Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Läkemedelsnytt extra vecka 24 2023

Läkemedelsnytt extra vecka 24 2023

Information om restnotering av läkemedel tas tillfälligt bort från Cosmics ordinationsmallar den 15 juni. Bakgrunden är att det är ett stort manuellt arbete som inte ger heltäckande information. Arbetet pausas tillfälligt för att ge utrymme för utveckling av mer automatiserade system.

Information om restnoteringar tas bort i ordinationsmallar

Läkemedelsverkets sammanställning över restanmälda läkemedel uppdateras varje dag på Läkemedelsverkets webbplats och hämtas även in till FASS.se. Läkemedelscentrum publicerar också information om ett urval av restnoterade läkemedel på Vårdgivarwebben.

Dagens arbete behöver förbättras

I dagsläget finns ingen koppling från Läkemedelsverkets lista över restanmälningar till journalsystemen och förskrivare kan därför inte se i Cosmic om ett läkemedel är restnoterat. För att ändå kunna ge förskrivare information om restnoteringar i Cosmic har farmaceuter från läkemedelscentrum lagt in informationen från Läkemedelsverkets lista i ordinationsmallarna. Det är ett manuellt och tidskrävande arbete som inte är heltäckande. Eftersom informationen enbart finns i ordinationsmallarna visas den också bara vid ny ordination. För att ge utrymme till att utveckla ett mer säkert och automatiserat arbetssätt inom regionen, kommer den information som finns om restnoteringar i ordinationsmallarna i Cosmic att tillfälligt tas bort från och med den 15 juni.

Koppling mellan journalsystemen och Läkemedelsverkets lista på sikt

Inera kommer under hösten 2023 att addera källan Restanmälda läkemedel till Sil. I ett längre perspektiv (uppskattningsvis några år), möjliggör det en koppling till Läkemedelsverkets lista direkt i journalsystemet. Eftersom den lösningen ligger långt bort i tiden behöver arbete göras på annat sätt inom regionen innan dess. Inspelning och bilder från webbinarium om Restanmälda läkemedel i Sil, som hölls i maj finns på Ineras hemsida.

Dokument och manualer (Ineras webbplats)

Var med och påverka

Läkemedelscentrum söker referenspersoner som kan vara med och tycka till kring arbete med ordinationsmallar, generella direktiv och annat i Cosmic läkemedelsmodul.

Hör av dig till farmacitjansteenheten@regionvarmland.se om du vill vara med och påverka!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats