Vi tar din dröm på allvar! Hos oss får du utvecklas som skådespelare i produktioner både på teaterscenen och framför kameran. Här har vi den modernaste film- och teatertekniken bland alla nordens folkhögskolor. Välkommen in i vår kreativa värld!
Grundläggande på skådespelarutbildningen är din personliga och konstnärliga utveckling. Du får jobba framför kameran och möter publik från scenen. Kursens kombination av både film- och teaterskådespeleri är unik som folkhögskoleutbildning.
Vårt spännande samarbete med filmlinjen sker på engelska vilket du har nytta av i en framtida karriär. Under studietiden får du göra ett flertal studiebesök där vi ser på scenkonst. Skådespelarutbildningen är ettårig med möjlighet till ett andra år där du bland annat får kompetens som film- och teaterpedagog och praktik.
Skådespeleri år 1 och 2 åker till Scenkonstbiennalen, samt gör kortare resor i samband med filminspelningar och teaterbesök.
Skådespeleri år 2 åker även på en studieresa.
Film av Rebecca Steen under sitt andra år på utbildningen, där hon och andra berättar om hur det är att studera på skolan.
Utbildningen är inriktad på färdighetsträning och produktion som omfattar skådespeleri för film och teater. Du övar tekniker i drama, rörelse, tal, improvisation och gestaltning. Då teater och film är kollektiva konstformer läggs vikt vid reflektion och analys av egna och andras arbeten. Undervisning på kvällar och helger kan ibland förekomma.
Vårt andra år ger en djupare kunskap om den konstnärliga aspekten - utifrån ett pedagogiskt perspektiv - samt om det praktiska arbetet bakom scenen. Du får göra praktik på skolan men har också en praktikperiod utanför skolan. Under andra året har vi även ett fördjupat fokus på din individuella utveckling som skådespelare genom ett flertal scenkonst- och filmproduktioner, då du får möjlighet att spela olika roller och möta varierad publik. Vi gör också en studieresa och har ett samarbete med Västanå teater kring praktik.
Vi samarbetar med Riksteatern och Strindbergs intima teater i Stockholm gällande föreställningar och workshops. Samarbete finns även med internationella skolor och teatergrupper och vi är aktiva inom flera arrangörsnätverk som verkar för scenkonst i hela Sverige.
Förutom det nära samarbetet med filmutbildningen har vi även samarbete kring röstskådespeleri med animationsutbildningen. Vårt samarbete med Hälsotränarna innebär att alla skådespelare får en egen PT.
Utbildningsort: Molkom
Längd: 1+1 år, 4 terminer
Kurstyp: Särskild kurs
Studietakt: 100 procent
Start: augusti
Sista ansökningsdag: 15 april
Antagningsprov: Genomförs under maj
Studiestödsnivå, CSN: Eftergymnasial nivå
Internat: Ja
Utgångspunkten i arbetet är de tekniker som utvecklar dig som skådespelare. Under terminerna jobbar du i projekt där tonvikten läggs på olika delar i film- och teaterarbetet. Teori och praktik varvas och olika delar av kursplanen ingår i flera projekt.
Fysisk skådespelarträning, normkreativ gestaltning, rörelseträning, karaktärsarbete, improvisation, kroppsspråk, röstteknik, dans, yoga, friskvård och psykologi.
Praktiska kameraövningar, filmskådespelartekniker, filmproduktionsarbete, begrepp inom film, castingproceduren, filmövningar, förberedelse, roller på set, filmanalys, filmfight, intimscener på film, röstskådespeleri för animation, inspelning med green-screen och virtual production.
Scenframställning, dramatisk närvaro, textarbete/interpretation, repetitionsarbete, teaterproduktioner, livestreaming, devisingprojekt, monologarbete, forumspel, performance, eldslukning, clown, akrobatik och stagefight.
Smink/mask, kostym, scenografi, rekvisita, ljus, ljud och regi. Teaterns historia och teori, förståelse för teaterns roll i samhället.
Vårt fördjupningsår är en utbildning som syftar till att utveckla fördjupade kunskaper inom skådespeleri, samt färdigheter och kompetenser inom film- och teaterpedagogik. Du bygger vidare på de kunskaper du fått under vårt första år.
Du kan efter vårt andra år söka vidareutbildning, bilda frigrupp, gå direkt ut i arbete som film- och teaterpedagog eller frilansande skådespelare. Teori och praktik varvas och olika delar av kursplanen ingår i flera projekt.
I teater- och filmpedagogik får du perspektiv på lärande, samt en medvetenhet om sociala processer och hur kunskapsutveckling kan stimuleras. I kursen ingår pedagogisk praktik på skolan genom att leda film och teaterprojekt. Det ingår även 3-5 veckors verksamhetsförlagd praktik på en teater eller filmproduktion.
Kursinnehållet följer samhällsutvecklingen och utbildningen har samarbeten med organisationer och branschföreträdare.
Filmskådespeleri i praktiken, professionellt förhållningssätt, skådespelartekniker med fokus på kameraarbete, förberedelsearbete, karaktärsarbete, gestaltning, improvisation för film. Smink för film, filmproduktionsprocessen, olika typer av manus, olika typer av filmproduktion och utlandsinspelning.
Klassisk scenframställning, ensemblespel, karaktärsarbete, textarbete/interpretation, gestaltning, performance, fysisk teater, berättarteater, monologarbete, devising, forumspel och barnteater.
Ljus, ljud, smink/mask, kostym, scenografi, rekvisita och praktik.
Fysisk skådespelarträning, rörelse, improvisation, röst, dans, yoga, genuskreativ gestaltning, audition, adaption av manus, studieresa, praktikrapport, skriftliga utvärderingar, möjlighet att göra showreel och skriva regibok.
Entreprenöriellt förhållningssätt, marknadsföring, arrangörskap, turnéverksamhet och publikarbete.
Psykologi, kommunikation, konflikthantering, ledarskap, pedagogik, projektmetodik och cirkelledarutbildning. Utvecklingspsykologi, estetiska lärprocesser, gruppdynamik, vuxenpedagogik, folkbildning och lekteori.
Teaterpedagogisk orientering, regi, kunskap om dramaturgi och olika arbetsformer för teaterproduktion från idé till föreställning, lektionsplanering och pedagogiskt för- och efterarbete. Du tränas i att kommunicera med sceniskt uttryck och driva sceniska projekt.
Kamerateknik, filmmanus, storybord, produktionsplanering, redigering, filmfoto, regi, ljus, ljud, casting och scripta.
Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för dina teater- och filmproduktioner och övningar. Studio Molkom - vår blackbox - är en fullt utrustad filmstudio och teaterlokal med verkstad, loger och modern scenteknik som sköts av vår scenmästare. Skolan har också egen biografsalong.
Vår ambition är att skapa en dynamisk grupp med en jämn spridning mellan kön, etnisk bakgrund och ålder. Vi följer de bestämmelser som finns beskrivna i diskrimineringslagen.
Till Skådespeleri - film och teater år1 antas varje år mellan 12 och 16 personer beroende på antalet tilldelade platser.
Vår ambition är att skapa en dynamisk grupp med en jämns spridning mellan kön, etnisk bakgrund och ålder. Vi följer de bestämmelser som finns beskrivna i diskrimineringslagen.
Till Skådespeleri - film och teater år 2 antas varje år mellan 4 och 8 personer beroende på antalet tilldelade platser.
På grund av omständigheter kring coronaviruset kan det bli så att vi kommer att ha helt digitala antagningsprov även 2022. Vi kontaktar dig som sökt med information om proven.