Plan

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan

Del 3. Strategier och insatser

Allt folkhälsoarbete fokuserar på att stärka frisk- och skyddsfaktorer och att påverka skillnader i tillgång till resurser mellan olika grupper. Arbete utifrån folkhälsostrategiska planen utgår från både de nationella målområdena och de specifika värmländska utmaningarna. För att nå målen behövs utveckling av systematiskt folkhälsoarbete och regional stödstruktur.

Illustration av ett vattenfall, med texten: Hälsofrämjande, förebyggande och behandling.

Folkhälsoarbete innebär hälsofrämjande och förebyggande insatser för att färre personer ska behöver behandlande insatser.

Att arbeta för en god, jämlik och jämställd hälsa

Allt folkhälsoarbete, såväl verksamhetsnära som strategiskt, fokuserar på att stärka frisk- och skyddsfaktorer, men också på att påverka skillnader i tillgång till resurser mellan olika grupper. På så sätt kan också skillnader i riskutsatthet, skillnader i mottaglighet och skillnader i sociala och ekonomiska konsekvenser av ohälsa minska. I förlängningen ger det minskade skillnader i hälsa i befolkningen och en bättre folkhälsa.

För att bidra till en god, jämlik och jämställd hälsa ska det strategiska arbetet fokusera på att förbättra förutsättningarna för hela befolkningen inom de åtta målområdena:

  • Det tidiga livets villkor.
  • Kunskaper, kompetenser och utbildning.
  • Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö.
  • Inkomster och försörjningsmöjligheter.
  • Boende och närmiljö.
  • Levnadsvanor.
  • Kontroll, inflytande och delaktighet.
  • En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Du kan läsa mer om målområdena på annan plats i planen.

Den centrala utgångspunkten för arbetet ska vara de faktorer som beror på samhälleliga förutsättningar och de bestämningsfaktorer för hälsa som är möjliga att påverka genom politiska beslut och systematiskt arbete. Genom att sätta fokus på hälsans bestämningsfaktorer synliggörs hur olika samhällssektorer påverkar hälsoutvecklingen i länet. Kartläggning och analys av befolkningens hälsa ska ligga till grund för det systematiska folkhälsoarbetet. Arbetet handlar därför också om att följa och beskriva folkhälsokonsekvenser av händelser, politiska beslut och prioriteringar samt policy- och tjänsteutveckling. Rapporter om förändringar i hälsoläget över tid och mellan grupper ska utgöra underlag för olika prioriteringar, insatser och samarbeten.

Principer

Hälsofrämjande arbete syftar till att främja hälsa och stärka eller bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Detta genom att stärka tilltron till den egna förmågan och öka kontrollen över den egna hälsan.

Förebyggande arbete syftar till att minska risken för uppkomst av ohälsa, skada, fysiska, psykiska eller sociala problem. Båda insatserna kan riktas till individer, grupper eller hela befolkningen, antingen generellt eller till olika riskgrupper. Insatserna kan även riktas mot livsvillkor eller de arenor där människor lever och verkar.

För att nå jämlikhet i utfall, behövs olika mycket insatser för olika grupper. Samtidigt måste de system som erbjuder stöd till befolkningen utformas på ett sätt så att det ger jämlika möjligheter för alla att ta del av och tillgodogöra sig de resurser som ställs till förfogande. Det vill säga, rättvisa handlar inte om att alla ska få lika, utan rättvisa och jämlika förutsättningar handlar om att några behöver lite mer stöd och resurser och andra lite mindre. Det bygger på principen om proportionell universalism. [Fotnot 27]

Illustration med texterna: Göra lika, Göra olika eller Riva hinder och hitta nya arbetssätt.

För att nå jämlikhet behöver vi inte alltid göra lika för alla. Olika individer behöver olika stöd, resurser och insatser för att få jämlika förutsättningar.
Proportionell universalism innebär att insatser som är riktade till alla behöver anpassas till dem som har störst behov.

Det räcker inte att göra olika och behovsanpassade insatser för olika grupper, vi behöver dessutom riva hinder och hitta nya arbetssätt som från grunden ser till att en mångfald av behov kan tillgodoses, utan behov av särskilda anpassningar. Det bygger på principen om universell utformning. [Fotnot 28]

De genomgående perspektiven om mänskliga rättigheter, icke-diskriminering och hållbar utveckling guidar arbetet med principerna.

Förmågor

Viktiga förmågor att behålla och utveckla för att lyckas i arbetet för en god, jämlik och jämställd hälsa är att kunna:

  • Vara normkritisk och arbeta normmedvetet.
  • Utmana hindrande sociala strukturer.
  • Fatta beslut som bidrar till ökad jämlikhet.
  • Samverka, samarbeta samt att samordna resurser över organisationsgränser.
  • Investera i hälsofrämjande och förebyggande arbete.
  • Använda metoder och arbetssätt som ger önskvärda resultat.
  • Arbeta medskapande och att göra målgruppen delaktig i beslut som de är berörda av – på individ-, grupp- och samhällsnivå.

