Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Färdplan vägleder i omställningen till god och nära vård, hälsa och omsorg
Barn som springet

Färdplanen för arbetet till god och nära vård är ett vägledande dokument som guidar på vägen.

Färdplan vägleder i omställningen till god och nära vård, hälsa och omsorg

Nu finns en färdplan som vägleder i omställningen till nära vård i Värmland. Färdplanen är ett guidande dokument att ta hjälp av i utvecklingsarbetet. – Förutsättningarna att ställa om ser olika ut i länet och därför är färdplanen ingen detaljerad handlingsplan utan en generell vägledning, säger Linnea Grankvist som samordnat arbetet.

Sedan 2022 finns en länsgemensam målbild för omställningen till nära vård i Värmland, som regionen och länets 16 kommuner tagit fram tillsammans. Nu finns också en färdplan som ger en bakgrund till varför vi behöver göra omställningen och som beskriver förutsättningarna i Värmland. Färdplanen pekar ut fyra gemensamma utvecklingsområden i arbetet mot målbilden: vi behöver jobba mer proaktivt och hälsofrämjande, överbrygga gränser och mellanrum, arbeta utifrån ett personcentrerat förhållningssätt samt ta fram och använda fler digitala lösningar och välfärdsteknik.

Förändrad befolkningsstruktur kräver förändring

Om tio år kommer antalet invånare i Värmland som är 80 år eller äldre att vara 50 procent fler än idag, samtidigt som personer i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. För att räcka till måste vi jobba annorlunda.

– Det innebär stora utmaningar för både vår ekonomi och vår kompetensförsörjning, säger Kristin Törnqvist, samordnare för omställningen till nära vård i Region Värmland. För att klara av dem behöver vi ändra både förhållningssätt och arbetssätt och det är det nära vård handlar om.

Framtidens Värmland som ett gemensamt system

I färdplanen står att ”Värmland ska utveckla förmåga att leda systemet som en helhet, följa upp och gemensamt reflektera över hur det går för att proaktivt styra omställningen.” Regiondirektör Peter Bäckstrand och kommundirektör i Kristinehamns kommun Martin Willén är ordförande respektive vice ordförande i direktörsberedningen, gruppen som är den övergripande systemledningen för omställningen till nära vård i Värmland.

– Att se Värmland som en helhet innebär att enskilda huvudmän i framtiden inte alltid kommer att se direkta effekter av sina insatser. De syns i stället i en annan budget, i en annan verksamhet kanske flera år framåt i tiden. Det är ett nytt och utmanande sätt att tänka och jobba, säger Peter Bäckstrand.

– Omställningen kräver prioriteringar i alla verksamheter och ledarskapet är avgörande för att få saker att hända, kompletterar Martin Willén.

Att leda tillsammans i komplexitet

Direktörsberedningen har nu godkänt färdplanen som främst riktar sig till tjänstepersoner i ledande positioner i Värmlands kommuner och region.

– Samarbetet mellan region och kommun är grundläggande för att få till en förändring. Direktörsberedningen har en central roll i att leda vägen och att vara en del av den systemledning omställningen kräver, säger Linnea Grankvist.

– Redan nu händer många bra saker i hela länet men för att öka farten i arbetet krävs jobb i alla led. Systemledningen är viktig för att driva arbetet framåt och för att skapa förståelse för varför omställningen är nödvändig, säger Kristin Törnqvist.

Dialogunderlag och filmer på webbplats

Som stöd i att börja prata utvecklingsfrågor i den egna verksamheten finns dialogmaterial och filmer på webbplatsen regionvarmland.se/naravard

Nära vård, färdplan och verktyg att arbeta vidare med

Direktörsberedningen

Länets kommundirektörer, regiondirektören och andra direktörer i Region Värmland. Den övergripande systemledningen för omställningen till nära vård i Värmland.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Region Värmlands webbplats