Region Värmland logga
Föreläsare Jenny Larsson.

Jenny Larsson föreläste och berättade om sitt liv med diagnosen Cerebral Pares (CP).

”Det känns som att framtidens Värmland redan är här”

Under onsdagen hölls en inspirationsdag om Värmlands omställning till god och nära vård, hälsa och omsorg med deltagare från vård- och omsorg, hälso- och sjukvård, skola, elevhälsa och socialtjänst. Syftet var att lära och inspireras av de många omställningsarbeten som sker i länet.

Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande och Caroline Depui, kommundirektör i Hammarö kommun inledde.

– Nära vård känns självklart men också lite flummigt eftersom det betyder en sak för mig och en sak för en annan, säger Åsa. För oss som organisation och för våra invånare är det en alldeles nödvändig omställning. Vi måste skapa värde för de vi är till för.

Värmland är överens om en färdriktning i arbetet och regionen och länets kommuner har beslutat om en gemensam målbild.

– För värmlänningarnas skull måste vi göra omställningen, säger Åsa. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det men hela länet måste jobba tillsammans.

Caroline Depui poängterade vikten av att omställningen är en fråga för hela kommunen.

– Det här är inte en socfråga utan en fråga för hela kommunen, alla förvaltningar måste hjälpas åt. Vi behöver också ta hjälp av varandra i länet.

Att ställa frågan kostar ingenting

En stor anledning till att vi behöver ställa om vårt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg är den förändrade befolkningssammansättning vi ser framöver där allt färre ska ta hand om allt fler. Att jobba mer personcentrerat och samordnat skapar en ökad trygghet för individen och bidrar också till ökad arbetsglädje för personalen.

– Vi är människor som möter människor varje dag, säger Kristin Törnqvist, regionens samordnare för nära vård. Att vi vågar ställa frågan - vad är viktigt för dig? kan spela stor roll för den vi möter. Det är dessutom något vi kan göra som inte innebär någon ökad kostnad.

Bild på kvinna med citat runt sig

När vi frågar vad värmlänningarna tycker är viktigt i mötet med vården, stödet och omsorgen svarar de: att bli bemött med respekt, att få vara delaktig, att få rätt hjälp och stöd i rätt tid, att få ett kontinuerligt och tillitsfullt stöd och att vård- och stödinsatser utgår och samordnas utifrån deras behov och resurser

Länssamordnare Linnea Grankvist berättade om 20-åriga Selma, ett faktiskt fall från Värmland - hur hon tidigt hamnade mellan stolarna och hur hon redan i 20-årsålder upplevt skolans och vårdens baksida alldeles för många gånger och på alldeles för många olika sätt.

– Vare sig Selma eller Selmas familj har fått uppleva de värden som vi vill kunna erbjuda dem och som vi vet är viktiga för dem. Det är ett problem som vi i länet behöver lösa tillsammans.

Dansuppvisning

Danskompaniet Luna är en del av daglig verksamhet i Kristinehamn och uppträdde med en känslosam dansuppvisning.

Värde för vem?

Klas Hallberg, författare, och Johan Quist, forskare på Karlstads universitet höll i en gemensam föreläsning om att skapa värde nära värmlänningen och om vikten av att ”gå i varandras skor". På ett humoristiskt och träffsäkert sätt berörde de ämnen som bemötande, arbete i stuprör och stelbenta arbetssätt.

– För att få till en förändring handlar det främst om att titta på sig själv - hur kan du själv tänka annorlunda, sa Johan. Och för att verkligen förstå varandra måste vi också testa att gå i varandras skor.

– Att ibland våga gå utanför sitt område och fatta ”fel” beslut för att det i slutänden blir rätt för individen tror jag är nödvändigt för att exempelvis Selma ska få den hjälp hon behöver, sa Klas.

Föreläsare

Författare och föreläsare Klas Hallberg föreläste ihop med forskare Joahn Quist om att skapa värde nära värmlänningen och om vikten av att ”gå i varandras skor".

Att tänka utanför ramarna för att skapa riktigt värde

I några exempel beskrev Johan den förändring som måste till när stuprörstänk och dålig samordning skapar oreda för de vi ytterst är till för. Om alla professioner gör rätt inom sitt eget ansvarsområde och det ändå leder till att individen hamnar fel – då måste vi ändra på något.

– Vi måste tänka på vem vi skapar värde för i vårt arbete, blir personerna hjälpta av det vi gör och om de inte blir det, vad ska vi göra då? Inom ramen för omställningen pratar vi ofta om behovet att undanröja hinder och det kommer att behövas. Chefer måste klara av att gå utanför ramen om det i förlängningen skapar ett riktigt värde för värmlänningarna.

Framtidens Värmland är redan här

Deltagarna fick ta del av en mängd olika seminarier som visar den bredd på omställningsarbete som sker i länet. Några exempel är ORKA, digitala träffar för unga vuxna i Värmland, vårdavdelningen 102:s arbete med patientnärmre vård, digitala fixare på Hammarö och i Kristinehamn, mobila akutteam, specialisthemtjänst i Filipstad och seniormottagningen i Hagfors. ”Det känns som att framtidens vård i Värmland redan är här, när man hör alla goda exempel” hördes en röst i mängden.

Kan du inte gå - ta helikopter!

Eftermiddagen bjöd på inspirationsföreläsning av Grums kommun och hur de jobbar med värdeskapande för invånarna. Hjärnkollamassadör Tina Essner delade med sig av sina erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa och Jenny Larsson avslutade dagen med att berätta om sitt liv med diagnosen Cerebral Pares (CP).

– Det finns så många olika lösningar på saker, jag kan exempelvis inte klättra upp på Mount Everest, men då får jag väl ta helikopter i stället!

Några röster om dagen

  • Jättebra och intressant dag med många exempel att inspireras av
  • Många bra och inspirerande seminarier som hade många olika infallsvinklar
  • Roligt att få börja dagen med ett skratt, Klas och Johan var väldigt träffsäkra och roliga
  • Framtidens vård i Värmland är redan här om man lyssnar på alla goda exempel
  • Fantastisk dansuppvisning av danskompaniet Luna
  • Nyttiga saker att ta med i det framtida arbetet
  • Bra att få höra om olika koncept som fungerar och som egentligen bara är att kopiera.
  • Nära vård är inget nytt i patientmötet, det är fortfarande för lite tid till patientmötet och för mycket administration.
  • Så träffande föreläsningar - även om alla gör rätt i sin bubbla kan det ändå bli fel för individen. Att någon måste våga göra ”fel”, släppa prestigen och jobba mer med samarbete.
  • Bra möjlighet till nätverkande – det är så värdefullt att mötas och utbyta erfarenheter
  • Nyttigt att höra och man blir alltid inspirerad av något
  • Kul med en sådan bredd, men hade gärna sett fler exempel från skolan

Sidan uppdaterad