Plan

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan

Del 2. Förutsättningar i Värmland

Värmlandsstrategin ger en övergripande beskrivning av förutsättningarna för folkhälsoutveckling och regional tillväxt i Värmland. Folkhälsan i Värmland följer i stort mönstret för Sverige som helhet. Den stora skillnaden är att i Värmland är befolkningen något äldre samtidigt som utbildningsnivån och medelinkomsten är lägre än i riket i genomsnitt.

Foto på Värmlandsstrategidokumentet.

Värmlandsstrategin är till för alla i Värmland. Den är vårt gemensamma verktyg för att skapa det Värmland vi vill ha och behöver. Värmlandsstrategin beskriver förutsättningarna för folkhälsoutveckling och regional tillväxt i Värmland.

Värmlandsstrategin

I Värmlandstrategin lyfts ett antal värmlandsspecifika styrkor.

Kultur och kreativitet

Kultur och kreativitet har stor betydelse för folkhälsan, genom att bland annat erbjuda mötesplatser, utbyte mellan människor och innovation. Speciellt viktigt för god, jämlik och jämställd hälsa är att kulturen är inbjudande och ekonomiskt och fysiskt tillgänglig för alla.

Konkurrenskraftigt näringsliv

Konkurrenskraftigt näringsliv skapar arbetsmöjligheter och förutsättningar för goda arbetsförhållanden och arbetsmiljö. Styrkan Livskraftig region betonar betydelsen av kontroll och inflytande över sitt eget liv, tillit till andra människor, att känna delaktighet och att ingå i ett socialt sammanhang, vilka alla är centrala skyddsfaktorer och viktiga komponenter för en jämlik hälsa.

Karlstads universitet

Karlstads universitet ger fler möjlighet att delta i högre utbildning och bidrar i samverkan med andra till kunskap, erfarenhetsutbyte och nya idéer. Universitetet utbildar och forskar också inom många olika ämnen som har betydelse för folkhälsoarbetet, bland annat folkhälsovetenskap, genusvetenskap och tjänstedesign.

Skogen och Vänern

Skogen och Vänern har framför allt betydelse för folkhälsan som resurser för rekreation, aktivitet, återhämtning och färre luftföroreningar.

Strategiskt läge och Residensstaden Karlstad

Också styrkorna Strategiskt läge och Residensstaden Karlstad innebär bland annat arbetstillfällen som får stor betydelse för folkhälsan i Värmland.

I Värmlandstrategin lyfts även några värmlandsspecifika utmaningar som har betydelse för regional tillväxt och folkhälsoutvecklingen i länet.

Demografi och utanförskap

Demografi och utanförskap utgör en betydande utmaning för folkhälsan. När skillnader i till exempel sysselsättning och utbildningsnivå, ekonomi och tillgång till service ökar så bidrar detta till ökade hälsoklyftor i befolkningen. När befolkningen blir äldre ökar också behovet av välfärdstjänster, samtidigt som den arbetande delen av befolkningen minskar. Det förebyggande arbetet för att främja hälsa är en viktig del i att möta den här utmaningen.

Kompetensförsörjning och matchningsproblematik

Kompetensförsörjning och matchningsproblematik. Behovet av arbetskraft är stort, men stereotypa föreställningar och normer kan hindra möjligheten att göra fria val och gör att fler får svårt att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Att arbeta för att förändra hindrande normer och att arbeta för ett livslångt lärande är några delar i att möta detta.

Klimatförändringar och yttre påverkan

Klimatförändringar och yttre påverkan är ett hot som i ett längre perspektiv riskerar att ge mycket stora effekter på folkhälsan, även i Sverige. För att möta detta krävs välfungerande samverkan och en medvetenhet om att det ofta är de redan mest utsatta grupperna i ett samhälle som drabbas hårdast i en kris.

Här kan du läsa mer om Värmlandsstrategin (regionvarmland.se).

Förutsättningar för hälsa i Värmland

Folk som går och inklippt bild på rapporten.

Region Värmland tar fram rapporter som beskriver hälsoläget i Värmland. Till grund för rapporterna ligger olika befolkningsundersökningar, till exempel undersökningen Liv och hälsa.

Folkhälsan i Värmland följer i stort mönstret för Sverige som helhet. Nationella folkhälsoanalyser är därmed i hög grad relevanta och tillämpbara även i Värmland. I flera avseenden har Sverige och Värmland en god folkhälsa. Men det är stora skillnader i hälsa i befolkningen. Generellt gäller att ju lägre en persons sociala position är, desto sämre är hans eller hennes hälsa. Det finns därmed stora skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen.

