Vilka ekonomiska stöd finns?
Du som är över 23 år har rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB) och högkostnadsskydd (När åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks till 19 år från och med den 1 januari 2025 sänks åldergränsen även för det allmänna tandvårdsbidraget till 20 år). Lider du av någon sjukdom eller funktionsnedsättning kan du även ha rätt till andra ekonomiska stöd.
Allmänt tandvårdsbidrag (ATB) - för alla
Utgår generellt, till alla. Betalas ut varje år men kan sparas i två år.
Du som är 24–29 år eller över 65 får då 600 kronor per år. Du som är 30–64 år får 300 kronor per år. (Åldersgräns och belopp föreslås justeras i samband med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks från och med den 1 januari 2025). Bidraget finns reserverat för dig från och med 1 juli varje år. Du väljer själv hur bidraget ska användas och när så görs dras summan av på räkningen. Du kan till exempel använda det till att betala ditt frisktandvårdsavtal. Det enda du inte kan använda bidraget till är estetisk tandvård, som exempelvis tandblekning och tandsmycken.
Högkostnadsskydd - för alla
Utgår med 50 procent när de sammanlagda referenspriserna (eller våra priser om de är lägre) uppgår till mellan 3 000 och 15 000 kronor. För summor över 15 000 kronor utgår 85 procent i stöd. Högkostnadsskyddet gäller för all behandling som görs under en 12-månadersperiod, men du kan själv begära när en ny period ska börja. Det kan vara klokt att planera så att så mycket som möjligt av en större behandling, som kan dra ut på tiden, hinns med inom en sådan period.
Särskilt tandvårdsbidrag (STB) - för vissa sjukdomar/besvär
Om du har en sjukdom eller har en funktionsnedsättning som ger ökad risk för dålig tandhälsa kan du ha rätt till ett utökat ekonomiskt stöd. Stödet är omfattar 600 kr per halvår till dig som har ett ökat behov av förebyggande tandvård. Läs mer om särskilt tandvårdsbidrag.
Tandvård som led i sjukdomsbehandling - vid tillfällig sjukdom
Det finns en del sjukdomar, tillstånd och besvär där viss tandvård kan ingå som en del av sjukdomsbehandlingen. Tandvården kostar då som sjukvård. I vissa fall krävs ett läkarintyg. Läs mer och se om du har rätt till stödet.
Tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
Om du har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kostar tandvården som sjukvård. För att du ska få del av stödet krävs ett läkarintyg och att du visar upp ett blått tandvårdskort. Läs mer och se om du har rätt till stödet.
Tandvård vid stort omvårdnadsbehov
Har du ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad i ditt dagliga liv kan du få särskild hjälp. Du kan dels få en avgiftsfri munhälsobedömning och dels få så kallad nödvändig tandvård. Då kostar tandvården som sjukvård. För att få stödet krävs ett intyg från kommunen och att du visar upp ett grönt tandvårdskort. Läs mer och se om du har rätt till stödet.