Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Läkemedelsnytt vecka 22 2024
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt vecka 22 2024

Information från läkemedelscentrum.

Mellantransport av läkemedel inom regionen

När behov uppstår av ett läkemedel som inte finns på den egna vårdenheten ska arbetssättet i instruktion Ordination av läkemedel utanför bassortimentet (INS-14732) följas i första hand. Men om vårdenheten behöver få tillgång till läkemedlet snabbare (akut) än vad som kan levereras från Apoteket, kan mellantransport från en vårdenhet till en annan göras inom Region Värmland.

Under dagtid, vardagar, kontaktas läkemedelsförsörjningsenheten som kan bistå med hjälp att packa läkemedlen på korrekt sätt för vidare transport med någon av regionens labbilar till vårdenheten som är i behov av varan.

Packa läkemedlen på rätt sätt

Om mellantransport behöver göras när läkemedelsförsörjningsenheten inte finns på plats är det viktigt att tänka på att packa de läkemedel som ska transporteras på ett korrekt sätt. Läkemedlen bör ligga i en plomberad låda avsedd för ändamålet som ska vara tydligt uppmärkt med vart den ska levereras. Transport ska i första hand ske med regionens interntransport. Kylvaror får endast mellansändas i undantagsfall. Viktigt att tänka på är även att kuvert för internpost inte är lämpliga att använda för transport av läkemedel.

Mer information om mellantransport av läkemedel och arbetssätt vid ordination av läkemedel utanför bassortimentet finns i nedanstående dokument i VIDA.

Mellantransport av läkemedel inom Region Värmland INS 19719 (instruktion i Vida)

Ordination av läkemedel utanför bassortimentet INS-14732 (instruktion i Vida)

Läkemedelsförsörjningsenheten kontaktas på telefon 151 40.

Samma substansnamn hela läkemedelsbehandlingen

Ett arbete har påbörjats av E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket för att patienter ska möta samma substansnamn genom hela sin läkemedelsbehandling. Syftet med arbetet är en mer patientsäker användning med minskad risk för felaktig läkemedelsanvändning. Det svenska utbytessystemet för medicinskt likvärdiga läkemedel innebär att läkemedelsnamn och utseende på patientens läkemedel kan skilja mellan det som förskrivs och det som expedieras på apoteket. Genom att använda substansbaserade namn kan patienten lättare känna igen sina läkemedel.

Substansbaserade namn ska på sikt användas på apoteksetiketter, på utskrifter till patient och i digitala kanaler, men även i vårdinformationssystem och apotekssystem.

Mer information finns på Läkemedelsverkets hemsida.

Ett och samma substansnamn i hela kedjan – för patientens skull (lakemedelsverket.se)

Lämna in läkemedel som inte längre behövs

Inför sommaren är det bra om alla sjukhusens vårdenheter går igenom sina sällansortiment. De läkemedel som inte längre används på vårdavdelningar som har läkemedelsservice placeras i uppmärkta lådor i läkemedelsrummet. Läkemedlen läggs sedan in i sjukhusens sällansortiment av läkemedelsförsörjningsenheten vilket möjliggör att fler vårdenheter har tillgång till läkemedlen. Observera att läkemedel som ingår i vårdenhetens bassortiment inte ska läggas i dessa lådor.

De vårdenheter som inte har läkemedelsservice kan själva lämna läkemedel som inte längre används i uppmärkt låda i sjukhusens serviceförråd.

För att se vilka läkemedel som finns i sällanförråden på respektive sjukhus finns excelfiler publicerade på sidan för läkemedelsförsörjning på intranätet.

Läkemedelsförsörjning (Region Värmlands intranät)

Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.

Nyttrestmeddelande

  • Adrenalin inj-vätska, lösning 0,1 mg/ml
  • Insulatard injektionsvätska, suspension i förfylld injektionspenna
  • Lidokain inj-vätska, lösning med konserveringsmedel
  • Snabbverkande måltidsinsulin, inj-vätska lösning i förfylld injektionspenna

Uppdaterat restmeddelande

  • Amoxicillin tablett
  • Betametason salva
  • Guanfacin depottablett
  • Isosorbidmononitrat depottablett
  • Paracetamol suppositorium

Mer information om restnoteringar finns på sidan:
Restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel (Vårdgivarwebben)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Region Värmlands webbplats