Till startsidan
Till startsidan

Vad är nära vård?

Vad är nära vård och varför behövs den omställningen? Hur berör det mig som jobbar i Region Värmland eller i länets kommuner? En introduktion med filmer och dialogfrågor.

Nära vård handlar inte bara om vård, det är en omställning som berör hela välfärden. Vårdens utveckling går mot mindre sjukhusvård, mer digitalisering, högre patientinvolvering och mer vård nära patienten.

Nära vård innebär ett förändrat fokus - från sjukdom och behandling till hälsofrämjande och förebyggande insatser nära invånarna. Kärnan är ett personcentrerat förhållningssätt som utgår från individens behov och resurser.

Nära vård - en introduktion

Det här är en film som har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som ger en bra introduktion om vad nära vård är och varför omställningen är nödvändig.

Framtidens Värmland

Filmen förklarar ur ett värmländskt perspektiv vad nära vård är och vad som behöver hända för att omställningen ska bli verklighet. Här visas också Värmlands målbild och vad som är viktigt för värmlänningarna i arbetet.

Dialogkort

Via dialogkorten nedan kan du på testa din nära vård-kunskap.

Gör så här

  • Ta en stund för dig själv, med en kollega, på ett APT eller ett annat möte.
  • Välj ett dialogkort.
  • Prata om vad frågan och vilken kunskap du/ din arbetsgrupp har om den.

Återkoppla

Återkoppla gärna dina synpunkter och förbättringsförslag via det här formuläret.

Utropstecken i pratbubbla.

Vad är nära vård?

Nära vård är en nationellt beslutad omställning som berör hela välfärden - ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Omställningen innebär ett förändrat förhållningssätt där det behövs en förflyttning till ett mer samordnat arbete med vård och stöd, en mer personcentrerad vård och ett mer hälsofrämjande sätt att arbete.

Omställningen till nära vård

Utropstecken i pratbubbla.

Varför behöver vi ställa om?

Omställningen är viktig för att möta invånarnas behov av vård och omsorg i rätt tid och på rätt nivå. Vi lever längre och mår allt bättre och det medför en förändrad befolkningsutveckling. Vi blir en större andel äldre i jämförelse med personer i arbetsför ålder och har en begränsad mängd resurser att använda både vad gäller ekonomi och personal. Vi måste hitta nya sätt att arbeta på för att räcka till.

Utropstecken i pratbubbla.

Är nära vård ett projekt som tar slut?

Nära vård är en systemomställning och ett nytt sätt att tänka kring hälsa, vård och omsorg. Det har inget slut. Det är inte en ny organisation eller ett nytt namn på dagens primärvård, men primärvården är navet i den nära vården.

Utropstecken i pratbubbla.

Vem har bestämt att omställningen ska ske?

Nära vård är en nationellt beslutad omställning inom vård och omsorg. Målet är att skapa en lättillgänglig, samordnad, jämlik och nära hälsa, vård och omsorg som också är kostnadseffektiv.

Utropstecken i pratbubbla.

Måste vi göra omställningen?

Ja, omställningen är nödvändig för att räcka till i framtiden, både personalmässigt och ekonomiskt. Vi lever längre och mår allt bättre, vilket i längden innebär att färre ska ta hand om fler. Vi måste hitta nya sätt att arbeta på för att räcka till.

Omställningen till nära vård

Utropstecken i pratbubbla.

Vem driver omställningsarbetet i Värmland?

Region Värmland och länets 16 kommuner jobbar tillsammans för att ställa om till nära vård. Det finns en gemensam målbild för Värmlands arbete och en vägledande färdplan som konkretiserar arbetet mot målbilden.

Värmlands målbild och färdplan

Utropstecken i pratbubbla.

Vad är det vi behöver förändra?

Omställningen innebär bland annat ett ändrat förhållningssätt i hur vi arbetar. Vi
behöver:

  • uutveckla det proaktiva, hälsofrämjande och förebyggande arbetet.
  • samordna våra resurser och arbeta mer tillsammans som ett gemensamt system.
  • fokusera mer på person och relation och ha ett personcentrerat förhållningssätt.
  • utveckla och använda digitala verktyg och välfärdsteknik.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats