Nio projekt får stimulansmedel för utvecklingsarbete

Folkhav bakifrån.

Under 2024 fanns cirka en miljon kronor i länsgemensamma stimulansmedel att söka för aktiviteter och projekt för att driva utvecklingen av god och nära vård, hälsa och omsorg i Värmland framåt. 17 ansökningar kom in och nio av dem har nu beviljats pengar.

Kravet för att beviljas pengar för utvecklingsarbete var att insatserna skulle vara i riktning mot utvecklingsområdena som finns dokumenterade i färdplanen för god och nära vård, hälsa och omsorg:

  1. Proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande arbete
  2. Överbrygga gränser och mellanrum och samordna resurser
  3. Personcentrerat förhållningssätt
  4. Digitala lösningar och välfärdsteknik

Insatsen skulle också:

  • innebära samverkan mellan kommun och region, gärna även med någon/några föreningar,
  • vara ett utvecklingsarbete för att testa ”nytt” och "nytänk” eller vidareutveckling,
  • kunna gagna fler i länet i en eventuell uppskalning och eller
  • innefatta gemensamma kompetenshöjande insatser.

Nio beviljade ansökningar

Nio av 17 ansökningar beviljades. För mer information om ansökningar och motivering, kontakta linnea.grankvist@regionvarmland.se eller kontaktpersonerna i respektive projekt.

Projektet Hälsokurs 65+ har ett hälsofrämjande fokus på fysisk aktivitet och goda matvanor för personer som är 65 år och äldre. Det handlar exempelvis om att orka mer i vardagen, få bättre kondition, styrka och rörlighet. Om projektet faller väl ut kan arbetssättet och hälsokurser för 65+ införas i alla kommuner genom samverkan mellan kommun, vårdcentraler och Friskvården i Värmland.

Kontaktperson: Kristina Grubb

Projektet innefattar en pilotgrupp för en riktad "Hälsoskola". Målgruppen är medborgare som får ersättning via ekonomiskt bistånd och som är inskrivna vid någon av Karlstads kommuns arbetsmarknadsenheter. Hälsoskolan innebär att deltagarna får ta del av ledarledda föreläsningar och aktiviteter innan och efter träffar. Hälsoskolorna genomförs digitalt av hälsocoach och TRIS-samordnare på vårdcentral Värmland.

Kontaktperson: Karin Jacobson

En samverkansgrupp med medarbetare och chefer från Karlstads kommun, avdelning 9 på Centralsjukhuset i Karlstad och vårdcentralen Gripen har startat ett arbete med att kvalitetssäkra läkemedelshanteringen för medborgare och patienter i övergångar mellan de tre verksamheterna. I arbetsgruppen ingår välfärdsrådgivare (biståndsbedömare) från Karlstads kommun som är placerad på Gripen och kliniska farmaceuter.

Syftet är att skapa ett tydligt och patientsäkert flöde av råd, stöd och information runt läkemedelshantering. Fokus ligger på insatser där patientens självständighet bevaras men också på att skapa en tydlig bild av vart man kan få hjälp och stöd i de olika verksamheterna, när det gäller läkemedelshantering.

Kontaktperson: Malin Lundgren Kullgren

Sammanhållen planering är ett koncept som förenklar vårdens övergångar samtidigt som det bidrar till andra nyttor för patienten, närstående och medarbetare i olika organisationer.

Förstudien rekommenderar fortsatt teknisk utveckling och verksamhetsutveckling parallellt för att åstadkomma den önskvärda förändringen. Tekniska lösningsförslag som kan genomföras inom tre år kan skapa goda förutsättningar för sammanhållen planering. Det fortsatta arbetet med utveckling och realisering av ”Sammanhållen planering på 1177” kommer att ske i samverkan med Vision e-hälsa 2025. Patientkontrakt ingår som en del i inriktningsmålet ”Individen som medskapare” i den aktuella genomförandeplanen för visionen.

Kontaktpersoner: Isa Nyberg, Birgitta Hjerpe, Anna Hellberg.

Gemensam utbildningsinsats för samtalsledare i Stepping on, ett fallpreventivt arbetssätt. Stepping on är ett program som bygger på kognitiv beteendeförändring i mindre grupper. En viktig framgångsfaktor är att deltagarna själva kommer fram till vad som är deras risker för fall och vilka förändringar de kan göra för att minska riskerna. Programmet innehåller gruppträffar, uppföljande telefonsamtal och uppföljande gruppträff.

Kontaktperson: Linnea Grankvist.

Patientnära analyser är laboratorieanalyser som utförs av hälso- och sjukvårdspersonal på vårdenheter och provtagning och analys sker nära patienten.

Projektet har sökt pengar för att utveckla god och nära vård och samtidigt spara både pengar och personella resurser. Det handlar framför allt om provtagning av CRP (uppföljning av smittsamma och inflammatoriska sjukdomar). I dagsläget finns inget sätt att provta och hantera CRP på obekväm arbetstid om en person börjar visa tecken på infektion.

Projektet syftar till en bättre kvalitet för enskilda genom att minska förflyttningar och att eventuell behandling vid infektioner kan sättas in snabbare.

Kontaktpersoner: Anna-Lena Bryntesson och Carina Fredriksson

Forskning och Utveckling Välfärd Värmland (FoU Värmland) har fått länsgemensamma medel för stöd i uppföljning av utvecklingsarbete med seniormottaget i Hammarö kommun. Utvärderingen är en kvalitativ utvärdering med syfte att ta reda på hur etableringen upplevs av chefer, medarbetare och de äldre.

Vilka bilder av uppstarten finns det, vad har varit motiverande och utvecklande och vad har varit utmanande?

Kontaktperson: Mia Hernell Blomqvist.

Karlstads kommun erbjuder sedan hösten 2023 äldre invånare som har varit med om en fallolycka eller som är oroliga för att falla att delta i det evidensbaserade fallpreventionsprogrammet Stepping on. I Karlstad har snart 90 personer gått programmet och 160 personer står i kö.

Målet är att minska antalet fall och frakturer genom tidig insats till invånare som ännu inte är inskrivna i den kommunala vård och omsorgen. För att analysera effekten av insatsen skulle det vara av stort värde att över en längre tid följa personer som deltagit i programmet: utvärdera hur de har behållit sin självständighet, om fall har inträffat, om de har behövt söka sjukhusvård och hur behovet av kommunala vård- och omsorgsinsatser ser ut.

Kontaktperson: Linnea Grankvist.

Hälso- och sjukvården behöver utvecklas tillsammans med patienter och närstående och en del i det arbetet är Levande bibliotek. Ett Levande bibliotek är som ett nätverk av personer med värdefull erfarenhet av att vara patient eller närstående och som vill vara med och utveckla vården. Medlen används till ersättning för levande böcker och informationsmaterial.

Kontaktpersoner: Annelie Norström och Jannike Skog.

 

Inkomna ansöningar
Levande bibliotekBeviljad
UtbildningspaketEj beviljad
Utvärdering av seniormottagetBeviljad
Uppföljning Stepping onFoU står för kostnaden
Patientnära analyserBeviljad
Stepping on - utbildningBeviljad
HälsoskolaBeviljad
Träning oavsett funktionsnivåEj beviljad
Samordning 1177Beviljad
Arbete äldreEj beviljad
Backa barnetEj beviljad
Psykisk hälsa barn och ungaEj beviljad
Förebyggande arbete inom kultur- och fritidsområdetEj beviljad
Läkemedelshantering flödeBeviljad
Hälsokurs 65 +Beviljad
Samordnade insatser barnEj beviljad
Skörhetsbedömning äldreEj beviljad

 

Stimulansmedel 2024 god och nära vård, hälsa och omsorg

Sidan uppdaterad