Region Värmland tar löpande fram rapporter och sammanfattningar som beskriver folkhälsoläget i Värmland. Rapporten Om värmlänningarna publiceras vartannat år, senast i maj 2021, och innehåller senast tillgängliga statistik om förutsättningar för hälsa, samt hälsoutfall, I Värmland. [Fotnot 11] Sedan år 2020 produceras också specifika kommunprofiler med kortfattad information om folkhälsan i var och en av Värmlands 16 kommuner. [Fotnot 12] För aktuell och detaljerad statistik hänvisas till dessa källor, som nås via regionvarmland.se/folkhalsaisiffror [Fotnot 13].

Som underlag för rapporter, sammanfattningar och all analys av folkhälsoläget i Värmland ligger statistik och information inhämtad med vetenskapliga metoder. Information om befolkningens livsvillkor, levnadsvanor och andra förutsättningar av betydelse för hälsa och ohälsa kan hämtas från många olika källor. Informationen kan i stora drag delas in i kvantitativa respektive kvalitativa folkhälsodata.

Den kvantitativa informationen från enkäter och register blir mer meningsfull och möjlig att tolka när den kombineras med kvalitativ information. Kvalitativa data förmedlar varför något sker genom att lyfta fram berättelser, känslor, mening och perspektiv. Det kan vara information från intervjuer, fokusgrupper och liknande. Det är viktigt att både kvantitativ och kvalitativ informationsinhämtning ges prioritet.

Resultat och analyser från nämnda befolkningsundersökningar, register och kompletterande kvalitativa källor har bidragit till att skapa en god bild av det samlade folkhälsoläget i Värmland och identifiera utmaningar. Det är av största vikt att denna uppföljning fortsätter. Samt att detta sker på ett sätt som gör det möjligt att följa utvecklingen över tid, med möjligheter att upptäcka nya ojämlikheter mellan grupper i framtiden.

Här finns rapporter från befolkningsundersökningar om folkhälsa (regionvarmland.se/vardgivarwebben).

Bestämningsfaktorer för hälsa

I Värmland är befolkningen något äldre, samt utbildningsnivån och medelinkomsten lägre, än i riket i genomsnitt. Detta är exempel på några bestämningsfaktorer som samvarierar med hälsa. Det finns även skillnader mellan kommuner i Värmland. I kommuner med hög andel unga vuxna, invånare med eftergymnasial utbildning och hög medelinkomst är hälsan oftast bättre än i andra kommuner.

Det finns en stor mängd bestämningsfaktorer som har betydelse för hälsa och hälsoutveckling. Nedanstående stycken visar ett illustrativt urval av bestämningsfaktorer, och övergripande status för dessa i Värmland, presenterad i samma ordning som de nationella målområdena.

Inom målområdet om det tidiga livets villkor kan nämnas att andelen små barn som utsätts för passiv rökning i Värmland minskar generellt från en hög andel, men det finns stora variationer mellan olika kommuner i länet. Andelen barn 1–5 år som är inskrivna i förskola​ har det senaste decenniet varit något högre i Värmland än i riket.

Enligt elevhälsosamtalen som genomförs i Värmland mår de allra flesta barn bra och känner sig trygga inför skoldagen. Andelen flickor som mår bra minskar dock ju äldre eleverna blir.​ Andelen med eftergymnasial utbildning varierar stort mellan kommunerna i Värmland och är betydligt lägre i Värmland än i riket. Det är en större andel kvinnor än män som har eftergymnasial utbildning och andelen ökar betydligt snabbare bland kvinnor än bland män. Trots den lägre utbildningsnivån i befolkningen är den sammanlagda andelen elever i Värmland med behörighet till gymnasiet, liksom andel som uppnår gymnasieexamen, likvärdig med Sverige som helhet.

"Att ha ett arbete bidrar till en god, jämlik och jämställd hälsa."

Att ha ett arbete och sysselsättning är viktigt för att vara delaktig i samhällslivet. Ett arbete skapar förutsättningar för sociala relationer till andra och bidrar till att uppnå en god, jämlik och jämställd hälsa. Det är drygt 10 procent av ungdomar i åldern 17–24 år i Värmland som varken arbetar eller studerar.

Det fjärde målområdet rör inkomster och försörjningsmöjligheter. I undersökningar är det drygt 13 procent i Värmland som anger att de, vid ett eller flera tillfällen under de senaste 12 månaderna, har haft svårigheter att klara löpande utgifter. Andelen som har haft svårigheter att klara löpande utgifter är högre bland yngre vuxna än bland äldre.

Boende och närmiljö har betydelse för hälsa. Andelen som ibland eller ofta avstår att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen, rånad eller på annat sätt ofredad är betydligt högre bland kvinnor än bland män i Värmland, men lägre än i riket som helhet.