Insatsområden

Arbete utifrån planen utgår både från de nationella målområdena och de specifika värmländska utmaningarna. Specifika utmaningar är förutsättningarna för hälsa i länet, såsom länets demografi med en hög andel äldre, låg utbildningsnivå och lokala variationer i socioekonomiska förutsättningar.

För att lyckas med det strategiska arbetet och att uppfylla planens strategiska mål om förbättrade förutsättningar för god, jämlik och jämställd hälsa i befolkningen och att förbättra organisatoriska förutsättningar för folkhälsoarbete, har utmaningarna nedan identifierats.

Vi behöver:

  • Utveckla och förbättra analysen av förutsättningar för hälsa i Värmland.
  • Identifiera och synliggöra normer och strukturer som påverkar folkhälsans
    utveckling i Värmland.
  • Utforma och genomföra insatser som adresserar utmaningarna avseende
    förutsättningarna för hälsa i Värmland.
  • Förfina uppföljning och lärandeprocesser.
  • Öka aktörers förmåga att bidra till folkhälsans utveckling.
  • Öka förutsättningar och förmåga till samspel och samverkan mellan aktörer.

För att lyckas med utmaningarna ovan krävs arbete inom följande insatsområden:

  1. Utveckling av systematiskt folkhälsoarbete.
  2. Utveckling av en regional stödstruktur.

Insatsområdena bygger på varandra och är ömsesidigt förstärkande. För att uppfylla planens båda strategiska mål, krävs arbete med insatsområdena parallellt. Genom handlingsplaner kommer det gemensamma arbetet tillsammans med länets aktörer inom de två insatsområdena att ytterligare konkretiseras. Arbete inom insatsområdena kan innebära bland annat:

Beslut, styrning och mänskliga rättigheter

  • Folkhälsoarbete prioriteras både politiskt och i ledning och styrning inom och mellan organisationer.
  • Analysera, synliggöra och förstå hur händelser, beslut och prioriteringar påverkar
    folkhälsan i länet.
  • Se till att mänskliga rättigheter, icke-diskriminering och hållbar utveckling genomsyrar allt folkhälsoarbete.
  • Arbeta med att bryta, behålla och skapa normer och sociala strukturer med betydelse för utveckling av hälsa och minskning av ohälsa.

Analyser, förståelse och spridning av data

  • Analysera, synliggöra och förstå hur förutsättningar för god, jämlik och jämställd hälsa ser ut i länet.
  • Analysera, synliggöra och förstå skillnader i riskutsatthet, mottaglighet samt sociala och ekonomiska konsekvenser av ohälsa.
  • Analysera, synliggöra och förstå hur skillnader i resurstillgång kan minskas.
  • Belysa platsers identitet samt geografiska och kulturella betydelser för hälsoutveckling.
  • Utveckla former och kanaler för spridning av befolkningsdata och folkhälsoanalys till specifika mottagare.

Samverkan

  • Möjliggöra för fler aktörer att både se sin roll och att aktivt bidra i det folkhälsostrategiska arbetet i Värmland.
  • Olika organisationers roller i folkhälsoarbetet förtydligas.
  • Länsövergripande nätverk och samverkansformer inom folkhälsoområdet tydliggör sin roll i det gemensamma folkhälsoarbetet.
  • Utveckla aktörernas gemensamma förmåga att arbeta med komplexiteten i hälsans bestämningsfaktorer - för att flytta mer fokus till förutsättningar för hälsa och hälsofrämjande arbete.
  • Tillgängliggöra och koordinera gemensamma insatser och lärandeprocesser inom
    folkhälsoområdet.

Uppföljning

  • Utarbeta system för utvärdering och lärande i ständig utveckling.
  • Skapa, genomföra, följa upp och lära av insatser och interventioner som syftar till att förbättra förutsättningarna för hälsa för alla och förebygga ohälsa.
  • Utveckla och förbättra uppföljningen av folkhälsan och folkhälsoarbetet i länet,
    med fokus på ojämlikhet i hälsa och möjlighet att kartlägga förändring över tid.

1. Utveckling av systematiskt folkhälsoarbete

För att kunna prioritera och utforma lämpliga insatser inom det folkhälsostrategiska arbetet, behövs ett väl genomfört grundarbete med fokus på analys. Det ger möjlighet att lösa rätt problem, på rätt sätt och med rätt aktörer. För detta krävs ett systematiskt arbete.

Allt arbete behöver bidra till målområdena och genomsyras av de genomgående perspektiven. Det behöver också grundas i en analys med fokus på förutsättningar, alternativ inledas med en sådan, för att se till att vi arbetar med rätt möjligheter och löser rätt problem. Beroende på vilken folkhälsofråga som är aktuell, så behöver aktörer som har möjlighet att påverka i frågan samlas för att synliggöra utmaningar och möjligheter samt initiera de insatser som behövs. Att nyttja de samverkansarenor som redan finns är en förutsättning.