Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Nyhetsbrev januari 2025
Öresundsbron

Nominera Årets brobyggare som uppmärksammar insatser som främjar samverkan mellan olika yrkesgrupper och professioner, med patienter eller brukare och närstående och över organisationsgränser.

Nyhetsbrev januari 2025

I årets första nyhetsbrev kan du bland annat läsa om regeringens nya stadsbidragsförordning, om hur Värmlands systemledning fortsätter att formas och även nominera kandidater till Årets brobryggare 2025.

Ny statsbidragsförordning: 3 674 miljoner kronor för att utveckla en god och nära vård med fokus på primärvården

Vid en pressträff 22 januari meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att regeringen, i en ny statsbidragsförordning, fördelar 3 674 miljoner kronor till kommuner och regioner för att utveckla en god och nära vård med fokus på primärvården.

Sedan 2019 har regeringen haft årliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att stödja omställningen i landet. Överenskommelsen ersätts nu av en ny statsbidragsförordning i syft att skapa en ökad tydlighet och förutsägbarhet i hur staten riktar och tillför medel till hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen administrera statsbidragen.

Följande områden lyfts särskilt i förordningen

  1. kontinuitet i primärvården, inklusive fast läkarkontakt,
  2. tillgänglighet i primärvården,
  3. förebyggande och hälsofrämjande arbete i hälso- och sjukvården,
  4. habiliterande och rehabiliterande arbete i hälso- och sjukvården,
  5. personcentrering av hälso- och sjukvården,
  6. planering och samverkan mellan kommun och region för hälso- och sjukvården,
  7. kompetensförsörjning och arbetsmiljö i primärvården, och
  8. utveckling av primärvården i landsbygd och glesbygd.

3 674 miljoner kronor för att utveckla en god och nära vård med fokus på primärvården (regeringen.se)

Värmlands systemledning: struktur och mötesplan 2025

Nu finns en beslutad plan för systemledningens möten under 2025, samt en övergripande bild över hur arbetet organiseras på olika nivåer. Under 2025 kommer strukturen, mötesplanen och kommunikationen dem emellan testas i syfte att göra omställningsarbetet tydligare och snabbare.

Mer om Värmlands systemledning och hur det hänger ihop.

Bild som visar organiseringen av Värmlands systemledning i arbete med nära vård, hälsa och omsorg.

Organiseringen av länets systemledning 2025.

Ledarskapsprogram om Nära vård via SKR

SKR erbjuder en nationell arena för dialoger och gemensamt lärande över huvudmannaskapsgränserna. Programmet ger kunskapspåfyllnad inom områden som systemledning och systemeffektivitet, hur vi säkrar vinster i omställningen och hur vi blir ännu bättre på att leda i komplexitet.

Ledarskapsprogram för tjänstepersoner och politiker (skr.se)

Årets brobryggare 2025

Årets brobyggare är ett initiativ för att uppmärksamma vikten av gott samarbete till nytta för patienter och brukare. Priset uppmärksammar insatser som främjar samverkan: mellan olika yrkesgrupper och professioner, med patienter eller brukare och närstående och över organisationsgränserna. Enskilda personer såväl som team, projekt eller hela arbetsplatser kan nomineras. Nomineringsprocessen är öppen för hälso- och sjukvård samt vård och omsorg i offentlig, privat eller ideell regi.

Nominera dig själv eller någon annan via Vårdarenan 2025 senast 21 februari, (bonniernewsevents.se)

Human Forever: filmvisning och diskussion om kognitiv svikt och demenssjukdom

Den 18 februari bjuder Värmland länsövergripande samverkansgrupp för kognitiv svikt in till en kostnadsfri visning av filmen Human Forever samt diskussion kring ämnet kognitiv svikt och demenssjukdom.

Tid: 18 februari 2025, kl 09.00-12.15 eller kl 13.00-16.15.
Plats: Karolinen, Våxnäsgatan 10, Karlstad. Lokal: Albatrossen
Anmälan: Anmäl dig senast den 11 februari 2025

Tillfället är det första av fyra och riktar sig främst till professioner inom vård och omsorg samt förtroendevalda i Karlstad, Hammarö, Kil, Grums och Forshaga kommuner. Visningar planeras även till norra, östra och västra Värmland.

Om Human Forver: Filmen har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Den visar de olika förutsättningar personer med en demenssjukdom har i olika länder genom en resa tillsammans med den 24-årige sjuksköterskan Teun Toebes. Filmen visar också hur vi kan arbeta förebyggande och framför allt ställer den frågan om vad det innebär att vara människa.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?