Hälsosamma levnadsvanor främjar en god hälsa. Andelen dagligrökare i Värmland har minskat sedan 2004, och var år 2020 drygt 8 procent. Andelen dagligrökare i riket var då 7 procent. Dagligrökning är vanligare bland personer över 45 år och bland personer med lägre utbildning. Trots den positiva utvecklingen av minskad rök­ning finns de sociala skillnaderna kvar och ökar.

Att ha och känna kontroll, inflytande och delaktighet är skyddsfaktorer för hälsa. Tillit till andra människor är viktigt för sammanhållningen i ett samhälle. Tilliten har även starkt samband med individens hälsa. Den som känner tillit till andra är också mer benägen att delta i sociala aktiviteter. I undersökningar anger majoriteten av de vuxna i Värmland, 75 procent, att de i allmänhet kan lita på de flesta människor. Andelen är lägst bland unga vuxna 16–29 år och ökar med åldern. Andelen som känner tillit till andra människor är något lägre än i riket.

Hälso- och sjukvården har en stor roll i arbetet med att minska hälsoklyftorna. Viktiga förutsättningar för en jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård är bland annat hög tillgänglighet, hälsofrämjande vårdmöten, tillgänglig och jämlik tandvård, samt att regioner leder, styr och organiserar verksamheten för att ge förutsättningar för jämlik vård.

Under 2020 svarade nästan 3 800 patienter som haft läkarbesök inom den värmländska primärvården, på frågor om bland annat tillgänglighet, delaktighet och bemötande. Primärvården i Värmland har ett lägre värde än övriga deltagande regioner framför allt inom kontinuitet och koordinering. Sedan 2015 har dock Värmlands värden för samtliga dimensioner förbättrats. Av patienterna som besökt den värmländska primärvården svarar cirka en fjärdedel att de har disku­terat sina tobaks-, alkohol- eller matvanor med läkare eller annan vårdpersonal under det senaste halvåret. En högre andel har diskuterat motionsvanor. Det är färre värmländska patienter som svarade att de diskuterat mat- och motionsvanor jämfört med patienter i övriga deltagande regioner.

Demografi och hälsoutfall

Medelåldern år 2020 var 43,8 år i Värmland och 41,4 år i Sverige som helhet. Medelåldern skiljer sig stort mellan länets kommuner. Från 40,7 år till 48,5 år under år 2020. Medellivslängden, främst för män, i Värmland är något kortare än i riket som helhet. Medellivslängden för män i Värmland ligger strax över 80 år. Motsvarande för kvinnor i Värmland och Sverige är strax över 84 år. För män i Värmland varierar medellivslängden relativt stort mellan olika kommuner. För kvinnor är skillnaderna mindre. [Fotnot 14]

Värmland som helhet har en åldrande befolkning och befolkningsprognoser tyder på att denna utveckling kommer att fortsätta. [Fotnot 15] Även här förväntas utvecklingen ske i varierande grad i länets olika kommuner.

Medellivslängden har länge varit kortare bland grupper med lägre utbildningsnivå jämfört med grupper med högre utbildningsnivå och skillnaderna ökar. Detta mönster återfinns i samtliga län i Sverige. I Värmland lever kvinnor med eftergymnasial utbildning i genomsnitt 7 år längre än kvinnor med förgymnasial utbildning. Samma skillnad gäller också för män i Värmland.

Stapeldiagram.

Medellivslängden för män och kvinnor med eftergymnasial utbildning är cirka 7 år högre än för män och kvinnor med förgymnasial utbildningen. Lägst medellivslängd har män med förgymnasial utbildning – 77,3 år. Högst medellivslängd har kvinnor med eftergymnasial utbildning – 87,3 år. Källa: SCB.

Självskattad hälsa är ett samlat mått på individens hälsa. Forskning har visat att det finns samband mellan självskattad hälsa och framtida sjuklighet och dödlighet. I Värmland anger 7 av 10 vuxna att de har bra eller mycket bra allmänt hälsotillstånd. Andelen är något lägre i länet än i riket. Andelen med bra hälsa minskar med ökande ålder. Det finns även skillnader mellan utbildningsnivåer. Personer med förgymnasial utbildning upplever generellt sämre hälsa än personer med eftergymnasial utbildning.

Stapeldiagram.

När personer gör en självskattning av sin egen hälsa anger 63 procent av dem som har förgymnasial utbildning att de har bra eller mycket bra allmänt hälsotillstånd. För dem som har gymnasial utbildning är siffran 74 procent och för dem som har eftergymnasial utbildning är den 79 procent. Källa: Hälsa på lika villkor 2020.

