenter en äkta miljö att utvecklas i

Att bli tandläkare har alltid varit Abbas Husseinis dröm. Under sommaren praktiserade han i Folktandvården Värmland och kände att han har valt rätt bana.
– Jag är kär i detta yrke och vill utvecklas mer, säger han.

26-åriga Abbas Husseini från Karlstad läser den tionde och sista terminen av tandläkarprogrammet på Umeå universitet. Men under sommarlovet latade han sig inte i hängmattan. I stället tog han tillfället i akt att träna mer på sina kliniska färdigheter i Folktandvården Värmland.

– Även om jag vet hur det är att jobba som tandläkare och har haft en del patientbehandlingar i skolan, är det annorlunda att jobba i en äkta, klinisk miljö, förklarar Abbas.

Team med andra studenter

Tillsammans med sju andra tandläkarstudenter deltog Abbas under fyra veckor i folktandvårdens Sommarskola, som i år hölls på kliniken i Skoghall. Sommarskolan är en blandning av praktik och utbildning och innebär att tandläkarstudenter jobbar i team med varandra i stället för med klinikens medarbetare.

– Det var ett trevligt gäng, vi var fyra sistaårsstudenter med tillfällig legitimation som jobbade som tandläkare, assisterade av fyra andra tandläkarstudenter, säger Abbas.

På Sommarskolan fanns möjligheten att utföra de behandlingar som han inte har tränat så mycket på i skolan. Exempelvis fick han dra ut tänder och ta emot ortodontipatienter (tandreglering) och en del akuta fall.

Vid hans sida fanns handledare som stöttade vid behov.

– De hade bra tålamod och var uppdaterade, kunniga och pedagogiska, säger Abbas.

Tips från specialister

Utöver patientbehandlingar hade studenterna på Sommarskolan även falldiskussioner och seminarier med specialister.

– Seminarierna var bland det bästa som hände under sommaren; att få tips och trix från specialister och att se hur det fungerar på specialistkliniker gav mig en bra förståelse för vikten av samarbete mellan specialister och allmäntandläkare, berättar Abbas.

Drar lärdom av domarjobbet

Nu är drömmen inte långt borta, i januari blir han klar med studierna och kan starta sin efterlängtade karriär som tandläkare.

– Efter examen vill jag jobba i Folktandvården Värmland och i framtiden hoppas jag få chansen att specialisera mig inom något område.

Men tandläkaryrket är inte den enda passionen i Abbas liv.

– Min andra kärlek är att döma fotboll, vilket jag vill fortsätta med vid sidan av mitt yrke, säger han.

Helt olika är inte de båda branscherna, enligt Abbas.

– Som fotbollsdomare har jag lärt mig hur man hanterar stress och löser konflikter, som jag säkert får nytta av i mitt kommande arbetsliv.

Abbas i skogen

Abbas och övriga sommarpraktikanter i folktandvården hade en gemensam aktivitetsdag och gick höghöjdsbana.

Sommarskolan

Utbildar du dig till tandläkare och vill göra sommarpraktik tillsammans med andra tandläkarstudenter? Läs mer om vår Sommarskola här! Vi hoppas att vi ses nästa år!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta oss

Följ oss i sociala medier