Mimmi och Tina packar ur bilen utanför ett äldre- och gruppboende

Folktandvården knackar på

I Folktandvården Värmland arbetar flera team av hängivna tandsköterskor och tandhygienister med hembesök för att förbättra munhälsan hos personer med stort omvårdnadsbehov.
– Det är ett viktigt samarbete mellan folktandvården och kommunerna – vi gör detta tillsammans, med patientens bästa för ögonen, säger Mimmi Eliasson, tandsköterska.

Folktandvården jobbar för att sprida medvetenheten kring vikten av en god munhälsa och strävar efter att säkerställa att alla, oavsett ålder och omvårdnadsbehov, får tillgång till tandvård. I en del av detta utför folktandvården uppsökande verksamhet för att identifiera tandvårdsbehovet hos vissa äldre och personer med funktionsnedsättning som annars kanske inte skulle fått tandvård.

I den uppsökande verksamheten jobbar team av en tandsköterska och en tandhygienist tillsammans och besöker patienter i deras hem och på äldre- och gruppboenden för att utföra avgiftsfria munhälsobedömningar.

– Många av patienterna och personalen vi möter vet först inte vad en munhälsobedömning är, men de allra flesta tycker att det är en bra och fin tjänst som tandvården erbjuder, säger Mimmi.

Höjer tandhälsan och sprider medvetenhet

En munhälsobedömning är en grundläggande screening som inkluderar kontroll av patientens tänder och slemhinnor samt eventuella rotrester och proteser. Tandvårdsteamet ger också råd om lämpliga munvårdsprodukter och visar vård- och omsorgspersonalen hur de bäst hjälper till med varje patients munhygien.

– En stor del av och utmaning i den uppsökande verksamheten är att höja tandstatusen hos patienterna och att sprida medvetenheten hos vård- och omsorgspersonalen om att munhälsa är lika viktigt som allmänhälsa, förklarar Mimmi och fortsätter:

– Munnen är en del av och påverkar kroppen och det är viktigt att den sköts om på rätt sätt.

Mimmi skriver på datorn medan Tina undersöker patienten på sitt rum

Mimmis uppgift är att journalföra det som sägs när kollegan Tina Lidström utför munhälsobedömningar.

Roligt och viktigt uppdrag

Att ta hand om de äldre och sköras tandhälsa ligger Mimmi varmt om hjärtat.

– Då jag även är undersköterska och har jobbat många år i äldreomsorgen innan jag blev tandsköterska, känns den uppsökande verksamheten som att den flätar ihop mina erfarenheter och att jag kan bidra med mina kunskaper, berättar hon.

De många och uppskattade mötena med olika människor gör uppdraget väldigt givande, tycker Mimmi, men också lite speciellt. Att besöka patienter i deras bostad kräver flexibilitet hos tandvårdsteamen då varje hem är unikt. De har stött på många oväntade situationer, men har hanterat dessa med humor och uppfinningsrikedom.

– Alla möten vi får med olika människor är så härligt och givande och detta är ett fantastiskt roligt och viktigt jobb vi inom Folktandvården Värmland har, avslutar Mimmi.

Mimmi och Tina går i en korridor på ett äldre- och gruppboende

Tandvårdsteam besöker patienter i deras hem och på grupp- och äldreboenden, här på Ullerudsgården i Deje.

Uppsökande verksamhet inom tandvård

Uppsökande verksamhet avser personer med ett omfattande och varaktigt omvårdnadsbehov och personer som omfattas av lag om stöd och service till vissa med funktionsnedsättning (LSS). Personerna som omfattas har rätt till avgiftsfri munhälsobedömning i hemmet, samt nödvändig tandvård, till samma avgift som öppen hälso- och sjukvård.

Sidan uppdaterad