Psykisk hälsa handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro meningsfull, att de kan använda sina resurser, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets normala motgångar. Psykisk hälsa är mer än frånvaron av psykisk ohälsa. Bland vuxna i länet har 85 procent gott psykiskt välbefinnande, vilket är ungefär på samma nivå som i riket. Andelen med gott psykiskt välbefinnande är lägst i åldersgruppen 16–29 år och ökar med åldern. Självmordstalet (antal säkra suicid per 100 000 invånare) är betydligt högre för män än för kvinnor. Självmordstalet är högre i Värmland än genomsnittet för Sverige som helhet.

För fler uppgifter och mer information om demografi och hälsoutfall i Värmland, hänvisas till rapporten Om värmlänningarna 2021 [Fotnot 16] och aktuell statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). [Fotnot 17]

Utmaningar och utvecklingsmöjligheter

Region Värmland och flera andra folkhälsoaktörer i länet har stor och omfattande kunskap om befolkningen och dess förutsättningar för hälsa. Möjligheten till analys är god och har stor potential att utvecklas mer i ökad samverkan och samarbete. Den goda och omfattande kunskap om befolkningen och förutsättningar för hälsa som finns i Värmland behöver hållas uppdaterad.

Värmland har flera utmaningar att hantera på vägen mot en god och jämlik folkhälsa. En är de normer och strukturer som påverkar oss alla och som kan verka hindrande för människors möjligheter till valfrihet och kontroll. Detta gäller till exempel könsstereotypa föreställningar om utbildning och arbete, normer om heterosexualitet eller föreställningar om hur en viss plats eller befolkning är.

Utifrån de nationella målområdena, finns det i den värmländska kontexten ett antal utmaningar avseende förutsättningarna för hälsa i länet, såsom länets demografi med en hög andel äldre, en låg utbildningsnivå och lokala variationer i socioekonomiska förutsättningar.

Identifierade utmaningar

Sammanfattningsvis har följande utmaningar kopplat till förutsättningar för hälsa identifierats.

Vi behöver:

  1. Utveckla och förbättra analysen av förutsättningar för hälsa i Värmland.
  2. Identifiera och synliggöra normer och strukturer som påverkar folkhälsans
    utveckling i Värmland.
  3. Utforma och genomföra insatser som adresserar utmaningarna avseende
    förutsättningarna för hälsa i Värmland.
  4. Förfina uppföljning och lärandeprocesser.

Organisatoriska förutsättningar i Värmland

Olika aktörer har olika uppdrag, gör olika saker och har olika betydelse för de komplexa samhällsutmaningar som bidrar till folkhälsans utveckling. För en utveckling av folkhälsan i befolkningen, är det nödvändigt att organisationer och andra aktörer med betydelse för människors livsvillkor och hälsa formulerar mål i sina styrdokument som bidrar till att öka hälsonivån och minska skillnader i hälsa. Det handlar även om att organisationer och andra aktörer har strukturer, verktyg och arbetssätt som skapar långsiktiga förutsättningar för att minska skillnader i hälsa.

Genomgående förbättringar inom folkhälsoområdet sker när olika samhällssektorer och aktörer lyckas arbeta tillsammans och medvetet för att förbättra förutsättningar för en god, jämlik och jämställd hälsa i befolkningen. Det finns ett ömsesidigt beroende mellan aktörerna och ett lyckat folkhälsoarbete avgörs därför av många olika aktörers förmåga till samspel [Fotnot 18].

Aktörer i folkhälsoarbetet

En god och jämlik folkhälsa är ett gemensamt ansvar och kräver insatser från de flesta sektorer i samhället.

Illustration med legobitar som byggs ihop. Några av dem har text: Värmlands idéburna organisationer, Region Värmland, Myndigheter, Karlstads universitet, Värmlands kommuner, Näringslivet och Länsstyrelsen Värmland.

För att vi ska nå god, jämlik och jämställd hälsa i hela Värmland behöver många aktörer bidra och samverka. Tillsammans bygger vi upp folkhälsoarbetet i Värmland för att nå målet i den folkhälsostrategiska planen.

På den regionala nivån hanteras områden inom välfärdssystemet som är för sällan förekommande eller för specialiserade för att kunna finnas på plats i samtliga kommuner. Region Värmland har tillsammans med Värmlands kommuner en samlande kraft och kan agera på strategisk nivå inom folkhälsoområdet. Region Värmland ansvarar bland annat för hälso- och sjukvård, kulturutveckling, folkhögskolor och kollektivtrafik och att stärka tillväxt och utveckling i hela Värmland. De flesta av Region Värmlands verksamheter har betydelse för utvecklingen av en god, jämlik och jämställd hälsa i länet.