Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Nöjda studenter på Sommarskolan: ”Lika bra som jag väntade mig!”
Anna håller i röntgenmaskin

Anna Karvonen trivdes med att jobba med andra tandläkarstudenter på Sommarskolan.

Nöjda studenter på Sommarskolan: ”Lika bra som jag väntade mig!”

Folktandvården Tingvalla stod som värd för årets Sommarskola, där sex tandläkarstudenter fick träna på sitt kliniska arbete varvat med utbildning.
– Vi var ett fantastiskt gäng och hade väldigt kul tillsammans, säger Anna Karvonen.

22-åriga Anna från Karlstad går sjätte terminen på tandläkarprogrammet på Göteborgs universitet. Årets Sommarskola blev hennes tredje sommarpraktik i Folktandvården Värmland.

– Jag trivs alltid väldigt bra med kollegorna här, säger hon.

Denna gång arrangerades Sommarskolan på Folktandvården Tingvalla. Fem andra tandläkarstudenter gjorde Anna sällskap, bland andra Umeå-studenten Bagir Soltani, 26 år från Göteborg. Han valde Värmland och Sommarskolan för att öka på sin kliniska erfarenhet innan han tar examen i vinter.

– Jag hade höga förväntningar på Sommarskolan och den var lika bra som jag väntade mig! säger han.

”Speciellt att jobba ihop”

I fyra veckor fick studenterna träna på att göra olika behandlingar, blandat med utbildning med handledarna och flertalet specialister. Unikt med Sommarskolan är att deltagarna jobbar i team med varandra, men givetvis med handledare som stöd.

– Det är roligt att jobba med ordinarie personal som man vanligtvis gör, men det blev något speciellt när vi var sex studenter i samma situation som fick jobba ihop, säger Anna.

De fick med sig många lärdomar från Sommarskolan.

– Jag fick utveckla mitt patientbemötande, lagarbete och stresshantering samt att ta egna beslut i olika situationer, förklarar Bagir.

Anna håller med om att den viktigaste erfarenheten från sommarpraktiken var att träna på hur man resonerar och reflekterar inför varje behandlingsbeslut.

– Ibland finns det inget rätt eller fel, då är det viktigt att kunna använda sig av teori och kunskap för att ta det bästa beslutet för just denna patient, säger Anna.

Återvänder efter examen

Det roligaste, men också det svåraste, tycker Anna var att få en bra patientkontakt.

– Patientkontakten är så betydande för en bra behandling och kan vara oerhört givande både för personal och patient, men det är svårt när man ännu inte känner sig helt säker i ett behandlingsrum, förklarar Anna.

– Men det är såklart något som kommer med mer erfarenhet! fortsätter hon.

För Bagir var den största utmaningen på Sommarskolan att lära sig ett nytt journalsystem. Men det kommer han att få chans att träna mer på, då planen är att återvända till Värmland och börja jobba i folktandvården efter examen i januari.

– Värmland står först på listan på grund av bra arbetstider och att det ligger nära min hemstad Göteborg, säger Bagir.

studenter och handledare på trappan utanför kliniken

Stående: Anna Karvonen, Anna Branzén, Wisam Qusad, Bagir Soltani, John Eriksson (handledare), William Andreasson (handledare). Sittande: Arianit Nura, Tom Huynh

studenterna åker båtbuss

Aktivitetsdagen för samtliga sommarpraktikanter i Folktandvården Värmland bjöd på båtbuss och minigolf.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?