Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Läkemedelsnytt vecka 15 2024
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt vecka 15 2024

Information från läkemedelscentrum.

Årets version av pollenlathunden är nu publicerad

Lathunden Receptfria läkemedel vid allergiska besvär, även kallad pollenlathunden, ger en översikt över vilka allergiläkemedel som finns tillgängliga receptfritt på öppenvårdsapotek. Lathunden innehåller uppgifter om bland annat beredningsform per substans, åldersgränser samt dosering och är tänkt att fungera som ett hjälpmedel för vårdpersonal vid rådgivning och rekommendation. Sedan förra årets version har inga nya läkemedel tillkommit.

Nytt i årets version är att budesonid nässpray 32 µg/dos kan doseras som 2x2 eller 4x1.

Pollenlathunden finns tillgänglig på webbsidan Terapigrupp receptfri egenvård:

Terapigrupp receptfri egenvård (rekommenderadelakemedel.se)

Vad får farmaceuten på apotek byta till vid rest?

De många restnoteringarna ställer till det för både förskrivare, farmaceut och patient. En vanlig fråga är vad farmaceuten på apoteken kan och får byta till, när läkemedlet eller styrkan på receptet är restnoterat. Läkemedelsnytt har frågat apotekare och kvalitetsspecialist på Apotek Hjärtat, Christian Karlsson.

– Enligt de lagar och författningar som finns har vi på apoteket inte jättestora möjligheter att ändra på utskrivet recept. Det vanligaste och mest patientsäkra sättet är att farmaceut kontaktar förskrivaren och att man tillsammans hittar en bra lösning för patienten. Men det finns en del saker vi kan göra, säger han.

Vad får ni byta till?

– Märke får vi nästan alltid byta, i många fall är vi också skyldiga att byta. Det kan ställa till det när förskrivare anger "får ej bytas" på receptet. Om den medicinska orsaken framgår tydligt kan vi i akuta situationer hitta ett annat märke som funkar. Till exempel om läkaren anger ”bytes ej, tål inte rött färgämne” så kan vi göra undantag och expediera en vit tablett. Även förpackningsstorlek kan vi byta utan kontakt med förskrivare, så länge det inte blir mer än vad som totalt är utskrivet eller bryter expeditionsintervall.

Vad får ni inte byta till utan läkarkontakt?

– Vi kan aldrig ändra till en annan substans (även om de är godkända för samma indikation). Vi kan inte heller byta specialläkemedel, som licens och extempore, eller känsliga och svårinställda läkemedel som epilepsiläkemedel, som inte är utbytbara. Vi får inte byta beredningsform eller styrka.

Vad kan ni lösa i akuta situationer?

– Även om författningarna inte tillåter oss att byta så finns det situationer där man kan göra en egen farmaceutisk bedömning att det är en större medicinsk risk att inte expediera något än att göra ett formellt otillåtet byte. Men då handlar det om undantag i enskilda fall och det är en bedömning som görs av den farmaceuten utifrån omständigheterna i det aktuella fallet. Exempel på detta är styrka, när 100 mg är restnoterat men vi har 50 mg tillgängligt. Då kan det finnas situationer då det är mer lämpligt att lämna ut 50 mg med dubbel dosering än att vänta tills man får tag på förskrivare och nytt recept. Det krävs dock ganska mycket erfarenhet och kunskap för att göra ett undantag på rätt sätt så det är inget man kan förvänta sig att alla farmaceuter gör om läkemedel är restnoterade avslutar Christian.

Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.

Uppdaterat restmeddelande

  • Adrenalin lösning i förfylld injektionspenna
  • Guanfacin depottablett
  • Ibuprofen suppositorium

Anslutad restnotering

Toujeo Solostar förfylld injektionspenna

Mer information om restnoteringar finns på sidan Restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats